— Jeg er litt redd for at det finnes firmaer som prøver å sko seg på folks usikkerhet. Slike tester kan man få utført gratis hos oss, sier overlege Turid Thune, ved Poliklinikk for seksuelt overførbare sykdommer på Haukeland Universitetssjukehus til studentavisen Studvest.
Krever oppfølging og veiledning
Thune mener at noe så alvorlig som kjønnssykdommer krever tett oppfølging og riktig veiledning.
— Dette går også på oppfølging når noen tester positivt, og hvem som har ansvar for den lovpålagte smitteoppsporingen. Mange studenter har ikke fastlege der de bor, påpeker hun.

Ingen andre land i Norden har så mange tilfeller av klamydia som Norge. I 2003 ble det påvist 16.356 nye tilfeller av klamydia. Foto: Scanpix
Kan utføre testen galt
Thune er også bekymret for at folk ikke skal utføre testen riktig.
— For eksempel skal man bare bruke de siste dråpene med urin, ellers er ikke resultatet til å stole på, sier hun.
Daglig leder Rasmus Johansson Ødegaard ved Institutt for Indremedisin, som selger testen, mener tilbudet er mer enn godt nok.
— Når noen tester positivt får de et brev i posten med resultatet og beskjed om å ta kontakt med lege, sier han.
— I tillegg er det viktig at de som får positivt svar tar kontakt med alle de har hatt sex med som kan være smittet. Dette kan eventuelt legen gjøre for dem ettersom en slik runde fort kan bli pinlig, sier Ødegaard.
Terskelen er lavere over nettet
Ødegaards far, Ole Rasmus Ødegaard, er lege og medisinsk rådgiver for sønnens firma, tror terskelen for å sende inn en klamydiatest på nettet er lavere.
— 10 og 15 prosent av prøvene vi har, har vært positive. Vanlige tall på landsbasis er 5 prosent, sier han til Studvest.