Hopp til innhold

Her bør du unngå å bade i sommer

Andelen av europeiske strender med underkjent badevann har økt siden 2010. Av de norske feriefavorittene er Spania og Danmark blant bakterieverstingene, ifølge EU.

Bade

Mange strender i Europa har underkjent vannkvalitet.

Foto: www.colourbox.com

Dansk strand

I Danmark har vannkvaliteten ved 40 strender blitt underkjent.

Foto: Colourbox
Badestrand i Nice

I Frankrike var det flere strender med underkjent vannkvalitet. Her i Nice er det imidlertid trygt å bade.

Foto: Colourbox

Ustabile og lunefulle norske somre, gjør at mange nordmenn reiser til utlandet på badeferie. Men vannkvaliteten kan være lav ved enkelte badeplasser i Europa, viser en ny rapport fra EU.

I rapporten kommer det frem at andelen strender med underkjent vannkvalitet har økt med 0.1 prosent fra badesesongen 2010 til 2011.

Strendene har blitt testet for verdier av tarmbakterien Escherichia coli, bedre kjent som E.coli, og om en strand eller badeplass ikke møter EUs godkjente verdier for andel tarmbakterier i vannet, blir vannkvaliteten underkjent og vurdert som dårlig.

Over 22.000 badeplasser i EU-landene, samt Montenegro, Kroatia og Sveits, har blitt undersøkt, og 372 badeplasser over hele Europa har nå for høye verdier av tarmbakterien i vannet.

I Spania fant man forurenset vann ved hele 90 badeplasser, og ved 40 strender i Danmark ble vannkvaliteten vurdert som dårlig.

I tillegg må 207 badeplasser og strender over hele Europa stenges eller svartelistes som en følge av forurenset vann, og det er en økning på 57 fra 2010.

Les også:

Mener det er trygt å bade i Norge

Tilsvarende verdier finner man foreløpig ikke i Norge. Eurofins Environment er blant aktørene som analyserer vannkvaliteten ved norske badestrender, og kundeveileder Anne Lise Ellingsen forteller at de tar mange badevannsprøver i løpet av sommersesongen.

– Som oftest er det TKB (termotolerante koliforme bakterier, bakteriegruppen som E.coli tilhører, red.anm.) vannet undersøkes på. Det er den viktigste undersøkelsen vi tar, forteller Ellingsen.

Vannanalysene viser at det norske badevannet stort sett kan friskmeldes, år etter år.

– Vi har testet badevannet over lengre tid, spesielt i østlandsområdet, og det er generelt god badevannskvalitet i Norge. Jeg vil si det er trygt å bade i Norge, sier hun.

– Ferien kan gå rett i dass

Emma Elisabeth Vennesland

Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring, oppfordrer folk i risikogrupper til å ta forbehold.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Assisterende informasjonssjef i Europeiske Reiseforsikring, Emma Elisabeth Vennesland, forteller at mage- og tarminfeksjoner er en av de vanligste feriesykdommene, og at forsikringsselskapet årlig utbetaler høye summer i forsikringspenger som en følge av dette.

– Jeg vet ikke hvor mange diaréutbetalinger vi har hatt, men det er et kolossalt høyt antall. Får man en kraftig mageinfeksjon, går ferien går rett i dass – bokstavelig talt! sier hun.

Vennesland sier at forsikringsselskapet aldri går ut og advarer turister mot å dra til steder med forurenset badevann, men folk som er i risikosonen, som eldre, spedbarn eller folk med nedsatt immunforsvar bør være varsomme og følge godt med.

– Reiseforsikringen vil uansett dekke akutt sykdom. Om sykdommen eller skaden skyldes infisert mat eller skittent badevann, er vanskelig å si, så det tar ikke vi stilling til. Blir man syk vil man være forsikret, sier Vennesland.

LES OGSÅ: Tonnevis av dritt flommet over på badestrand

Rent vann ved de fleste turistmål

EU-rapporten viser likevel at sommerens badeturister ikke trenger å bekymre seg nevneverdig. De fleste aller strendene i Europa har rent vann – hele 92,1 prosent av dem møter EUs standard for god vannkvalitet.

I tillegg økte andelen strender med utmerket vannkvalitet med 3,5 prosent, og det utgjør nå 77,1 prosent av alle badeplasser. Sjansen for at man bader i helt rent vann er med andre ord ganske høy i store deler av Europa.

Skilt som advarer mot bading
Foto: Europakommisjonen
Skilt for badeforbud

Disse skiltene bør du se etter i sommer.

Foto: Europakommisjonen

For at badeturistene likevel skal være trygge på at vannet holder en god kvalitet, må alle EU-medlemsland, ifølge et nytt vedtak i EUs badevannsdirektiv, nå tydelig informere om badevannets tilstand.

Ansvarlige ved de enkelte strendene må derfor fra i år av opplyse ved skilting om vannkvaliteten er utmerket, god, tilfredsstillende eller dårlig.

Hvis du da møter på skilter som advarer mot bading eller som forbyr bading, tyder dette på at vannet ikke er rent og kan ha høye verdier av tarmbakterier.

Slik ble strendene vurdert

To tredjedeler av de undersøkte strendene ligger hovedsakelig langs de populære feriedestinasjonene Italia, Hellas, Frankrike og Spania, men også badevannet i våre naboland har blitt testet.

I Sverige ble vannkvaliteten ved ni badeplasser, de fleste av dem i Sør-Sverige, vurdert som dårlig. Her har 447 badeplasser og strender blitt undersøkt.

Av de 1130 danske strendene som ble undersøkt, lå 39 av de 40 strendene med dårlig vannkvalitet ved kysten. Badeplassene fordeler seg langs hele Danmark, men flere av disse finnes i Skagen-området og på Sjælland.

Til tross for at man i Spania fant forurenset vann ved hele 90 badeplasser, er ikke de mest populære turistmålene nevneverdig rammet. Hovedandelen av badeplassene med forurenset vann ligger nord-vestområdet av Spania. Vannkvaliteten langs middelhavskysten og de populære ferieøyene er med andre ord er i all hovedsak vurdert til utmerket.

Hellas er også et populært feriested for varmesøkende nordmenn, og av de 2155 badeplassene som ble undersøkt, var det bare 5 av badeplassene som hadde dårlig vannkvalitet. Da er også innlandsbadeplasser medberegnet. Men i likhet med Spanias østkyst, har store deler av Hellas' kyst rent vann.

Hele 44 badeplasser ved kysten av Frankrike møtte ikke de obligatoriske verdiene for tarmbakterier i 2011. Til sammenligning var det kun åtte strender i 2010 som gjorde det samme. Strendene med dårlig vannkvalitet er fordelt utover hele Frankrike, hvorav noen også er å finne i Sør-Frankrike.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)