Hopp til innhold

De store dyp

Verdens siste store villmark er under vann. I siste episode av Planeten vår skal vi til de store dyp!

Fisk på korallrev
Foto: Peter Scoones/BBC

Havområder dekker to tredjedeler av planeten vår, men likevel er dette områdene vi vet minst om. Dyrelivet i havoverflaten og skapningene i det mørke dypet har én ting felles: Å finne mat. I siste avsnitt av denne spektakulære naturserien fra BBC skal vi langt under havets overflate.

Programmet ser du på NRK1 på søndag kl.20.30!

Se flotte bilder fra den storslåtte serien!

Vi får blant annet se hvalhai som fråtser i småfisk, hvittipphaien som en gang var et av havets vanligste haier og nå nærmest er forsvunnet og delfiner på jakt.

Om natten ulmer havet av liv. Fra milliarder av plankton på vandring utenfor Hawaii til delfiner på blekksprutjakt utenfor Costa Rica, går turen ned til dypet. Her finnes underlige skapninger som dypvannsblekkspruter med vinger, og andre avarter, som en vampyrlignende blekksprut. Utenfor kysten av Mexico blir vi med 2 000 meter ned i dypet, der vi får se hvordan åler, krabber og enorme tre-lignende krepsdyr fortærer et åtsel fullstendig i løpet av tre timer.

Om serien

Den første sesongen av ”Planeten vår” besto av fem episoder, og ble sendt på NRK høsten 2006. Nå er praktserien tilbake med seks nye episoder.

BBC kjenner nærmest ingen begrensninger når de skal lage naturprogrammer. Og godt er det. Resultatet er nemlig produksjoner som nærmest renner over av fantastiske bilder, morsomme og kuriøse fakta og opplysninger, eksklusive og unike opptak av de mest sky skapninger på de minst tilgjengelige steder.

Denne gang er ambisjonene større enn noen sinne. Vi skal kort og godt lære vår egen planet å kjenne. Fem års filming på over 200 forskjellige steder over hele kloden er kuttet ned til fem programmer, hvert med sitte begrensede tema. Hele serien er filmet i HD-tv, noe som gir sylskarpe bilder. Over 2000 dager i felt er belønnet med unike opptak:

Vi er vitne til isbjørnmoren som kommer ut fra vinterdvale med to unger. Vi ser når en hvithai angriper en intetanende sel. Vi blir med inn i gigantiske grottesystemer og beundrer en million reinsdyr mens de tar seg over den arktiske tundraen. Jordklodens fantastiske mangfold blir grundig dokumentert og forklart. 

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)