Hopp til innhold

Norsk bæresele kom dårligst ut i dansk test

En ny test fastslår at tre av ti bæreseler inneholder skadelige kjemikalier som flammehemmere. Norske Stokke MyCarrier er en av dem. – Vi forholder oss til myndighetenes krav, sier Kristin Stormanger i Stokke.

Tænk test av bæreseler, Stokke

Stokke MyCarrier (t.h.) fikk i likhet med Britax bæresele dårligst poengsum i en stor, dansk test av bæreseler.

Foto: benjamin Media

En bæresele skal være god både for barn og foreldre, men det er ikke bare utseende og bruk som har noe å si.

I en ny, stor test utført av magasinet Tænk fra Forbrukerrådet i Danmark, fastslås det at tre av ti bæreseler inneholder skadelige kjemikalier som flammehemmere og nonylphenolethoxylater (NPE).

Norske Stokke MyCarrier får «under middels» som totalvurdering, med 40 av 100 mulige poeng. Den primære årsaken til dette er at den fosforholdige flammehemmeren TDCP ble funnet i bæreselen.

Det samme gjelder tysk-britiske Britax bæresele, som også får 40 av 100 mulige poeng og vurderingen «under middels».

– NPE og flammehemmere hører slett ikke hjemme i produkter til barn, da barna risikerer å bli utsatt for stoffene hvis de sutter på selen, sier seniorrådgiver Claus Jørgensen i det danske Forbrukerrådet til Tænk.

Han mener forbrukerne skal kunne være helt trygge på at produkter til deres barn ikke inneholder problematiske stoffer.

Best i test er Manduca New Style med 72 av 100 mulige poeng. Ifølge Tænk er denne meget fleksibel i forhold til hvordan den kan brukes.

– Vi forholder oss til myndighetenes krav

Kristin Stormanger

Kristin Stormanger i Stokke understreker at firmaet forholder seg til myndighetenes krav.

Foto: Morten Krogh

Stokke gjør oppmerksom på at de fortløpende vurderer Øko-Tex 100-sertifisering på sine produkter. Kategorisjef Kristin Stormanger i Stokke understreker at firmaet lever opp til lovkravene som er satt.

– Vi selger våre produkter i over 70 land verden over, og jobber i en strengt regulert bransje som omfatter barneprodukter. Derfor forholder oss selvsagt til myndighetenes krav i disse områdene, men disse er i stadig endring, sier Stormanger, til NRK.no.

Hun legger til at bruk av flammehemmere ikke er en forbudt substans i bæreseler.

– Det er heller ikke definert som en farlig substans av myndighetene, sier Stokkes kategorisjef.

Stormanger understreker også at Stokke-produkter testes fortløpende – derfor er funnene Tænk har gjort overraskende.

– Vi har ønsket å få tilgang til testen for å se hvordan den er gjennomført. I tillegg har vi forespurt mer detaljert informasjon slik at vi kan følge opp gjennom egne tester, sier Stormanger.

– Kan lages uten skadelige kjemikalier

Stine Müller, Forbrugerrådet Tænk

Stine Müller mener det er fullt mulig å lage en bæresele uten skadelige kjemikalier.

Foto: Nicola Fasano

Prosjektleder for testen, Stine Müller, forteller til NRK.no at de har vært i kontakt med Stokke og besvart spørsmål fra dem.

I gjennomføringen av testen ble den fosforholdige flammehemmeren TDCP funnet i en samlet prøve av stoff og fyll fra den øverste delen av Stokke MyCarrier – altså den delen som er i tett kontakt med barnets hode.

– TDCP er et stoff som EU nettopp har vedtatt et forbud mot i leketøy, sammen med TCEP og TCPP. Dette er noe vi har tatt meget alvorlig i vår test. Barna er, som med leker, i svært nær kontakt med bæreselen, og kan i like stor grad sutte på den som en leke, sier Müller.

Hun understreker at selv om forbudet ikke vil gjelde for produkter som bæreseler, mener danske Forbrugerrådet likevel at stoffene ikke hører til i disse eller tilsvarende barneprodukter.

– Testen vår viser at det er fullt mulig å lage en bæresele uten disse skadelige kjemikaliene, sier Müller til NRK.no.

I gang med forbedringer

Liza Alvarez, markedssjef i Britax Nordiska Barn AB, presiserer at flammehemmeren som er funnet på deres bæresele ligger i polstringen som er sydd inn i skulderstroppen. Derfor kommer det ikke i kontakt med barnet.

Når det er sagt så er vi allerede godt i gang med forbedringer slik at vi også møter våre svært høye interne standarder som er godt over det som kreves av loven, sier Alvarez til NRK.no, og legger til:

– Sikkerhet er veldig viktig for oss. Produktet vårt er trygt å anvende, og det lever opp til de krav og den standarden EU har satt.

– Det trengs en strengere regulering

Elin Vestrum ved Forbrukerpolitisk avdeling i Forbrukerrådet forteller at det er mangelfull kunnskap om mange av stoffene i stoffgruppen fosfororganiske flammehemmere (PFR). Det er blant annet brukt som flammehemmere i klær og tekstiler og for å mykgjøre plast.

– Noen av de fosfororganiske flammehemmerne kan ha alvorlige langtidseffekter for helse og miljø. TDCP som er funnet i Stokkes bæresele er blant annet mistenkt for å være kreftfremkallende, sier Vestrum til NRK.no.

Forbrukerrådet mener det trengs en strengere regulering av skadelige kjemikalier i klær, tekstiler og andre forbrukerprodukter.

– Barn og unge er ekstra sårbare for skadelige kjemikalier og trenger å beskyttes bedre enn de gjør gjennom dagens regelverk, sier Vestrum.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)