Hopp til innhold

Får pris for å spre kvensk språk til ungdom i sosiale medier

– Vi prøver å gjøre det kvenske språket tilgjengelig og senke terskelen siden de fleste kvenske ungdommer ikke har kvensk som morsmål. Det sier leder i Kvenungdommen, Åsne Kummeneje Mellem, om Kvensk språkpris som de får i dag.

Kvensk språkpris for 2021 går til Kvenungdommen-Kvääninuoret og deles ut digitalt.

– Det er en fin dag i dag, sier Åsne Kummeneje Mellem om 26. april 2021. Det er dagen for utdeling av Kvensk språkpris og i år er det de som får den. Prisen er delt ut digitalt for en liten stund siden, men i dag sendes opptak av utdelingen her på NRK Kvensk og på NRK Troms og Finnmark.

Det er Språkrådet som står for Kvensk språkpris.

I 2017 ble den delt mellom språkforskeren Eira Söderholm og lærebokforfatteren Agnes Eriksen. I 2019 gikk den til journalist Liisa Koivulehto, tidligere redaktør i og grunnlegger av den kvenske avisa Ruijan Kaiku.

Av juryens begrunnelse går det fram at Kvenungdommen – Kvääninuoret får prisen for å fremme kvensk språk i både tradisjonelle og moderne kanaler. Og de fortsetter:

«Kvääninuoret gjer såleis ein særs viktig jobb for å føre det kvenske språket inn i framtida, både ved å stø opp om kvensk hos den generasjonen som skal ta språket med seg vidare, og ved å bringe det kvenske språket inn på notidas og framtidas språklege arenaar»

– Det er veldig fine signaler å få at en ungdomsorganisasjon kan få en såpass gjev språkpris. Det viser at vi gjør ting rett når vi jobber med språket i sosiale medier og jobber for at ungdom skal ha et forhold til det kvenske språket, sier hun.

Prøver å senke terskelen for kvensk språk

Kvääninuoret har holdt på siden 2008 med å bygge arenaer for ungdom i det kvenske miljøet. Sosiale medier er en naturlig del av dette.

– Så vi prøver å tilgjengeliggjøre det og senke terskelen litt, de fleste av kvensk ungdom har jo ikke kvensk som morsmål lenger. Så da er det viktig å få det inn på litt andre plasser, blande det inn i det norske språket på sosiale medier og gjøre det attraktivt kanskje, sier Kummeneje Mellem.

På Instagram og Facebook opererer de under det norske navnet Kvenungdommen som er lett å søke på.

– Denne uka har det vært kvensk språkuke så det er mye fint å lese der for tida, sier hun.

  • Hør også Åsne Kummeneje Mellem i NRK-programmet Språksnakk.
    Åsne Kummeneje Mellem, kvensk kunstner

    Leder i Kvenungdommen, Åsne Kummeneje Mellem, er kunster og prøver å ta gamle kvenske tradisjoner inn i en ny tid.

    Foto: Laila Lanes / NRK

Viktig for minoritetsungdom

Under utdelingen som sendes i ettermiddag sier Åsne Kummeneje Mellem at flerkulturell ungdom finner trygghet i å lære om kvenene og å se at Norge alltid har vært et flerkulturelt samfunn.

Dette sier hun på grunn av de erfaringene de har fått på sine reiser som kvenske loser. Gjennom språkprosjekt, på kvensk Kvääniluoset, fikk de mye tilbakemelding også fra andre minoriteter om at det er en trygghet å se mangfoldet i nord.

– Og det har vært veldig fint for oss også å se at det å være en del av en minoritet og vise det fram det gagner ikke bare oss innad i kulturen, men det gagner også samfunnet. At man kan skape et samhold mellom forskjellige minoriteter. Det er en fin ting å være med på.

Nå jobber de med en frasebok, en lettvint ordbok med fokus på muntlig tale.

– Vi i Kvenungdommen jobber kanskje med det vi føler det mangler i den kvenske kulturen og vi føler at det mangler en kvensk fraseordbok retta mot ungdom med ungt språk.

Boka skal gis ut i samarbeid med illustratører og det kvenske forlaget Ruija forlag skal gi ut boka.

– Vi skal oversette litt mer kule fraser på kvensk for å gjøre det mer attraktivt for ungdom. Det blir vårt store prosjekt dette året, sier den fornøyde lederen av ungdomsorganisasjonen.

Og utdelingen kan ses her kl. 1800 mandag ettermiddag.