NRK Meny
Normal

Må ut med halv milliard

Platebransjen saksøkte LimeWire for 75 billioner dollar. Nå får de en halv milliard kroner.

Limewire

LimeWire var en gang en av de mest populære fildelingstjenestene.

Foto: Skjermdump

Mitch Bainwol

styreformann for RIAA, Mitch Bainwol, kunne torsdag fornøyd konstatere at de hadde vunnet over LimeWire og fått til et forlik som gir dem over en halv milliard kroner.

Foto: LAWRENCE JACKSON / AP

Fildelingstjenesten LimeWire var for noen år siden et av de mest populære stedene å hente musikk fra. Men den ulovlige fildelingen ble stoppet i oktober og LimeWire ble saksøkt av RIAA (Recording Industry Association of America).

Svimlende krav

Bak søksmålet stod i alt 13 forskjellige plateselskaper, inkludert giganter som Universal, Warner og Sony. Opprinnelig krevde de mellom 400 milliarder og svimlende 75 billioner dollar i oppreisning.

I forrige uke startet rettssaken, men den ble i går avsluttet etter at LimeWire kom til enighet med selskapene om et forlik.

Les mer om nedlasting, fildeling og streaming!

Mark Gorton, den tidligere aksjemegleren fra Wall Street som står bak tjenesten, godtok å betale 105 millioner dollar, eller drøyt 574 millioner kroner, i oppreisning til plateselskapene, melder The Guardian.

- En milepæl

- Utfallet av denne saken er nok en milepæl i den stadige utviklingen en legitim markedsplass for musikk på nettet, som på hensiktsmessig vis belønner skapere, sier styreformann for RIAA, Mitch Bainwol til AP.

Den juridiske krangelen mellom LimeWire og RIAA har foregått over flere år. Platebransjens folk mente tjenesten la til rette for ulovlig deling av musikk gjennom sin fildelingstjeneste og fikk stoppet den i oktober 2010.

Hvor havner pengene?

Den gangen sa LimeWire at de satset på å lage en ny tjeneste for lovlig streaming av musikk på nett og mobile enheter. Men i desember kom beskjeden om at de ville legge tjenesten ned fullstendig på grunn av sin juridiske situasjon.

Det er vanskelig å spå hvor pengene RIAA har klart å få ut av saken vil havne. I liknende saker har RIAA tidligere delt opp utbyttet i store «premier» til de største plateselskapene, men hvor mye artistene til slutt sitter igjen med er vanskelig å si.

Kulturstrøm

  • Norges souldronning samler trådene

    I snart 20 år har Beady Belle jazzet opp det norske konsertpublikummet med musikken sin. Nå nøster Beate Slettevold Lech sammen alle sine musikalske inspirasjonstråder på en ny plate. Her ser du henne og bandet live i NRK Spillerom