NRK Meny
Normal

Her er faresignalene du bør passe på

Til tross for at færre får lungekreft er denne kreftformen fremdeles den som tar flest liv i Norge årlig. Her er symptomene du bør være obs på i forbindelse med lungekreft.

Lungekreft illustrasjon

Vitenskapelige data slår fast at rundt 90 prosent av alle lungekrefttilfeller forekommer hos dagligrøykere og skyldes de mange kreftfremkallende stoffer tobakksrøyken inneholder.

Foto: Frank May / NTB scanpix

Som NRK skrev om tidligere mandag, er lungekreft på retur i norske storbyer.

Odd Terje Brustugun

Overlege Odd Terje Burstugun sier at det kan være vanskelig å fange opp lungekreft.

Foto: Wenche Hægh

Andelen nye tilfeller av lungekreft hos menn synker, men ifølge Kreftregisteret har tilfellene av lungekreft blant kvinner økt kraftig over en lengre periode.

Til tross for den svært positive trenden, er lungekreft fortsatt en av de vanligste kreftformene i Norge, og den som tar flest liv årlig.

Vanskelig å fange opp

– Det er ingen karakteristiske symptomer som entydig peker på lungekreft. Det er nettopp dette som gjør at det kan være vanskelig å fange opp denne typen kreft, sier overlege ved Radiumhospitalet og leder i Norsk lungekreftgruppe, Odd Terje Brustugun, til NRK.

Grafikk lungekreft

Symptomene på lungekreft varierer derfor fra person til person og er avhengig av svulstens beliggenhet og størrelse. Men de vanligste faresignalene er langvarig hoste og kortpustethet.

– Endring i hostemønsteret, smerter i brystet, kortpustethet og blod i spyttet er symptomer en bør ta på alvor, sier Brustugun.

Andre symptomer kan være gjentagende luftveisinfeksjoner og smerter mellom skulderbladene.

– I tillegg har man allmenne symptomer som slapphet, nedsatt appetitt og vekttap. Disse kan også være vanlige plager i forbindelse med lungekreft, sier overlegen.

Artikkelen fortsetter under videoen

Lungekreft blant menn er på kraftig retur i norske storbyer. Aller mest positiv er utviklingen i Oslo. Se den fylkesvise oversikten på NRK.no.

Ofte ufarlige årsaker til symptomer

Ofte oppdages lungekreft tilfeldig gjennom undersøkelser i forbindelse med en antatt lungebetennelse. Ifølge Brustugun kan det være at folk kjenner på symptomer uten å oppsøke lege. Andre ganger tar det tid før fastlegen konkluderer med at det kan være lungekreft, og pasienten må gjennom flere undersøkelser før man kan slå fast at det dreier seg om lungekreft.

– Men jeg tror ikke at folk i Norge generelt sett er dårlige på å ta disse symptomene på alvor, mener Brustugun.

Han sier at det i de aller fleste tilfeller er ufarlige årsaker til de symptomene en forbinder med lungekreft. Men dersom slike symptomer varer mer enn to-tre uker bør man oppsøke lege.

– For eksempel bør personer over 50 år som røyker eller har røykt ta symptomene på alvor. Blod i spyttet og nyoppstått tungpustethet er uansett såpass alvorlige symptomer at man bør oppsøke lege, sier han.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Lungekreft blant menn i Norge» i nytt vindu

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.