Hopp til innhold

Dette må du for all del ikke fyre i peisen med

Fyrer du med noe annet enn ved, kan det ødelegge både peisen og helsen din. – Du kan i verste fall dø i løpet av få minutter ved å fyre feil, sier toksikolog Anders Goksøyr.

Brenner juicekartonger i peisen

Det å brenne melke- eller eggekartonger kan være helseskadelig.

Foto: Geir Wennberg/NRK

Morten Seljeskog, SINTEF-forsker

SINTEF-forsker Morten Seljeskog mener alle bør ta hensyn til sin egen helse og andres når de fyrer med annet enn ved.

Foto: Geir Wennberg/NRK

Har du akkurat pusset opp hjemme eller på hytta har det kanskje hopet seg opp diverse søppel du ønsker å bli kvitt. Tror du at alt laget av tre kan puttes i peisen? Da bør du tenke deg om!

Impregnert trevirke og melke- og eggekartonger er eksempler på det du ikke skal brenne i peisen. Når det forbrennes dannes blant annet giftige gasser som karbonmonoksid og nitrogenmonoksid.

– Vi vet at vi kan få utslipp inn i rommet når vi fyrer. Da kan vi blant annet bli utsatt for den kvelende gassen karbonmonoksid, samtidig som forbrenningen avgir irriterende gasser som særlig påvirker dem som har problemer med luftveiene, sier SINTEF-forsker Morten Seljeskog til NRK Forbrukerinspektørene.

Ifølge Store norske leksikon er nitrogenmonoksid en fargeløs, giftig og ikke brennbar gass som virker irriterende huden og slimhinnene.

Kan få fatale følger

Anders Goksøyr, toksikolog og professor ved UiB

Toksikolog Anders Goksøyr advarer mot å fyre i peisen med dårlig trekk. Giftige gasser som oppstår kan være dødelig.

Foto: Anne Øfsthus/Privat

Toksikolog og professor Anders Goksøyr foreleser blant annet i miljøtoksikologi ved Universitetet i Bergen. Han råder folk til å ha god trekk i peisen når de fyrer. Bedre forbrenning gir ifølge ham mindre dannelse av karbonmonoksid.

– Det er en sterk og dødelig gass som er både luktfri og fargeløs. Den kan fortrenge oksygenet fra hemoglobinet som transporterer oksygen fra lungene til vevet, og som finnes i de røde blodcellene. Dette hemmer oksygenopptaket i kroppen, og gir mangel på oksygen i cellene, vevet og hjernen, sier Goksøyr til NRK.no.

Grunnen til at gassen dannes når du fyrer med for eksempel melk- og eggekartonger er at materialet er så kompakt at forbrenningen blir ufullstendig.

Ifølge Goksøyr kan inhalering av gassen få fatale følger. I verste fall død.

– Kommer gassen opp i et nivå på en halv til en prosent i luften, kan du dø i løpet av få minutter, sier han.

Symptomene på en slik forgiftning er i tidlige stadier svimmelhet, hodepine og kvalme. Siste trinn før du eventuelt dør av gassen er hjerneskade.

– Men det er avhengig av hvor store mengder du utsettes for. Vi har sett flere dødsfall som følge av karbonmonoksidforgiftning spesielt på hytter hvor det er dårlig trekk i peisen, sier Goksøyr.

Giftig røyk

Ifølge SINTEF-forsker Morten Seljeskog er det ganske synlig når det du brenner avgir giftstoffer.

– Det vil oppstå mye mer røyk enn ellers, og den er også mye mørkere enn vanlig. Fargen er en indikator på at røyken er giftig. I tillegg kommer det mye sot på glasset som ikke går bort så lett, sier han, og legger til:

– Hvis du blir eksponert over lengre tid kan det være helseskadelig, men vedfyringen vår kan også være skadelig for miljøet. Derfor er det viktig at du fyrer rett slik at du får lavest mulig partikkel- og gassutslipp.

Seljeskog har en mistanke om at mange bruker ting som avispapir, melk- og eggekartonger, og forskjellig plast til å fyre opp i peisen. Tilsynelatende helt uskyldig, men brenner du melkekartonger kan du få både dårlig hals og irriterte øyne.

Isopor er ifølge Seljeskog hakket verre, og avgir helt svart røyk. I tillegg utløses blant annet hydrogencyanid – en blåsyre som ifølge Store medisinske leksikon er en av de farligste gifter som finnes, først og fremst fordi den virker så fort, i løpet av sekunder eller minutter.

(Saken fortsetter etter bildet)

Ved/søppel

Sett bort fra ren ved bør du holde deg unna fyring med dette.

Foto: Geir Wennberg/NRK
  • Se hva som skjer når Forbrukerinspektørene brenner ting du ikke bør brenne i kveldens sending klokken 19.45

Full av lim

Dersom du tror spon er noe bedre, er det mulig du blir overrasket. Spon er nemlig full av lim og ofte belagt med plastbelegg, maling og lakk som i kontakt med varme også avgir giftige gasser.

– Hvis disse stoffene ikke får brent ut vil de gå rett ut i pipa, og gjerne litt inn i rommet. Impregnert trevirke er også fullt av giftige stoffer, og skal derfor deponeres på fyllplasser, sier Seljeskog.

Han forteller at forbrenning av plast også kan ende opp med å ødelegge hele peisen.

– Problemet med plast er at den smelter, og den brenner i tillegg godt. Hvis du har fyrt med en tykk type plast kan det renne ned i rillene hvor luften kommer opp, og det er vanskelig å få ut i ettertid, sier forskeren.

Men hvis du tar deg selv i å kaste noe av dette inn i flammene er det viktig at du tenker deg om før du kvitter deg med asken.

– Asken blir også giftig, så ikke kast den utendørs, advarer Seljeskog.

  • Les mer om gode tips til vedfyring og hva du ikke bør fyre med i faktaboksene til høyre

Forbrukerinspektørene ser du onsdager på NRK 1 klokken 19.45

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)