Hopp til innhold

Ny studie: Akupunktur virker ikke mot kolikk

I flere år har fastlege Holgeir Skjeie i Kristiansand gitt akupunktur til spedbarn med kolikk. Nå viser hans egen studie at det ikke har effekt. Men Akupunkturforeningen tviler på konklusjonen.

Spedbarn får akupunktur

Spedbarn får akupunktur mot kolikk. Nå viser ny studie at det ikke har særlig effekt.

Foto: Privat

Som fastlege har Holgeir Skjeie mange ganger hatt fortvilte foreldre på kontoret i Kristiansand. Foreldre med spedbarn som gråter i timevis i strekk, og som ser ut til å ha det vondt. Kan han gjøre noe for å hjelpe?

– Spedbarnskolikk er jo en forferdelig plagsom lidelse for mor, far og barn. Vi vet ikke helt hva det skyldes, og vi har ikke en spesielt god behandling, sier Skjeie til NRK-programmet Puls.

Fastlege Holgeir Skjeie har forsket på akpunktur mot kolikk

Fastlege Holgeir Skjeie har forsket på akupunktur mot kolikk.

Foto: Kristin Mehlum / NRK

Han har likevel hatt noe å tilby. Han benytter akupunktur som en del av behandlingen på sine pasienter, og har også satt nåler på spedbarn med kolikk.

– Vi har erfaring med at akupunktur virker på smerte og spenningstilstander hos voksne. Når det gjelder spedbarn har jeg solskinnshistorier som det egentlig ikke finnes noen god forklaring på, sier Skjeie.

– Det er som å skru av et lys. Jeg setter disse enkle nålene i leggen på babyen ut fra en spesiell metodikk, og så ringer foreldrene dager etterpå og sier at det er vekk, og forblir vekk, forklarer han.

Lite forskning så langt

Det har vært forsket lite på akupunktur mot kolikk. Studier fra Sverige viser at det har en god effekt på hvor lenge spedbarn gråter, men det var få barn med. Og det ble ikke kontrollert om man hadde klart å skjule for foreldrene om barna var i gruppa som fikk nåler eller i kontrollgruppa.

Det svenske Statens Beredning för Utvärdering av medicinsk behandling (SBU) som vurderer behandlingsmetoder mener at det ikke finnes tilstrekkelig støtte i forskning til bruk av akupunktur mot spedbarnskolikk.

I fjor behandlet også Rådet for legeetikk spørsmålet, og konkluderte med at det ikke er greit for leger å anbefale akupunktur på små barn.

– Vi synes ikke det er akseptabelt slik det er i dag. Små unger kan ikke selv bestemme, og da mener vi det er etisk uakseptabelt å gi en behandling som kan være plagsom eller smertefull såfremt den ikke har en klart dokumentert effekt, sier leder for rådet Trond Markestad.

Kan gjøre vondt

Som lege har Holgeir Skjeie gjort flere vurderinger når han har satt nåler på spedbarn.

– Vi har en erfaring med at det virker. Vi har ikke hatt noe annet å tilby, og det er fortvilte foreldre. Men det er en spesiell situasjon, for disse ungene bestemmer ikke selv, og det kan gjøre vondt. Det gjør ikke veldig vondt, men vi tror de reagerer på det som et smertestimuli, sier Skjeie.

Uventet resultat

Skjeie ville finne ut om den gode virkningen han så av akupunktur mot kolikk var tilfeldig, eller om det faktisk er slik at nålestikket hjelper. Han har ledet en studie ved avdeling for allmennmedisin ved Universitetet i Oslo som nå er publisert i Scandinavian Journal of Primary Health Care .

– Resultatene er ganske overraskende, og viser at akupunktur mot kolikk ikke har en spesielt god effekt, sier Skjeie.

Alle gråter mindre

Spedbarn får akupunktur mot kolikk

Akupunkturnålene ble satt i leggene på barna.

Foto: Privat

13 leger i Sør-Norge som tilbyr akupunktur har vært med på å utføre studien, som omfatter 113 barn med kolikk.

Halvparten av barna har fått akupunktur på et bestemt punkt i leggen, mens den andre halvparten har vært i en kontrollgruppe som ikke har fått akupunktur.

Foreldrene har ikke visst hvilken gruppe deres barn har vært i. De har rapportert hvor mye barna har grått i dagene og ukene etterpå.

– Det vi ser er at alle barna gråter mindre, enten de er i gruppa som får akupunktur eller i den andre gruppa. Men de som får akupunktur gråter ikke vesentlig mindre enn de andre, forklarer Skjeie.

– En av grunnene er nok at noe går over av seg selv. En annen grunn kan være at bare ved å oppleve at man får hjelp, så blir ting bedre. Men det er ikke selve nåla som har effekt, forklarer han.

Slutter med akupunktur på spedbarn

I Sverige forskes det også videre på akupunktur mot kolikk, i en stor studie ved Lunds universitet.

– Når studien i Sverige er klar, vil jeg etter hvert sette sammen resultatene derfra med min studie for å få enda sikrere tall. I mellomtiden skal jeg ikke behandle spedbarn med akupunktur, og jeg vil heller ikke anbefale andre å gjøre det, sier Skjeie.

Likevel angrer han ikke på alle barna han har brukt nåler på opp gjennom årene.

– Nei, det har vært fortvilte mødre og fedre som har kommet til meg med illskrikende barn som griner tre, fire, fem timer om dagen. Jeg har gjort det jeg trodde hadde en effekt, og som jeg også syntes jeg så en effekt av mange ganger. Men nå må jeg gjøre noe annet, avslutter han.

Akupunkturforeningen fraråder ikke akupunktur på spedbarn

I Norge er det som regel ikke leger, men private akupunktører som tilbyr akupunktur mot kolikk. Akupunkturforeningen mener det ikke er grunn til å fraråde bruk av akupunktur på spedbarn med kolikk.

– Vi kan ikke konkludere slik på bakgrunn av en studie. Dette er ikke en farlig behandling. Det er små, kortvarige stikk som ikke gjør spesielt vondt. Mange av våre medlemmer har god erfaring med at det har effekt, sier styreleder i Akupunkturforeningen Cecilie Brewer.

I den svenske studien ser de på akupunktur både i leggen og i punkter på hånda. Kajsa Landgren som leder den studien er overrasket over resultatene til Skjeie.

– Jeg synes det er for tidlig å si at akupunktur ikke virker på kolikk. Men det kan tyde på at punktet og metoden som er brukt i studien til Skjeie kanskje ikke har så god effekt. Det kan hende andre metoder vil gi et annet resultat, så det trengs mer forskning, sier hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)