Hopp til innhold

Drikker du for mye sammen med barna?

Unngå at barna tar skade av ditt alkoholkonsum. Sjekk om du drikker for mye i julen.

Alkohol

– Den ubehagelige sannhet er at barn liker best at foreldrene oppfører seg som de pleier, sier Kari Randen, daglig leder i alkovettorganisasjonen Av og til.

Foto: Colorbox.com

– Den ubehagelige sannhet er at barn liker best at foreldrene oppfører seg som de pleier, sier Kari Randen, daglig leder i alkovettorganisasjonen Av og til, til NRK.no.

God stemning betyr ikke alltid det samme for voksne som for barn.

– Den såkalte «lykkepromillen» ser antageligvis nokså annerledes ut for de små. I motsetning til oss voksne, kan ikke barna forlate festen når de vil, fortsetter Randen.

– Barn tar ikke skade av å se en vinflaske på bordet, men de tar skade av adferden din.

Kari Lossius, klinikkdirektør
Kari Randen

– I motsetning til oss voksne, kan ikke barna forlate festen når de vil, sier Kari Randen.

Foto: Irene Sandved Lunde
Kari Lossius

– For både tenåringer og små barn blir jula ødelagt hvis foreldrene drikker for mye. Det er aldri gøy med fulle voksne, sier Kari Lossius.

Foto: Stiftelsen Bergensklinikkene

Ekspertene er enige om at med barn til stede bør du være ytterst forsiktig med alkohol.

– Unngå å drikke så mye at du er synlig beruset. Barn merker det med en gang hvis foreldre forandrer adferd, sier Kari Lossius til NRK.no. Hun er klinikkdirektør og psykolog ved Stiftelsen Bergensklinikkene.

– Er det forskjell på barns alder hvordan de takler at foreldrene drikker?

– Nei, for både tenåringer og små barn blir jula ødelagt hvis foreldrene drikker for mye. Det er aldri gøy med fulle voksne, sier Lossius.

Hva er for mye?

Er du usikker på hvor lite du bør drikke med barn til stede, har ekspertene noen gode råd.

– Foreldre kjenner sine egne barns grenser best, og hver og en av oss må selvsagt selv avgjøre om eller hvor mange glass barna våre tåler at du drikker sammen med dem, sier Kari Randen.

Klinikkdirektør Lossius er litt mer konkret:

– Det er selvfølgelig store individuelle forskjeller på hvor mye vi tåler, det kommer blant annet an på vekten din. Men to til tre glass vin for en kvinne i løpet av en kveld bør være nok, og en mann bør stoppe ved tre til fire glass, mener Lossius.

Julen risikofylt for mange

Når man drikker, er det vanskelig å beregne egen promille. Drikk deg derfor utørst på alkoholfrie drikker, og skål forsiktig i alkohol.

– Julen er risikofylt for mange familier. Hvis du vet at du er en sånn som det stort sett går gærent med når du drikker, så la julen være hvit. Husk at det er mange barn som gruer seg til jul på grunn av voksnes alkoholmisbruk, sier Kari Lossius.

– Dersom barnet har dårlige erfaringer fra før, kan selv små mengder skape utrygghet, uttaler Randen i Av og til.

Alkovettorganisasjonen Av og til hører historier om barn som har tatt ansvaret for å stelle i stand til jul allerede fra 10-årsalderen.

– Barn som står opp tidlig på julaften, og er fylt med frykt for at mor eller far ikke vil være i form til å lage julemiddag eller ikke har husket å kjøpe inn gaver. I mange tilfeller blir foreldrenes feiring så fuktig at barnas behov blir glemt. Det som i utgangspunktet skal være den beste dagen i året blir kanskje den verste, fortsetter hun.

Du trenger ikke gjemme flasken

For å skape gode juleminner for barna dine, trenger du ikke å gjemme vinflasken heller – dersom du har et normalt forhold til alkohol.

– De fleste barn som ikke har dårlige erfaringer med voksnes drikking, tåler å se en vinflaske på bordet. Avmystifiser alkoholen – som italienske familier for eksempel. Fortell barna at det er naturlig med vin på bordet, og at det er noe de voksne drikker til mat, sier Lossius.

– Barn tar ikke skade av å se en vinflaske på bordet, men de tar skade av adferden din, fortsetter klinikkdirektøren.

Si fra!

Selv om du har god kontroll på dine egne vinglass, så kan andre familiemedlemmers drikking være plagsomt i familieselskaper. Hvordan kan du si fra til noen som drikker for mye?

– Si fra med en gang at nå holder det, nå går du over til vann. Vær direkte. Og hvis du vet at det er en onkel som alltid drikker for mye, så unngå akevitten for eksempel, råder Kari Lossius.

– Påpek at i julen er det barna som er nummer en, avslutter hun.

Les flere tips og råd om alkohol i faktaboksene øverst til høyre.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)