Hopp til innhold

Følg nudlenes vei ned i magen

Amerikansk video viser hvordan ferdigproduserte og hjemmelagde nudler oppfører seg nede i magesekken. – Nudler er ferdigmat-verstingen, sier kostholdsekspert.

Ferdigmat i magen

To pillekameraer viser hva som skjer med ferdigproduserte og hjemmelagde nudler i magesekken.

Foto: Skjermdump/TEDxManhatten

Det er ingen hemmelighet at ferdigmat ikke er det sunneste alternativet. Det kan inneholder feil type fett, masse kalorier og raske karbohydrater. Men noe av det verste er nudler, mener kostholdsekspert Cathrine Borchsenius.

– Det finnes ingenting bra å si om nudler.

Pillekamera

Slik ser pillekameraet ut

Foto: Skjermdump/TEDxManhattan

Nå kan du følge nudlenes vei ned i fordøyelsessystemet.

Den amerikanske videoskaperen Stefani Bardin har, i samarbeid med gastrolege Braden Kuo, filmet fordøyelsesprosessen hos to testpersoner. Den ene spiste ferdigproduserte nudler og den andre fikk hjemmelagde.

LES OGSÅ: Vi spiser stadig mer ferdigprodusert mat

Ved hjelp av et kamera inne i en pillekapsel skal de ha fanget opp matens oppførsel nede i magesekken.

Se hvordan det gikk her (OBS: bør ikke sees under måltid):

LES OGSÅ: Slik skal du spise for å unngå å fise

Ferdignuddelen ser ut til å ligge betydelig lengre i magesekken uten å brytes ned.

Ernæringsprofessor Wenche Frølich mener imidlertid at det ikke trenger å være et dårlig tegn at nudlene ikke brytes raskt ned.

– Fibre ligger også lenge i magen. Det at de ferdigproduserte nudlene ikke brytes ned like raskt som de hjemmelagde har med måten de er produsert på. Spis pasta har jeg alltid sagt!

– Nudler er verst

Cathrine Borchsenius

Cathrine Borchsenius er kostholdsekspert. Hun mener nudler er den verste ferdigmaten du kan få i deg.

Foto: BraMat.no

Kostholdsekspert Cathrine Borchsenius fra BraMat anbefaler å holde seg borte fra nudlene.

– Nudler er den verste ferdigmaten man kan komme borti. Også fordi jeg vet at det er så mange som elsker det og velger det fordi det er så lett. Men det inneholder ingenting som er nyttig for kroppen.

Hun er allikevel forsiktig med å sette all ferdigmat i samme bås.

– Det spørs hva man legger i ordet ferdigmat, det er et vidt begrep. Og det skjer mye bra på ferdigmat-området, for eksempel finnes det posesupper som er kjempesunne. Og man kan jo kalle det ferdigmat også.

– Bedre kontroll med hjemmelaget

Hun mener man må vurdere produkt for produkt og først og fremst tenke på hva man handler.

– Men lager du noe fra bunnen, så har du kontroll på alt det inneholder. Og det er positivt uansett. Da kan man unngå produkter og stoffer man ikke ønsker, som for eksempel palmeoljer, sier Borchsenius.

LES OGSÅ: Slik styrer du unna palmeoljen

LES OGSÅ: Få et bedre kosthold

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)