Blir du manipulert?

Manipulasjon er utbredt, men vanskelig å oppdage. Her er en guide til hvordan du best håndterer manipulatoren.

Manipulasjon
Foto: Colourbox

Du har blitt overtalt, uten å forstå det selv. Snurret rundt lillefingeren, uten å oppdage det. Du har blitt manipulert. Noen er farlig gode på å manipulere, og de beste er svært vanskelige å oppdage.

Les også: En psykopat iblant oss

Et samfunnsproblem
- Manipulasjon er et samfunnsproblem som vi ikke har tatt på alvor, sier psykolog og advokat Grethe Nordhelle. I høst kom hun med boka Manipulasjon – forståelse og håndtering.

Forfatteren tror vi stadig vekk blir manipulert gjennom reklame eller i butikker. Men det er ikke denne type hverdagsmanipulasjon Nordhelle er opptatt av, det er den mer alvorlige sorten hun fokuserer på.

- Som jurist har jeg vært borti mange rettssaker hvor resultatet er blitt feil fordi sakkyndige har blitt manipulert, det har særlig skjedd i barnefordelingssaker.

Grethe Nordhelle

Psykolog og advokat Grethe Nordhelle har skrevet boka Manipulasjon - forståelse og håndtering.

Foto: Gyldendal

Kynisk og strategisk
Manipulatoren bruker andre bevisst som redskap for å oppnå noe. Personen som blir brukt vet det ikke selv.

- Dette skjer skjult og bevisst. Manipulatoren er kynisk og strategisk, i tillegg har vedkommende høy sosial intelligens og er veltalende.

Manipulasjon er krevende å oppdage og å komme ut av.

- Selv mennesker som har lært mye om manipulasjon kan bli trillet rundt fingeren av avanserte manipulatorer.

For naive
Nordhelle mener nordmenn er for naive.

- I Norge er vi veldig godtroende og tenker det beste om alle, vanligvis en positiv egenskap, men i denne sammenhengen er det ikke bra.

Avanserte manipulatorer kan holde på i mange år uten å bli avslørt. Men Nordhelle håper at mer kunnskap om manipulasjonsstrategiene kan være med å avsløre flere manipulatorer.

- Jo mer generell kunnskap rundt manipulasjon, desto lettere er det å gjenkjenne konkrete situasjoner. Vet man hva man skal lete etter kan man lettere avsløre manipulatorer.

Hvis du mistenker at du blir manipulert finnes det tips for å håndtere manipulatoren:

  • Analyser situasjonen og forstå at det er noen som vil manipulere deg.
  • Det første du bør tenke på er ikke å bli slik manipulator ønsker man skal bli.
  • Vær modig og tør å bryte forventet reaksjonsmønster. Når man ikke reagerer som ønsket, blir manipulator usikker og nervøs.
  • Prøv å ignorer oppførselen til manipulator - uten å rømme. Ved å rømme lærer man ikke av situasjonen og man kan lett få en ny manipulator.
  • Ikke vise det når du blir emosjonell – bruk hodet, ikke følelsene. Viser man svakheter utnytter manipulator dette til sin fordel. Følelsesmessig avhengighet gjør deg ekstra svak.
  • Ikke gi for mye informasjon om deg selv til manipulator – det gjør at vedkommende lettere kan kontrollere deg.
  • Ikke forsvar deg – da viser man at man er fanget.
  • Ikke konfronter uten håndfaste bevis. En konfrontasjon er som regel bortkastet energi. Ofte vil det skjerpe manipulator til å bli enda mer finurlig og sofistikert.
  • Ikke avslør. Ofte er det like greit ikke å avsløre at du har oppdaget manipulasjonen, vent til du har kontroll over egne følelser og har håndfaste bevis.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.