NRK Meny
Normal

Derfor blir du syk i ferien

Mange får fridagene sine ødelagt. Legene er ikke i tvil om hva du bør gjøre for å unngå å bli sengeliggende i ferien.

Syk jente

Har du opplevd å bli syk i ferien? Da er du ikke alene.

Foto: Igor Borodin / Colourbox

Halvparten av alle danske arbeidstakere setter opp arbeidstempoet de to siste ukene før ferien for å få gjort unna mest mulig.

Det viser en undersøkelse utført av analysefirmaet Wilke for danske Avisen.dk.

Men den siste innspurten på jobb kan ødelegge starten på ferien - immunforsvaret blir nemlig svekket av stress.

Dermed opplever mange å bli syk så fort ferien er i gang.

Hvis man vil få en god start på ferien, bør man derfor ikke stresse med å få ferdig arbeidsoppgavene sine, advarer lege Jerk W. Langer.

– Svekkelsen av immunforsvaret oppstår vanligvis to til tre dager etter en stressbelastning, og det passer fint med det faktum at du blir syk på mandag etter å ha gått ut i ferie på fredag, sier Langer til Avisen.dk.

– Et par uker med stress er ikke nok

Lege og forsker ved Oslo Universitetssykehus Rikshospitalet, Wasim Zahid, bekrefter at mye stress over tid kan svekke immunforsvaret.

Den norsk-pakistanske legen og forskeren Wasim Zahid.

Wasim Zahid, lege og forsker ved Oslo Universitetssykehus, Rikshospitalet.

Foto: Anders Malm / NRK

– Man har lenge visst at kronisk stress, gjerne over lang tid, fører til en svekkelse av immunforsvaret. Stress øker også risikoen for andre sykdommer som hjertesykdom og tarmsykdommer, sier Zahid.

Ved et svekket immunforsvar blir man også lettere utsatt for virusinfeksjoner som forkjølelse eller influensa.

– En del forskning sier at et for høyt nivå av stresshormonet cortisol kan endre cellene som har med immunforsvaret å gjøre. Men en klar sammenheng mellom infeksjoner og stress har man imidlertid ikke funnet, sier han.

Legen sier videre at to-tre uker med stress før ferien ikke er nok til svekke immunforsvaret betydelig.

– Jeg tror det heller er det stressende livet vi fører året rundt, med tidsklemma, familieliv og det å få endene til å møtes, som på sikt bidrar å svekke immunforsvaret vårt, sier han.

– Og det er dette igjen som eventuelt kan resultere i sykdommer som forkjølelse og influensa, sier han.

NB! Har du mistet mange feriedager fordi du har vært syk? Da kan du kanskje kreve ekstra feriedager.

La kollegaer ta over arbeidsoppgaver

Arbeidsmiljøkonsulent Niels Jakobsen i HK Kommunal sier til Avisen.dk at sykdom i den første ferieuke er et veldig vanlig fenomen.

– Dette er klassisk. Vi har sett ekstremt mange tilfeller av dette, sier han.

Et vanlig scenario er at man i den første uka blir syk, man har ferie i den andre uka, og i den tredje uka gruer man seg til alle arbeidsoppgavene som venter på jobb.

Å la en kollega overta noen av arbeidsoppgavene dine mens du er bortreist, kan derfor være lurt.

– Man bør rett og slett planlegge ferien sin, slik at dette ikke blir en vane. Det er en uheldig måte å gjøre ting på, sier Jakobsen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.