Hopp til innhold

Dette kontrollerer Skatteetaten ekstra nøye i år

Du har ansvar for at skattemeldingen er riktig. Feil kan gi deg straffeskatt.

Skatteetaten kontrollerer fradragspostene ekstra nøye i år.

Fradragsposter som reisefradrag og eiendommer i utlandet er blant punktene skattemyndighetene kontrollerer ekstra nøye i år.

Foto: LISE ÅSERUD (FRB)/KAROLINE B. HAMMERSMARK (NRK) / NTB SCANPIX

Skattemeldingen er ute og nesten tre millioner har allerede åpnet den. Og det kan være lurt.

Hvert år kontrollerer myndighetene skattemeldinger, og i 2016 endte de med å gjøre endringer for hele syv milliarder kroner.

Skattedirektør Hans Christian Holte avslører hva de vil sjekke ekstra nøye i årets skattemelding.

Skattedirektør Hans Christian Holte

Skattedirektør Hans Christian Holte sier at de er like opptatt av å kontrollere at man verken betaler for mye eller for lite skatt.

Foto: Karoline Berge Hammersmark / NRK

– I år ser vi spesielt på eiendommer, både i inn- og utlandet, og leieinntekter. Vi kontrollerer også ekstra nøye fradragspostene, som reisefradrag og foreldrefradrag, fordi vi har erfaring med at det gjøres en del feil der.

Les mer om hvordan du enkelt kan spare skattekroner.

Holte presiserer at de er like opptatt av å kontrollere at man verken betaler for mye eller for lite skatt.

Tall fra utlandet

Nytt av året er også en samarbeidsavtale med 50 land som gir skattemyndighetene oversikt over stadig flere norske kontoer i utlandet.

– Det er en stor økning av utveksling i informasjon med utlandet. Til høsten dobler vi med 50 nye land, deriblant Sveits, sier Holte, og legger til at formue og inntekt i utlandet ikke er forhåndsutfylt.

Dette gjelder også kryptovaluta, som kan gi skattepliktige inntekter.

Christine Lundberg Larsen

Christine Lundberg Larsen, administrerende direktør i Regnskap Norge, råder alle til å sjekke skattemeldingen selv om de har fått igjen penger.

Foto: Fotograf Sturlason

– Du må skatte hvis du selger med gevinst, og du får fradrag hvis du selger med tap, forklarer Christine Lundberg Larsen, administrerende direktør i Regnskap Norge.

– Ikke bli late

Hele åtte av ti har foreløpig fått vite at de får igjen på skatten, og det kan gjøre folk late, mener Lundberg Larsen.

– Mange blir glade hvis de får igjen penger og slår seg til ro med det. Men det betyr ikke at tallene stemmer, sier hun.

Det kan bety at du har fått igjen for mye, men det kan også bety at du skal ha igjen enda mer.

– Ved ikke å foreta seg noe, har man likevel akseptert det som står der og det er ditt ansvar at tallene stemmer, sier hun.

Du kan sjekke skattemeldingen din her.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)