Hopp til innhold

Betal kontant - bli lykkelig

Kontanter hjelper oss å holde igjen og dermed å få det bedre med oss selv, viser ny forskning.

Spenn

Sjansen for å handle ufornuftig er mindre når du blar opp kontanter i stedet for å dra kortet.

Foto: Tuva Jorfald / NRK

Det er lett å gi etter for sine lyter - særlig med et kredittkort for hånda. Det viser ny forskning publisert i Journal of Consumer Research.

Den gode nyheten er at det gjelder omvendt også: Det å la kortet ligge og heller ty til kontanter, begrenser oss.

Forskerne fulgte 1000 husholdninger over seks måneder og fant blant annet at kjøp av usunn mat og impulskjøp oftere fant sted ved bruk av kort enn kontanter.

Les også: Vil mynter og sedler bli historie?

Forventningene om smerte

Når vi handler på impuls er det ting som forventningen om noe positivt som styrer oss, for eksempel nytelsen ved å spise en sjokolade.

Dette kan vel å merke begrenses av forventningen om noe negativt, understreker forskerne, som hevder at det er mer smertefullt for oss å betale med kontant enn med kort, ifølge Scientific American.

Dermed kan smerten ved å betale kontant hindre oss i å gjøre impulskjøp, som ville gitt en kortvarig lykke, men bekymringer på lang sikt.

Les også: – Går inn for å få unge på kroken

Nordmenn drar kortet ofte

Funnene kommer i en tid da stadig færre går rundt med kontanter i lommeboka; til og med beløp under 50 kroner betales ofte med kort, ifølge Finansnæringens Fellesorganisasjon.

Norges befolkning trekker kortet over en milliard ganger årlig i inn- og utland.

Alle innbyggere over 15 år drar altså kortet over 300 ganger årlig, og aldersgruppen 20 til 39 er ivrigst.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)