NRK Meny
Normal

Ny krem mot herpes

Amerikanske forskere mener å ha utviklet en krem som kan uskadeliggjøre herpes-viruset i opptil en uke.

Illustrasjonsfoto
Foto: Sinar 2

Dette kan være en gladmelding til de over 500 millioner menneskene som i følge Verdens helseorganisasjon har viruset HSV 2 (herpes simplex)

I Norge overvåkes ikke sykdommen, men det antas at flere tusen smittes hvert år, opplyser Folkehelseinstituttet.

Dette viruset kan gi utbrudd og kombinert med sex smitter det lett. Selv når det ikke er i utbrudd, kan det smitte, og kondom er det sikreste kortet mot overføring. Les mer genital herpes hos Pasienthandboka.no

Den nye kremen har ved hjelp av metoden RNAi uskadeliggjort viruset hos mus slik at det forhindrer smitte.

Håpet er at det også skal virke hos mennesker.

RNAi er en mekanisme kroppen bruker for å «slå av» uttrykket av bestemte gener, og oppdagelsen av denne vant Nobelprisen i fysiologi og medisin i 2006.

– Det som er bra med denne kremen er at den kan virke beskyttende opptil en uke etter påføring, sier professor Judy Lieberman ved Harvard som har ledet forskningen til Cell Host & Microbe

Forskerne sier det er mye arbeid som gjenstår, men at denne metoden kan være et skritt i retning av å uskadeliggjøre andre virus som for eksempel HIV.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.