Hopp til innhold

35 år med 200-kronersgrensa

Toll og avgiftsgrensa har stått uforandret på 200 kroner siden 1975. Dette har skapt mye frustrasjon hos netthandlere, men staten lar seg foreløpig ikke rikke i spørsmålet om å heve grensa.

netthandel ebay

Netthandelen øker, men tollgrensen på 200 kroner holdes på 1975-nivå.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Netthandelen har vært i jevn vekst i mange år og det er spesielt artikler som vinylplater, klær, sko og sminke som er ettertraktede kjøpsobjekter fra utlandet. Mange kjøp begrenses av moms- og tollgrensen som de fleste nettshoppere oppfattes som alt for lav.

Blogger og nettforum er fulle av folk som ytrer sin misnøye med 200-kroners grensen og Facebook-gruppen som kjemper for en justering, har nesten 75.000 frustrerte medlemmer.

– Har ikke glemt saken

Frp hadde justering av 200-kroners grensa som en del av valgprogrammet ved forrige stortingsvalg, og Christian Tybring-Gjedde i finanskomiteen forsikrer at partiet ikke har lagt tollsaken på is, selv om lite har skjedd.

Christian Tybring-Gjedde, Stortingsrepresentant FrP

Christian Tybring-Gjedde og Frp vil ta opp forslaget med å justere tollgrensa på nytt.

Foto: Pressebilde

– Frp ser argumentene for å beholde tollgrensen slik den er, men vi mener at hensynet til forbrukerne veier tyngre enn å verne norsk næringsliv fra internasjonal konkurranse, sier Tybring-Gjedde til NRK.no.

Sterke krefter som Forbrukerrådet, Forbrukerombudet, Konkurransetilsynet, Posten og Samferdselsdepartementet har alle tidligere uttalt at tollgrensa bør justeres og Frp lover å prøve på nytt.

– Tidligere har vi hatt støtte av Høyre og Venstre i denne saken, så det har vært vilje på borgerlig side til å gjøre noe. Vi kommer til å fremme nytt forslaget om å justere tollgrensen i løpet av perioden, kanskje alt til neste år, sier Tybring-Gjedde.

Beskyttelse av norsk industri

Ifølge Finansdepartementet har vi toll- og momsgrenser på import fra utlandet som en del av det norske avgiftssystemet og for å beskytte norsk industri.

Dette betyr at beskatningen man utsettes for ved varekjøp i utlandet, er til for sikre at varesalget her til lands ikke blir utkonkurrert av billige utenlandske alternativer.

– Varehandelen over internett har økt betydelig de siste årene, og det er vanskelig å se for seg at dette skal kunne gjennomføres skattefritt, uten beskatning verken i avsenderlandet eller i forbrukslandet, sier Anders Lande i Finansdepartementet som forklaring på dagens regelverk.

Selv om det selvsagt ville glede den enkelte forbruker å kunne handle avgiftsfritt i stor utstrekning, vil dette være en diskriminering av norske næringsdrivende som må legge moms på hver krone, avslutter Lande til NRK.no.

35 år gammel

Dagens avgiftssystem ble konstruert på 70-tallet og importgrensa på 200 kroner ble satt i 1975. Der har den til manges fortvilelse stått uforandret og fullstendig upåvirket av prisvekst og markedskonjunkturer i hele 35 år.

Til tross for dette, opplyser Finansdepartementet at det per i dag ikke finnes noe som tyder på at grensen på 200 kroner skal justeres med det første.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

netthandel

Mange handler varer fra utenlandske nettbutikker. Ofte er løsningen å bestille varene én og én, for å ikke overstige tollgrensen.

Foto: Skjermdump

Pris fra syttitallet

Det generelle prisnivået i samfunnet har steget i underkant av 400 prosent siden 1975. Dette har naturlig nok hatt en sterk påvirkning på varekostnader, men har ikke hatt noen effekt for den beryktede 200-kroners grensa.

200 kroner i 1975 tilsvarer omtrent 980 kroner i dagens indeks. Norge ligger langt under tollsatsen til alle vestlige land NRK har undersøkt, men befinner seg istedet på samme nivå som Thailand, da de også opererer med et minstenivå på omtrent 200 kroner.

Men der stopper likhetene da verken forbruk eller prisnvå i de to landene lar seg sammenligne. I Thailand var bruttonasjonalproduktet i 2009 på 8700 dollar per innbygger, mens det i Norge var 57 500 dollar, altså nesten syv ganger så høyt.

Ønsker en justering

Martin Skaug Halsos hos Forbrukerrådet, forteller at de per i dag ikke jobber spesifikt med å heve 200-kroners grensen, men henviser til rapporten de sendte til Finansdepartementet i 2005.

– I rapporten fra 2005 peker vi blant annet på at den lave tollgrensen er et hinder for et effektivt marked, og at norske bedrifter må være innstilte på å møte konkurranse i et stadig mer internasjonalt marked, forklarer Halsos til NRK.no.

Konklusjonen fra Forbrukerrådets rapport var at norske forbrukere ender som tapende part med de gjeldende bestemmelsene.

Krever mye ressurser

Jørn Michalsen

Jørn Michalsen i Posten bruker mye ressurser på å behandle småkapakker.

Foto: Birger Morken / Birger Morken

En konsekvens av dagens regelverk er at pakker sendes hver for seg for å ikke komme over 200 kroner i verdi. Informasjonssjef i Posten, Jørn Michaelsen, forteller at de opplever toll- og momssettingen som ressurskrevende.

– Det blir en del ekstra arbeid da det blir mye småpakker. Vi har nettopp gjennomført en ny undersøkelse som viser at 20 prosent av de som handler på nettet kjøper fra utlandet, så det sier seg selv at det blir mange pakker å håndtere.

Selv om man skulle tro at Posten tjente grovt på at forbrukerne blir nødt til å sende kjøpene sine i flere separate pakker, er ikke Michaelsen like entusiastisk over denne inntektsmodellen.

– Ettersom pakkene sendes fra utlandet, har vi ikke veldig høy profitt på disse forsendelsene. Vi tjener riktignok noe på å fortolle varer for kundene, men uten at jeg har noen tall i hodet, har vi nok ikke en veldig stor inntekt på dette i forhold til ressursbruk.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Så til tross for at både forbrukere og andre krefter gjerne skulle se at det ble justert på tollgrensa, vil den ligge på de samme 200 kronene fremover også, om det ikke blir gjennomslag for nytt regelverk.

Slik unngår du gebyrene

SLIK UNNGÅR DU GEBYRENE:

 

  •  Fordel artiklene i flere pakker slik at de alle ligger under 200 kroner. Det blir dyrere frakt, men ingen moms.
  • Bor du nær grensa, kan pakkene sendes til det nærmeste svenske postkontoret og hentes der.
  • For forenklet tollbehandling (verdi mellom  201 og 1000) krever posten NOK 108,- i gebyr. For varer over NOK 1000,- er gebyret NOK 217,-
  • Fortoll selv via Tollvesenets sider.

 

 

 

vær obs på dette (tabell)

VÆR OBS PÅ DETTE:

 

  • Moms på 25 prosent slår inn på kjøp på over 200 kroner, samt gavesendinger til en verdi på over 1000 kroner.
  • Bøker er avgiftsfrie, både fra moms og toll.
  • Kun spesielle varer skal fortolles, men klær og tekstiler er tollpliktige med en sats på 10,7 prosent.
  • Varens verdi regnes fra når den ankommer landet og ikke kjøpstidspunkt.
  • Valutaendringer kan derfor gjøre at varen har "steget" i verdi på ferden.
  • Hvis prisen overstiger 200 kroner, må du betale moms på samlet sum med frakten inkludert.

 

 

 

Diskuter tollgrensa under. Hva bør staten gjøre?

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)