Hopp til innhold

Nybakt mor og ensom

Hun har flyttet til kjæresten i en ny by, og føler at hun har mistet seg selv.

Barnevogn
Foto: ScanStockPhoto

Spørsmål

Jeg og min samboer har fått barn tidlig i forholdet, og jeg føler at dette ødelegger mye for oss. Bare måneder etter at vi traff hverandre ble jeg gravid ved et «uhell». På slutten av graviditeten ble vi samboere og jeg flyttet til hans hjemsted. Barnet er nå fire måneder.

Mor og barn (Illustrasjonsfoto)
Foto: lev dolgachov

Jeg føler at vi aldri har fått tid til å være kjærester sammen, og at hverdagsslitet har tatt overhånd allerede. Samtidig føler jeg at jeg har mistet meg selv oppi det hele.

Jeg har flyttet fra familien og alle vennene mine. Jeg savner jobben min, som jeg elsker, og jeg som var både tøff og attraktiv, er nå blitt sårbar og sliten. Sexlivet kjennes også helt dødt.

Les også
Hvor skal vi bo?

Jeg kan ikke klandre min kjære. Han er øm, forståelsesfull og huslig. Han er flink med barnet og gjør mye for at jeg skal føle meg hjemme i min nye by. Men jeg tar meg selv i å dagdrømme om menn fra tidligere forhold, og om hvordan alt hadde blitt om vi ikke hadde fått barn. Har du noen gode råd?

Svar fra Margrete

Hei. Så heldig du er som har en huslig, øm og forståelsesfull mann som er flink med barnet deres! Jeg tror det er et veldig godt utgangspunkt for at du og dere kan få det bedre.

De aller fleste par sliter når de får sitt første barn, enten de har vært sammen lenge eller ikke før de ble en liten familie.

Det er en veldig stor omstilling, men man kan absolutt ha et lykkelig liv sammen med den man elsker, selv om man ikke har levd så lenge sammen uten barn.

Venner Illustrasjonsbilde

Venner er gode å ha.

Foto: ScanStockPhoto

Se framover og ikke bakover. Hvilke muligheter har du? Har du en barselgruppe du kan gå i, eller har du muligheter til å bli kjent med andre med små barn? Møter dere venner – eller er det alltid bare dere tre? Ta initiativ til å treffe nye mennesker. Man trenger ikke en hel haug med venner, men man trenger noen.

Har dere muligheter for å sove ut innimellom? Nok søvn er viktig for alle mennesker, og i den perioden dere er i nå, er dere svært sårbare. Uten nok søvn og en venninne eller to å prate med, kan man fort se svært mørkt på tilværelsen.

Sexlivet er sjelden hett i denne tiden fordi man ofte har mer enn nok med seg selv. Overskudd og lyst til sex kommer som regel tilbake etterhvert.

Les også
Lite sex etter fødsel

Samtale

Snakk om frustrasjonene.

Foto: ScanStockPhoto

Og så må dere snakke sammen om hvordan dere opplever livet dere har sammen. Hva synes dere er fint, og hva kunne dere tenke dere mer av? Har dere muligheter til barnevakt slik at dere to kan finne på noe sammen bare dere to? Snakk om frustrasjonene, og finn ut av dette sammen.

Kanskje kan du ta en weekend eller noen dager i din gamle by for å besøke venner og arbeidsplassen du har permisjon fra? Kanskje er det også lurt å finne ut om det er jobber du kan tenke deg i din nye by?

At du tenker på gamle kjærester nå er helt naturlig. Man drømmer seg ofte bort og fantaserer om at alt ville vært anderledes.

Ja, det ville det sikkert. Annerledes, men ikke nødvendigvis bedre. Og husk at det er livet her og nå som teller - og tiden framover!

Lykke til!

Hilsen
Margrete Wiede Aasland
Spesialist i sexologisk rådgivning