Hopp til innhold

Hvordan får de det til?

Det er et knallhardt liv å være toppolitiker rett før et valg.

Video nsps_upload_2009_9_7_15_21_34_906.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

«Her er det masse å gå på», sier Siv Jensen en uke før valget, og bedyrer at hun hadde trodd hun skulle bli mer sliten.

For de fleste av oss fortoner det seg som et mareritt å være toppolitiker en uke før stortingsvalget. En endeløs rekke av debatter, tv-opptredener, intervjuer og avtaler fyller det meste av døgnet, og helst skal du være på topp hele tiden.

Sissel Gran

Politikere må være gode til å verge seg mot stress, sier Sissel Gran.

Foto: Hanne Tharaldsen

- Hva er det de har som ikke vi andre har, psykolog Sissel Gran?

- Det er et godt spørsmål. Det er ikke hvem som helst som blir politikere på dette nivået. Kanskje har de lært seg å tåle trykket over lang tid, eller kanskje er de spesielt robuste. Evnen til å slappe av, sove og ta seg inn er veldig viktig.

Mindre lekk enn andre

«Kunsten å ha det travelt er rett og slett å ikke bli stressa. Man må være tilstede der man er og tenke at nå er jeg her og nå snakker vi om dette. Så få neste oppgave komme når den kommer», sier kulturminister Trond Giske.

Sissel Gran mener denne evnen er spesielt viktig også i hverdagen.

- Klarer man å være helt tilstede i det man gjør, verger man seg mot stress. Det er avgjørende, og det er skjerpende. Paradoksalt nok kan det også være avspennende. Det er alle "lekkasjene" - hva man skulle gjort, hvor man skulle vært - som skaper stress.

- Kan vi lære dette?

- Noe er medfødt. Det er vanskelig å lære å bli et A-menneske. Men man kan lære avspenning, man kan lære å stoppe tankene. Det finnes teknikker man kan lære seg for å være oppmerksomt tilstede.

- Og noe handler om disiplin. Legg deg klokka 22, ikke drikk for mye vin på kvelden så du sover urolig. Og trenger du en tur hver dag, så finn tid til den!

Unn hverandre fri

En forutsetning for å klare seg helskinnet gjennom et hektisk valgprogram er gode hjelpere. Politikerne har hjelp både på hjemmebane og på jobb.

De fleste av oss er for lite flinke til å hjelpe hverandre i hverdagen, synes Sissel Gran.

- Man konkurrerer om å være mest sliten i stedet for å unne hverandre fri. Hvis man i stedet kunne samarbeide i stressende perioder, ville vi fått det mye bedre.

- Send partneren din i seng mens du rydder og tar deg av barna. Gjør det for hverandre, gjerne annenhver gang, oppfordrer hun.

Nettopp et godt sovehjerte er typisk for folk som når langt, tror hun.

- Det er en nådegave som noen har. Og de fleste ledere og toppfolk sover godt om natta.

Som et maraton

Bård Vegar Solhjell trente hver dag i sommer for å ha litt å gå på under valgkampen. Nå om dagen blir det bare noen ytterst spredte treningsturer.

Man kan ha det ekstremt for en periode, mener Sissel Gran.

- Det er som et maraton. Man holder til målstreken, og så må man flate litt ut. Tanken på at det blir bedre om en tid, gjør at vi holder ut.

- Til vanlig trenger vi å gi etter for dype behov og lyster innimellom. Det kan være tid for seg selv, tid til å trene, tid med venner. Når det er veldig hektisk, kan man tenke at "det er ikke dette som er livet, men sånn er det i et halvt år".

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)