Hopp til innhold

Frykter underernærte eldre

Ingrid Espelid Hovig (86) langer ut mot «stoppeklokke-kostholdet» i eldreomsorgen i Oslo. - Jeg tror mange ikke får den maten de trenger, sier hele Norges matmor.

Video Ingrid Espelid Hovig om mat til eldre

Ingrid Espelid Hovig er opptatt av at også gamle mennesker skal få et fullverdig kosthold.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I Dagsavisen i dag går Ingrid Espelid Hovig ut mot innstramminger som gir hjemmesykepleierne mindre tid hos eldre. Spesielt er hun bekymret for at de gamle ikke skal få i seg det de trenger av mat.

- Jeg tror mange ikke får den maten de trenger. Friske grønnsaker og frukt betyr like mye for de gamle som for de unge, sier hun til NRK.

- Selv om vi ikke trenger å spise like mye, trenger vi akkurat de samme stoffene gjennom hele livet, sier hun til NRK.

- Selv Fjordland tar ikke fem minutter

Søndag ble det kjent at bydel Østensjø i Oslo har kuttet tida hjemmesykepleierne får bruke på matlaging og oppvask fra 15 til 10 minutter.

Espelid Hovig har inntrykk av at pleien blir for dårlig for mange eldre.

- Fjordland kan være veldig bra, men det tar mer enn de fem minuttene som står på pakken, sier Espelid Hovig til NRK.

- Når du har lest bruksanvisningen, kokt opp vannet og latt maten trekke, har du allerede brukt mer tid. Og så må jo maten anrettes litt delikat på en tallerken, og helst skal en følge med på at de gamle spiser den maten de blir servert. Det er et viktig punkt, synes jeg, fortsetter hun.

Viktig med mat som frister

Hun mener det bør være en selvfølge at man også sent i livet får et variert kosthold med frukt og grønt, magre melkeprodukter og ikke minst fisk. Og at maten er godt tilberedt.

- Ferdigmat kan ta kort tid, men man må jo følge med på at man velger retter som gir de gamle de stoffene de trenger for å holde formen lengst mulig. Da må det også friske ingredienser inn i bildet, mener hun.

Hun er bekymret for kostholdet til den gruppen eldre som ikke selv kommer seg ut for å handle og ikke har andre til å hjelpe seg enn hjemmehjelp eller hjemmesykepleier.

- Dersom man ikke får bedre tid til å stelle de gamle, må det ansettes flere folk, mener hun.

Lover endring

Eldrebyråd i Oslo Sylvi Listhaug (Frp) uttaler til Dagsavisen at hun ikke var kjent med at enkelte bydeler opererer med skjemaer for tidsbruk per tjeneste.

Hun lover at skjemaene skal bort, og at hver enkelt bruker skal få individuelle tiltak.

Listhaug kritiserer også bydel Østensjø for å ha brukt en del av eldremilliard-pengene sine på andre formål enn det de var tiltenkt.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)