NRK Meny
Normal

Fra plank til kjempebord

På trevet i det gamle saghuset på småbruket vårt Annabu har vi funnet noen kraftige planker av bjerk. Så la oss lage et langbord!

Langbord
Foto: NRK

Ola Blom

– Dette var det gøy å lage, sier Grønn glede-snekker Ola Blom.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Det er gjennomskårne bord av et digert tre som stod her før. I 15 år har de ligget der og ventet på å bli til noe. Nå skal det skje.

Vår faste snekker, Ola Blom får stjerner i øynene når han ser hva han skal gi seg i kast med. Den slags materialer får skapergleden fram.

Langbord festes på plugg

Bordet kan tas fra hverandre og stues vekk etter bruk.

Foto: NRK

De tykke plankene veier veldig mye og satt sammen til et langbord ville det bli umulig å flytte på.

Løsningen blir den gammeldagse måten å lage bord på. Ikke en eneste spiker, bare plugger og kiler skal holde bordet samlet.

Så kan det enkelt demonteres når smia skal brukes til annet enn festelig lag.

Nett-tv: Lag et stort bord - 1

Nett-tv: Lag et stort bord - 2

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.