NRK Meny
Normal

Vil beslaglegge ved mistanke

Amerikansk underholdningsbransje vil gå mer fysisk til verks i sin kamp mot piratkopiering enn den norske kulturministeren.

CD-plater, piratkopiering

De store fiskene i piratkopieringsbransjen kan se en mørkere framtid i møte om et nytt lovforslag vedtas i USA:

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Portrett: Anniken Huitfeldt

Kulturminister Anniken Huitfeldt vil stramme grepet om de norske fildelerne. I USA vil de gå fysisk til verks mot piratkopiering.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Kulturminister Anniken Huitfeldt vil at nettsteder skal kunne blokkeres og at fildeleres identitet skal kunne avsløres , i forslag til en ny lov.

Godtkjent i to komiteer

I USA kan man si at RIAA (The Recording Industry Association of America) og MPAA (Motion Picture Association of America) støtter et forslag som går vel så langt.

De vil nemlig at myndigheten, ved mistanke, skal kunne gå inn og beslaglegge utstyr der de tror piratkopiering foregår.

Les også:

Bak forslaget, som allerede er blitt godkjent av to komiteer i det amerikanske senatet, står senator Alex Padilla fra Los Angeles.

- De stjeler

Han sier at forslaget kommer med bakgrunn i at «falske CDer og DVDer undergraver vår økonomi og Californias rolle som en global leder innen musikk og film».

- De stjeler inntekter fra artister, forhandlere, og vår underholdningindustri, sier Padilla ifølge Rolling Stone.

RIAA mener den store majoriteten av piratkopierte CDer og DVDer kommer fra store cd-kopieringsfabrikker og bare i California skal det være 70 slike.

- Skreddersydd lovforslag

- Bare i fjor ble over 820.000 disker med piratkopier beslaglagt av myndighetene bare i California, forklarer Padilla til Wired.com.

Han får uforbeholden støtte fra RIAA.

- Gitt musikkbransjens store tilstedeværelse i California og vesentlige bidrag til statens økonomi gjennom tusenvis av arbeidsplasser, vil dette skreddersydde lovforslaget bidra til å sikre at denne innsatsen får beskyttelse, og sende en viktig melding om at piratkopiering ikke er ønsket, sier Cara Duckworth, talskvinne for RIAA.

Kulturstrøm

  • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

    Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.

  • Stanser Nobel-senter

    En svensk domstol setter foten ned for den planlagte byggingen av det som skulle bli Nobelstiftelsens nye storstue på Blasieholmen i Stockholm. Miljødomstolen mener uerstattelige kulturhistoriske verdier ville gått tapt dersom byggeprosjektet hadde blitt gjennomført (NTB).