Hopp til innhold

Fire av ti menn synes homosex er feil

Mange nordmenn har fortsatt negative holdninger til homofile, lesbiske, bifile og transpersoner (LHBT), viser en ny, stor undersøkelse.

Homofile

Det er fortsatt mange nordmenn som har negative holdninger til homofile, lesbiske, bifile og transpersoner. (illustrasjonsfoto)

Foto: Colourbox.com

I dag presenteres den største rapporten som noensinne er gjort på homofile, lesbiske, bifile og transpersoners (LHBT) situasjon i Norge. Undersøkelsen tar for seg både holdninger til denne gruppen og generelle levekår.

Selv om flere nordmenn har fått et mer positivt syn på LHBT-personer enn for bare noen få år siden, viser undersøkelsen tydelig at det er fortsatt mange negative holdninger til denne gruppen.

  • Cirka 40 prosent av norske menn oppgir at de synes sex mellom to menn er feil, og 22 prosent synes sex mellom to kvinner er feil. (Tallene inkluderer alle som svarte «helt enig» eller «litt enig» på disse påstandene).
  • Cirka 23 prosent av norske menn oppgir at de grøsser når de tenker på homofile menn og like stor andel sier de synes homoseksualitet er perverst.

Både kvinner og menn oppgir mer negative holdninger til at to personer av samme kjønn leier hverandre eller kysser offentlig, enn at to personer av ulike kjønn gjør dette.

LES MER OM UNDERSØKELSEN HER

– Uakseptabelt!

Det er fem år siden forrige studie på holdninger til seksuell legning ble gjennomført.

Mari Trommald

Mari Trommald, direktør i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet

Foto: Kay Myhre

Slike holdninger bør vi ha nulltoleranse for. Det er ikke akseptabelt å diskriminere, heller ikke på bakgrunn av seksuell orientering

Mari Trommald
Bård Nylund

Bård Nylund, leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner

Foto: LLH

– Folks generelle holdninger til personer med andre seksuelle orienteringer er blitt bedre, det er det ingen tvil om. Likevel er det for mange som har diskriminerende holdninger til folk med en annen seksuell orientering, sier direktør Mari Trommald i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, til NRK.no.

Trommald synes ikke vi skal tolerere at mange norske menn og kvinner oppgir at de for eksempel synes det er ubehagelig å sitte ved siden av en homofil person på bussen.

Faktisk oppgir 16 prosent av alle menn i undersøkelsen at de har flyttet seg vekk fra en homofil mann i løpet av de siste 12 månedene.

– Slike holdninger bør vi ha nulltoleranse for. Det er ikke akseptabelt å diskriminere, heller ikke på bakgrunn av seksuell orientering, sier Trommald.

Belastende å vite at enkelte er negative

At så mange har slike holdninger, kan gjøre situasjonen svært vanskelig for personer med en annen seksuell orientering, sier direktøren.

– Hvis man forteller rundt lunsjbordet på jobben at man har en kjæreste av det samme kjønn, samtidig som man vet at statistisk sett er det en av de ti som hører på som ikke synes det er all right, vil det være ganske belastende, sier Trommald.

Hun sier at folk bør reagere på denne typen diskriminering i like stor grad som man reagerer når andre minoriteter blir behandlet dårlig.

– Jeg tror folk ville reagert kraftigere på dette området, hvis det for eksempel var snakk om diskriminering på bakgrunn av hudfarge. Hvis så mange svarte at de ikke ville sittet ved siden av en mørkhudet person på bussen, ville folk reagert.

LLH: – Viktig forskning

Bård Nylund, leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) sier undersøkelsen avdekker at på noen områder går utviklingen fremover, mens på andre områder er det fortsatt en jobb å gjøre.

– Det er viktige funn, som vi må ta til oss. Det er bra å få forskning på bordet, slik at vi som organisasjon kan gjøre målrettede tiltak til de som trenger det mest, sier Nylund til NRK.no

Han forteller at LLH jobber for å øke forståelsen for situasjonen til lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

– Vi jobber tett med ansatte i helsevesenet, justissektoren og skolen slik at de kan møte lesbiske, homofile, bifile og transpersoner på en god måte, sier Nylund.

LES MER OM UNDERSØKELSEN HER

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)