Hopp til innhold

Vil beslaglegge ved mistanke

Amerikansk underholdningsbransje vil gå mer fysisk til verks i sin kamp mot piratkopiering enn den norske kulturministeren.

CD-plater, piratkopiering

De store fiskene i piratkopieringsbransjen kan se en mørkere framtid i møte om et nytt lovforslag vedtas i USA:

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Portrett: Anniken Huitfeldt

Kulturminister Anniken Huitfeldt vil stramme grepet om de norske fildelerne. I USA vil de gå fysisk til verks mot piratkopiering.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Kulturminister Anniken Huitfeldt vil at nettsteder skal kunne blokkeres og at fildeleres identitet skal kunne avsløres , i forslag til en ny lov.

Godtkjent i to komiteer

I USA kan man si at RIAA (The Recording Industry Association of America) og MPAA (Motion Picture Association of America) støtter et forslag som går vel så langt.

De vil nemlig at myndigheten, ved mistanke, skal kunne gå inn og beslaglegge utstyr der de tror piratkopiering foregår.

Les også:

Bak forslaget, som allerede er blitt godkjent av to komiteer i det amerikanske senatet, står senator Alex Padilla fra Los Angeles.

- De stjeler

Han sier at forslaget kommer med bakgrunn i at «falske CDer og DVDer undergraver vår økonomi og Californias rolle som en global leder innen musikk og film».

- De stjeler inntekter fra artister, forhandlere, og vår underholdningindustri, sier Padilla ifølge Rolling Stone.

RIAA mener den store majoriteten av piratkopierte CDer og DVDer kommer fra store cd-kopieringsfabrikker og bare i California skal det være 70 slike.

- Skreddersydd lovforslag

- Bare i fjor ble over 820.000 disker med piratkopier beslaglagt av myndighetene bare i California, forklarer Padilla til Wired.com.

Han får uforbeholden støtte fra RIAA.

- Gitt musikkbransjens store tilstedeværelse i California og vesentlige bidrag til statens økonomi gjennom tusenvis av arbeidsplasser, vil dette skreddersydde lovforslaget bidra til å sikre at denne innsatsen får beskyttelse, og sende en viktig melding om at piratkopiering ikke er ønsket, sier Cara Duckworth, talskvinne for RIAA.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.