Hopp til innhold

Psykologenes tips til hvordan du treffer kjærlighetsblink

Vi har spurt tre erfarne fagfolk om tips til hvordan du lykkes med å finne drømmepartneren. Her er deres råd.

FALLING IN LOVE
Foto: colourbox.com / colourbox.com

Over 850.000 nordmenn bor alene. For noen er det et valg. Andre er på konstant jakt etter noen å dele livet med. Vi spurte tre eksperter om deres råd for å finne den store kjærligheten.

Oppsøk møteplasser

Første bud er at du må være sosial, sier Lin Prøitz. Hun er postdoktor i kjønn- og medievitenskap ved Universitetet i Oslo (UiO).

– Du må oppsøke møteplasser hvor du treffer andre mennesker. Folk finner ofte en partner på plasser de oppsøker jevnlig, som på arbeidsplassen, via idretten de bedriver, på nettet eller gjennom en hobby.

Dette blir bekreftet av psykolog Hans-Petter Karstad, som jobber hos dinpsykolog.no.

– Driv med det du elsker, og gjør det du liker. Sjansen for å finne den rette er ofte større i miljøer hvor du omgås likesinnede.

Lin Prøitz

Folk bør gi seg med det ekstreme fokuset på utseende når de kikker etter partner, mener postdoktor Lin Prøitz ved UiO.

Foto: Universitetet i Oslo

Vær årvåken

Det gjelder også å være årvåken i forhold til andre mennesker:
– Gi komplimenter, vis at du legger merke til den andre og ta initiativ, råder Prøitz.

Du må også være bevisst hvilke signaler du sender ut.

– Arroganse og utilnærmelighet støter folk bort, mens åpenhet og positiv nysgjerrighet er tiltrekkende. Snakk mindre om deg selv, og vær nysgjerrig på den du møter, sier Prøitz.

Verdien av vennskap

Livet har mange faser. For å treffe kjærlighetsblinken er det lurt å velge en partner som er i samme fase som deg selv, anbefaler Prøitz. Viktige stikkord for livslang kjærlighet er vennskap og et felles, grunnleggende verdisyn.

– På spørsmål om hva som er den viktigste faktoren for å bevare kjærligheten gjennom livet, er det mange par som svarer godt vennskap og at de har felles verdier og menneskesyn i bunnen, forteller Prøitz.

– Det er fristende å si at like barn leker best. Selv om det ikke alltid er sånn, tilsier min kliniske erfaring at det er en fordel at folk er like, sier Karstad.

Når det kommer til seksualitet, så er dette noe dere kan utvikle underveis.

– Du trenger ikke væres så stresset om det ikke fungerer med en gang, sier Prøytz.

Psykolog Hans-Petter Karstad

Du bør tenke minst mulig over din egen situasjon. La følelsene få styre, oppfordrer psykolog Hans-Petter Karstad.

Foto: Siv Helberg / NRK

Start med deg selv

Psykolog Karstad får mange henvendelser fra single som ikke klarer å finne en kjæreste. For å finne den rette må du starte med deg selv, mener Karstad.

– Hvis du er i kontakt med deg selv, hvis du ikke sliter med noe, hvis du er i likevekt og har oppmerksomheten rettet utover istedenfor innover, så bli du mer til stede og mer attraktiv.

Unngå grubling, la følelsene styre

Oddsen for å finne den rette er mye større hvis du ikke går og grubler, mener Karstad.

– Selve tanken på å finne en partner blir for mange altfor dominerende. Du bør tenke minst mulig over din egen situasjon. La følelsene få styre, sier Karstad.

– Jeg liker å bruke sammenligningen med at dyrene i skogen finner kjæreste, selv om de ikke tenker på det. Mennesker er også dyr med instinkter. Grubling er med på å forstyrre naturens naturlige gang, og gjør at du lett går deg vill i egne tanker og blir sliten, nedstemt, og bekymret. Resultatet er at du blir mindre attraktiv hos mulige kjæresteemner.

Ved at du tenker mye på det du savner, er det også lett at du overser muligheten til å treffe den rette, rett og slett fordi du glemmer å leve i nuet.

Karstad kommer med et eksempel: Du går tur med hunden din samtidig som du går og tenker på at du ikke har en kjæreste. Drømmetypen passerer deg uten at du ser han, fordi du er så opptatt med å tenke på deg selv.

Lag deg tydelige mål

Andreas Løes Narum

Unngå «Hollywoodsyndromet», råder psykolog Andreas Løes Narum. Hvis du jakter på Brad Pitt er det vanskelig å finne drømmemannen.

Foto: Arild Opheim / NRK

– Hvis du leter etter kjærlighet på nettet er det viktig at du er tydelig på hva du er ute etter, råder psykolog Andreas Løes Narum. Et tydelig mål er et viktig kriterium for å lykkes.

Er det varig kjærlighet eller sex? Mange er ikke flinke nok til å definere hva de egentlig ønsker.

– De vil ha en kjæreste, men har ikke definert hva de legger i det. Da blir det vanskelig, påpeker Narum.

For å bli bevisst på hva du egentlig ønsker kan det være lurt å snakke med en som står deg nær.

– Finn en venn og snakk om hva som er viktig for deg. Få tilbakemelding på deg selv. Be dem beskrive deg, å få dem til å si hva de tror vil gjøre deg lykkelig. Gode venner vil deg vel og kan se ting annerledes enn deg selv. En slik samtale vil kunne gi deg den selvinnsikten du trenger til å finne ut hva du ønsker av en partner.

Dropp høy promille

Skal du sjarmere en potensiell kjæreste gjelder det også ikke å la promillen bli for høy. Du bør derfor være bevisst på at du ikke drikker for mye alkohol når du er ute på «sjekker`n». I beruset tilstand får du dårligere vurderingsevne og det påvirker måten du oppleves på av andre, sier Karstad.

Det er også vanskeligere å føre en intellektuell samtale, og du kan lett fremstå som en dårligere utgave av deg selv.

Hollywoodsyndromet

Stort sett vil folk ha dem som ikke er så lett å få, men det er alltid en der ute som matcher deg, beroliger Karstad. Det gjelder å ha fokus på personlighet framfor utseende.

– Ekstremt utseendefokus bør folk gi seg med. Hvis du har det mediestereotype ukebladidealet når du skal finne deg en partner, kommer du ikke langt, sier Prøytz ved UiO.

– Mange leter på feil måte og er ikke realistiske når de ser etter kjæreste. Ikke jakt på Brad Pitt. Kanskje det er godt nok å være fornøyd – ikke vilt forelsket, sier Løes Narum.

  • Les flere helse, forbruk og livsstilssaker her


TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)