Hopp til innhold

– Vi er ikke flinke nok til å bruke solbriller

I sommersola er det ikke bare huden som svis.

Illustrasjonsfoto: Mann med solbriller i sola

For mye sollys kan gi brannsår på hornhinnen.

Foto: Alexander Fredriksen / NRK

I sommerferien er det mange som ser frem til sol og varme. Men er vi heldige med været, vil sola trolig by på utfordringer for hud – og øyne.

– Vi er flinkere til å bruke solbriller nå enn før, men samtidig forteller mange om ubehag i øynene på grunn av sollys. Så vi er blitt flinkere, men fortsatt ikke flinke nok, sier fagsjef Hans Torvald Haugo i Optikerforbundet til NRK.

Hans Torvald Haugo, fagsjef i Optikerforbundet

– Beskytt øynene dine, sier Hans Torvald Haugo i Optikerforbundet.

Foto: Kjartan Haugen

Haugo mener det er like viktig å beskytte øynene mot sterkt sollys som det er å beskytte huden.

– Et generelt råd er at når man smører seg med solkrem, bør man finne frem solbrillene.

Blåøyde mer utsatt

Hvis øynene blir eksponert for sterk sol og man slurver med solbrillebruken, risikerer man å få skader.

– Akutte skader kan skje i form av snøblindhet, som er små brannsår i hornhinnen. Langvarig eksponering for sollys gir økt risiko for bindevevsdannelse over hornhinnen og grå stær, sier lege Liv Drolsum ved øyeavdelingen på Ullevål til NRK.

Sol

Den skarpe sola kan være spesielt brysom ved sjøen.

Foto: Ruth Bøe Wangen

Det er UV-strålingen i sollyset som er utfordringen.

– Det vil variere hvor mye sollys man kan utsette seg for. Men er man mye ute i sollys dagen lang hele året, er risiko for skade betydelig større enn om man sporadisk utsetter øynene for UV-stråling.

– Blåøyde har mindre pigment i øyet enn brunøyde og slipper dermed igjennom mer UV-lys til linsen og netthinnen. Derfor kan blåøyde noen ganger være mer følsom for lys enn brunøyde, sier Drolsum.

Viktig ved sjøen – mindre viktig i byen

En undersøkelse Norges Optikerforbund nylig gjennomførte, viste at rundt hver fjerde person fikk vondt i øynene fordi de ikke brukte solbriller.

– Er man ute i lengre perioder bør man bruke solbriller. Spesielt på plasser som reflekterer mye lys, for eksempel på eller ved sjøen, sier Hans Torvald Haugo.

– Det er mindre viktig i byen hvis man beveger seg mellom bygninger og langs asfalterte veier, hvor lyset ikke reflekterer like mye.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)