NRK Meny
Normal

Lege: – Norske kvinner faller nok ikke for ny sexpille

En omstridt «viagra» for kvinner er blitt godkjent i USA, men den kommer nok aldri til Norge, sier fagdirektør i Statens legemiddelverk.

Steinar Matsen er skeptisk til Addyi

IKKE NOE FOR NORGE: Norske kvinner vil nok ikke la seg lure av denne medisinen, tror fagdirektør i Statens helsetilsyn Steinar Madsen.

Foto: Allen G. Breed/ / AP/NRK

17 år etter at potenspillene kom på markedet skal også kvinner få hjelp med sexlivet, lover firmaet som har utvikla medisinen Addyi.

Pillen, som har blitt godkjent av de amerikanske helsemyndighetene FDA, gjør ikke noe for den fysiske evnen til å ha samleie, men skal visstnok gi kvinner økt sexlyst.

– Liten effekt og store bivirkninger

Virkestoffet i pillene minner om lykkepiller, og har samme virkning som medisiner man bruker mot depresjon, men har liten effekt på sexlysten, forteller fagdirektør i Statens legemiddelverk Steinar Madsen.

Han er overrasket over at pillen har blitt godkjent i USA.

– Den har bare en bitte liten effekt når det gjelder å øke sexlysten hos kvinner.

Kvinnene som tok narremedisin i forsøkene hadde sex 2,8 ganger i måneden, og de som tok medisinen hadde gjennommsnittlig 4,5 kosestunder i måneden. Men da kvinnene fikk placebo i stedet for narremedisinen økte sexfrekvensen deres til 3,7 ganger i måneden.

– Så forskjellen mellom medisin og narremedisin er 0,8 hyggelige stunder i måneden, påpeker Madsen.

Pillen må tas hver dag og påvirker hjernen. FDA advarer sterkt mot å ta medisinen sammen med alkohol, og mulige bivirkninger er plutselig tap av bevissthet og lavt blodtrykk.

Kan være skadelig

Madsen syns ikke det høres trygt ut.

Firmaet har flere ganger søkt om godkjenning og fått avslag, men før de søkte nå i 2015 lanserte de en svær kampanje som heter «even the score» som krever at kvinner må få like mye hjelp med sexlysten som menn, forteller Madsen.

– Og allerede etter et par dager har helsemyndighetene fått en del kritikk fordi flere mener de har latt seg presse, sier han.

Han tror ikke det er sannsynlig at medisinen blir godkjent i Europa og Norge.

– For å få den lille tilleggseffekten på knapt en gang i måneden ved å ta en pille hver eneste dag som gjør at du aldri kan drikke alkohol. Jeg er ikke sikker på at norske kvinner faller for den.

Her kan du høre svenskenes reaksjon på pillen i Norgesglasset i NRK P1

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.