Hopp til innhold

Blir du manipulert?

Manipulasjon er utbredt, men vanskelig å oppdage. Her er en guide til hvordan du best håndterer manipulatoren.

Manipulasjon
Foto: Colourbox

Du har blitt overtalt, uten å forstå det selv. Snurret rundt lillefingeren, uten å oppdage det. Du har blitt manipulert. Noen er farlig gode på å manipulere, og de beste er svært vanskelige å oppdage.

Les også: En psykopat iblant oss

Et samfunnsproblem
- Manipulasjon er et samfunnsproblem som vi ikke har tatt på alvor, sier psykolog og advokat Grethe Nordhelle. I høst kom hun med boka Manipulasjon – forståelse og håndtering.

Forfatteren tror vi stadig vekk blir manipulert gjennom reklame eller i butikker. Men det er ikke denne type hverdagsmanipulasjon Nordhelle er opptatt av, det er den mer alvorlige sorten hun fokuserer på.

- Som jurist har jeg vært borti mange rettssaker hvor resultatet er blitt feil fordi sakkyndige har blitt manipulert, det har særlig skjedd i barnefordelingssaker.

Grethe Nordhelle

Psykolog og advokat Grethe Nordhelle har skrevet boka Manipulasjon - forståelse og håndtering.

Foto: Gyldendal

Kynisk og strategisk
Manipulatoren bruker andre bevisst som redskap for å oppnå noe. Personen som blir brukt vet det ikke selv.

- Dette skjer skjult og bevisst. Manipulatoren er kynisk og strategisk, i tillegg har vedkommende høy sosial intelligens og er veltalende.

Manipulasjon er krevende å oppdage og å komme ut av.

- Selv mennesker som har lært mye om manipulasjon kan bli trillet rundt fingeren av avanserte manipulatorer.

For naive
Nordhelle mener nordmenn er for naive.

- I Norge er vi veldig godtroende og tenker det beste om alle, vanligvis en positiv egenskap, men i denne sammenhengen er det ikke bra.

Avanserte manipulatorer kan holde på i mange år uten å bli avslørt. Men Nordhelle håper at mer kunnskap om manipulasjonsstrategiene kan være med å avsløre flere manipulatorer.

- Jo mer generell kunnskap rundt manipulasjon, desto lettere er det å gjenkjenne konkrete situasjoner. Vet man hva man skal lete etter kan man lettere avsløre manipulatorer.

Hvis du mistenker at du blir manipulert finnes det tips for å håndtere manipulatoren:

  • Analyser situasjonen og forstå at det er noen som vil manipulere deg.
  • Det første du bør tenke på er ikke å bli slik manipulator ønsker man skal bli.
  • Vær modig og tør å bryte forventet reaksjonsmønster. Når man ikke reagerer som ønsket, blir manipulator usikker og nervøs.
  • Prøv å ignorer oppførselen til manipulator - uten å rømme. Ved å rømme lærer man ikke av situasjonen og man kan lett få en ny manipulator.
  • Ikke vise det når du blir emosjonell – bruk hodet, ikke følelsene. Viser man svakheter utnytter manipulator dette til sin fordel. Følelsesmessig avhengighet gjør deg ekstra svak.
  • Ikke gi for mye informasjon om deg selv til manipulator – det gjør at vedkommende lettere kan kontrollere deg.
  • Ikke forsvar deg – da viser man at man er fanget.
  • Ikke konfronter uten håndfaste bevis. En konfrontasjon er som regel bortkastet energi. Ofte vil det skjerpe manipulator til å bli enda mer finurlig og sofistikert.
  • Ikke avslør. Ofte er det like greit ikke å avsløre at du har oppdaget manipulasjonen, vent til du har kontroll over egne følelser og har håndfaste bevis.