Må ut med halv milliard

Platebransjen saksøkte LimeWire for 75 billioner dollar. Nå får de en halv milliard kroner.

Limewire

LimeWire var en gang en av de mest populære fildelingstjenestene.

Foto: Skjermdump

Mitch Bainwol

styreformann for RIAA, Mitch Bainwol, kunne torsdag fornøyd konstatere at de hadde vunnet over LimeWire og fått til et forlik som gir dem over en halv milliard kroner.

Foto: LAWRENCE JACKSON / AP

Fildelingstjenesten LimeWire var for noen år siden et av de mest populære stedene å hente musikk fra. Men den ulovlige fildelingen ble stoppet i oktober og LimeWire ble saksøkt av RIAA (Recording Industry Association of America).

Svimlende krav

Bak søksmålet stod i alt 13 forskjellige plateselskaper, inkludert giganter som Universal, Warner og Sony. Opprinnelig krevde de mellom 400 milliarder og svimlende 75 billioner dollar i oppreisning.

I forrige uke startet rettssaken, men den ble i går avsluttet etter at LimeWire kom til enighet med selskapene om et forlik.

Les mer om nedlasting, fildeling og streaming!

Mark Gorton, den tidligere aksjemegleren fra Wall Street som står bak tjenesten, godtok å betale 105 millioner dollar, eller drøyt 574 millioner kroner, i oppreisning til plateselskapene, melder The Guardian.

- En milepæl

- Utfallet av denne saken er nok en milepæl i den stadige utviklingen en legitim markedsplass for musikk på nettet, som på hensiktsmessig vis belønner skapere, sier styreformann for RIAA, Mitch Bainwol til AP.

Den juridiske krangelen mellom LimeWire og RIAA har foregått over flere år. Platebransjens folk mente tjenesten la til rette for ulovlig deling av musikk gjennom sin fildelingstjeneste og fikk stoppet den i oktober 2010.

Hvor havner pengene?

Den gangen sa LimeWire at de satset på å lage en ny tjeneste for lovlig streaming av musikk på nett og mobile enheter. Men i desember kom beskjeden om at de ville legge tjenesten ned fullstendig på grunn av sin juridiske situasjon.

Det er vanskelig å spå hvor pengene RIAA har klart å få ut av saken vil havne. I liknende saker har RIAA tidligere delt opp utbyttet i store «premier» til de største plateselskapene, men hvor mye artistene til slutt sitter igjen med er vanskelig å si.

Kulturstrøm

 • Janelle Monáe signerer filmavtale

  Sangeren, låtskriveren, rapperen og skuespilleren Janelle Monáe har inngått en avtale med Universal Pictures gjennom sitt eget selskap Wondaland Pictures. De to selskapene vil fokusere på «underrepresenterte stemmer og banebrytende perspektiver», skriver Pitchfork.

  Janelle Monáe på Øyafestivalen
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
 • Ingen Bokhandlerpris til nynorsk

  Bokhandlerprisen har aldri gått til en nynorskforfatter. Alle de ti nominerte bøkene i år er skrevet på bokmål. I dag er det 37. gang prisen deles ut. – Dette vitner om ignoranse, sier Frode Grytten til Dagsavisen. Forfatteren fra Odda var nominert for to år siden. – Diskrimineringen og marginaliseringen av nynorsk finnes ennå, og gir seg utslag som dette, uttaler han. Bokhandlerprisen går til en av årets skjønnlitterære bøker.

  Forfatter Frode Grytten hjemme i Odda.
  Foto: Anders Malm / NRK
 • Takket seg selv for innsatsen

  Rapperen Snoop Dogg fikk sin stjerne på Hollywood Walk of Fame i går kveld, og benyttet anledningen til å takke seg selv. – Jeg vil takke meg for å ha hatt tro på meg selv, og for å ha jobbet så hardt alle disse årene. Jeg takker meg fordi jeg alltid prøver å gi mer enn jeg får og gjøre mer rett enn galt. Jeg vil takke meg selv for alltid å være meg selv, sa han under seremonien, ifølge Reuters. Snoop Dog takket også rapmogul Dr.Dre for å ha gitt han muligheten til å gi ut musikken sin. – Han hadde tro på meg, og så ikke ned på meg.

  Snoop Dog får Hollywood-stjerne
  Foto: VALERIE MACON / AFP/Scanpix