Hopp til innhold

Hva skjer med Iphone i kulda?

Vinter og elektronikk er ingen optimal kombinasjon.

Børge Ousland

Batteriene til kameraet ditt varer kortere og Iphone gjenkjenner ikke kalde fingre. Kulde og elektronikk byr på utfordringer.

Foto: NRK/Colourbox/Elkjøp

Skal du forevige skituren med digitalkameraet eller mobilen? Eller vil du kose deg med en Podkast fra NRK på Ipod-en i skiheisen? Da bør du huske på at elektronikk ikke er glad i verken snø eller minusgrader.

Tips fra Børge Ousland

Børge Ousland

Denne mannen har akkurat tilbragt natta i telt i minus 20 grader og vet hva han snakker om.

Foto: Thomas Ulrich

Polfarer Børge Ousland har akkurat kommet hjem fra en øvelsetur til Finse før han drar til Nordpolen i april.

Etter å ha sovet i telt i minus 20 grader, har han følgende råd å komme med:

  • Video er veldig skjørt, så det oppbevarer han kaldt og godt innpakket for å unngå temperatursvingninger og fukt. Og han bruker Lithium-batterier , såkalt SO2-versjon, som kan tåle adskillig flere minusgrader enn vanlige oppladbare batterier.
  • Ipod og andre oppladbare mp3-spillere, samt kamera bør byttes ut med én der batteriene kan skiftes og som tåler kulde. Her bruker Ousland Google for å finne en som passer.
  • Ousland har gjerne GPS i lomma, som gjør at den ikke blir så kald. Men også her er rådet å bruke utskiftbare batterier.

GI DINE TIPS NEDERST I ARTIKKELEN!

Tips fra bransjen

Ousland er ikke alene om å komme med tips til vinterferien.

– De færreste elektronikkprodukter er bygget for å tåle ekstrem kulde, fukt og store temperaturforskjeller. Alt for ofte medfører det at gleden ved produktet forsvinner, og i verste fall at man pådrar seg permanent funkjonssvikt, skriver salgssjef Thomas Hegerlund i Elkjøp i en pressemelding.

Han gir også råd for bruk av elektronikk:

  • Ikke benytt mobiltelefonen når gradestokken kryper vesentlig under 10 minusgrader. (iPhone bør ikke benyttes ved lavere temperaturer enn null grader)
  • Batteriene tappes raskt i minusgrader. Husk derfor å ta med lader på hytta og ekstra batterier på turen hvis mulig. Lad gjerne opp en ekstra gang før elektronikken tas med ut i minusgrader.
  • Batterier kan holdes rimelig temperert ved å ha dem i en lomme nærmest mulig kroppen.
  • Prøv å unngå at kamereat blir utsatt for stor temperaturforskjell, sørg i tilfelle for å temperere produktet før bruk. Dette kan gjøres ved å pakke det inn i en lufttett plastpose før det tas inn varmen. Temperaturforskjelllen ute og inne skaper kondens som i verste fall kan skade elektronikken.
  • Beskytt alltid elektronikk mot fuktighet, spesielt viktig når det snør eller regner. Ta gjerne en plastpose rundt kameraet, og lag et hull til linsen. Det finnes også vannbestandige vesker til de fleste modeller. Kondens kan for eksempel oppstå i innerlomma i en jakke.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)