NRK Meny
Normal

Finne seg sjæl - på nett

På nettet kan man være hvem man vil. Slik kan minoritetsungdom med strenge grenser i all hemmelighet forske på sin egen identitet.

Barn med datamaskin
Foto: Anne Lise Indrefjord / NRK

 

Den flerkulturelle avisa Utrop utvider nå sitt Ishqnet-tilbud. I tillegg til Ishqnet.no kommer en svensk og en dansk versjon, samt Ishqnet.com på engelsk, som gjør at folk fra hele verden kan møte andre med samme opprinnelse som seg selv.

Dette er viktig for å bli trygg på sin egen idetitet, mener redaktør i Utrop, Majoran Vivekananthan.

Når man skal legge inn en beskrivelse av seg selv på Ishqnet, oppgir man, som andre steder, kroppsvekt, øyefarge og høyde. Det som skiller Ishqnet fra andre chattefora, er at du kan oppgi religion og opprinnelsesland.

Du har dessueten flere valg når du skal krysse av for klesstil: Rocka, trendy, hijab, hiphop, komfortabel, sari og niqab.

Her på Ishqnet møtes ungdom fra 120 forskjellige land til småprat om hverdagslige saker. Og på nettet er alle frigjort fra stramme grenser og krav fra foreldre.

Det er vanlig å utforske sin egen identitet på nett. Ved å opptre anonymt, kan man prøve ut forskjellige meninger, og si ting man ikke tør si utenfor nettet.

- Jeg tror internet er et hjelpemiddel som forsterker situasjoner som allerede er der, sier Helene Toverud Godø. Godø har skrevet masteroppgave om nettopp minoritetsungdoms bruk av chat på internet.

- Nettet kan forsterke båndene til opprinnelseslandet, eller det kan forsterke en løsrivelsesprosess dersom ungdommen allerede er igang med det, soer hun.

- Internet kan også hjelpe ungdom med å skaffe seg et nettverk i opprinnelseslandet, sier Helene Toverud Godø. 

I tillegg til dette kan flerkulturell ungdom med begrenset handlefrihet delta fullstendig i den norske kulturen. Her kan de også bli kjent med det motsatte kjønn, uten at noen kontrollerer dem.

Hør om å finne seg sjæl - på nett.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.