Hopp til innhold

SFT vil ikke ha plastpose-avgift

Forurensningstilsynet går ikke inn for avgift på plastbæreposer. Miljøvernministeren har vurdert et forbud, men har ventet på SFTs vurdering.

Plastposer
Foto: Knut-Martin Løken / NRK

LES OGSÅ: - Ikke følg SFTs anbefaling

Statens forurensningstilsyn vil ikke ha et forbud mot plastbæreposer i Norge.

De ser heller ikke behov for en ekstra avgift for å begrense bruken av plastposer.

SFT skriver følgende i sin anbefaling til Miljøverndepartementet:

"Bruk av handlenett har fått økt oppmerksomhet den siste tiden, og markedsføres nå i større grad enn før. Dette er positivt, og i dagens situasjon ser SFT derfor ikke behov for at det settes inn nye, statlige virkemidler for å redusere forbruket av plastbæreposer."

Det var etter at Erik Solheim tidligere i år åpnet for et forbud mot plastposer at rapporten ble bestilt.

LES OGSÅ: Solheim vil forby plastposer

I andre land har avgift på plastposer blitt innført med stort hell. I Danmark ble plastposeforbruket halvert da det ble innført en plastposeavgift i 1993. I Irland sank bruken av plastposer med rundt 90 prosent da avgift ble innført i 2002.

Plastpose
Foto: NRK

Rapporten er skrevet av konsulentfirmaet Norconsult på oppdrag fra SFT. De skisserer flere muligheter for å begrense bruken av plastposer. Et av tiltakene er en høyere avgift:

”Dersom det er ønskelig å gjennomføre tiltak for å få ned bruken av bæreposer vil en avgift være veien å gå, gjerne sammen med en informasjonskampanje om at posene kan brukes flere ganger.”

”En høy avgift i seg selv vil også stimulere til flergangsbruk av poser, noe som er positivt ut fra et miljøsynspunkt.”

LES OGSÅ:

Rapporten fra Norconsult

Miljøverndepartementet sier det er for tidlig for å kunne kommentere rapporten, men at det er opp til dem og ikke SFT å bestemme om det blir en eventuell avgift eller ikke.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)