NRK Meny
Normal

Finne seg sjæl - på nett

På nettet kan man være hvem man vil. Slik kan minoritetsungdom med strenge grenser i all hemmelighet forske på sin egen identitet.

Barn med datamaskin
Foto: Anne Lise Indrefjord / NRK

 

Den flerkulturelle avisa Utrop utvider nå sitt Ishqnet-tilbud. I tillegg til Ishqnet.no kommer en svensk og en dansk versjon, samt Ishqnet.com på engelsk, som gjør at folk fra hele verden kan møte andre med samme opprinnelse som seg selv.

Dette er viktig for å bli trygg på sin egen idetitet, mener redaktør i Utrop, Majoran Vivekananthan.

Når man skal legge inn en beskrivelse av seg selv på Ishqnet, oppgir man, som andre steder, kroppsvekt, øyefarge og høyde. Det som skiller Ishqnet fra andre chattefora, er at du kan oppgi religion og opprinnelsesland.

Du har dessueten flere valg når du skal krysse av for klesstil: Rocka, trendy, hijab, hiphop, komfortabel, sari og niqab.

Her på Ishqnet møtes ungdom fra 120 forskjellige land til småprat om hverdagslige saker. Og på nettet er alle frigjort fra stramme grenser og krav fra foreldre.

Det er vanlig å utforske sin egen identitet på nett. Ved å opptre anonymt, kan man prøve ut forskjellige meninger, og si ting man ikke tør si utenfor nettet.

- Jeg tror internet er et hjelpemiddel som forsterker situasjoner som allerede er der, sier Helene Toverud Godø. Godø har skrevet masteroppgave om nettopp minoritetsungdoms bruk av chat på internet.

- Nettet kan forsterke båndene til opprinnelseslandet, eller det kan forsterke en løsrivelsesprosess dersom ungdommen allerede er igang med det, soer hun.

- Internet kan også hjelpe ungdom med å skaffe seg et nettverk i opprinnelseslandet, sier Helene Toverud Godø. 

I tillegg til dette kan flerkulturell ungdom med begrenset handlefrihet delta fullstendig i den norske kulturen. Her kan de også bli kjent med det motsatte kjønn, uten at noen kontrollerer dem.

Hør om å finne seg sjæl - på nett.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.