Sykdom rammer «Ingen grenser»

«Ingen Grenser»-Marianne måtte ha legehjelp etter at ekspedisjonsdeltagerne ble syke av noe som trolig var forurenset drikkevann på vei mot Snøhetta.

lege Monica Sailer, Marianne Rasmussen Kolvik og Einar Angelsen i Ingen Grenser

Marianne Rasmussen Kolvik (27) faller plutselig sammen på stien når deltagerne er på vei mot Dovre. Kenneth Birkenes trøster mens lege Monica Sailer prøver å finne ut hva som er galt.

Foto: NRK/Mastiff

Marianne Rasmussen Kolvik og Lars Monsen i Ingen Grenser

Marianne Rasmussen Kolvik sammen med Lars Monsen.

Foto: Håvar Jenssen/Mastiff

– Det var helt grusomt, jeg har aldri opplevd lignende magesmerter tidligere, forteller Marianne Rasmussen Kolvik (27) til NRK.no.

Hun er en av flere deltagere som i søndagens episode av «Ingen grenser» sliter med sykdom på vei mot Dovre. For den døve tobarnsmoren ble det imidlertid så ille at ekspedisjonslege Monica Sailer måtte sette sprøyter med morfin for at 27-åringen skulle klarer å komme seg til neste camp.

Les også: «Ingen grenser»-Birgit hos Skavlan

Sa ingenting

– Jeg hadde litt vondt dagen før også, men siden jeg så at flere var dårlige lot jeg være å si noe. Jeg tenkte at de sikkert hadde det verre enn meg. Men plutselig sa det bare «stopp», og jeg fikk kramper i magen. Smerten var ubeskrivelig vond, forteller Marianne.

Hun fikk etter hvert en morfinsprøyte for å klare å gå frem til leiren, og senere på natten måtte det nok en sprøyte til for å få sove.

– Dagen etter var jeg fortsatt i litt dårlig form, men det ga seg heldigvis gradvis.

Les også: Rekordmange så forrige episode av Ingen grenser

– Vurderte du noen gang å trekke deg på grunn av smertene?

– Nei, nei. Langt i fra! Jeg tror aldri jeg tenkte tanken, og jeg ville heller aldri gitt meg selv lov til å trekke meg med mindre det skjedde noe alvorlig, sier den viljesterke tobarnsmoren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lege Monica Sailer undersøker Marianne Rasmussen Kolvik i Ingen Grenser

Lege Monica Sailer undersøker Marianne mens deltager Kenneth Birkenes trøster.

Foto: NRK/Mastiff

Tarmbakterier

Både deltagere og medlemmer i produksjonsteamet slet med magesmerter i løpet av en periode på rundt én uke. Ifølge ekspedisjonslege Monica Sailer kan det ha vært bakterier i vannet de drakk fra bekker og vann underveis på turen som forårsaket plagene.

– Mens noen bare følte ubehag i magen, ble andre dårligere og fikk feber og magekramper. Når man får en sånn magesjau blir man jo ekstra slapp, så da er det utfordrende å skulle gå i 10-12 timer om dagen, sier Sailer til NRK.no.

Les også: En lege uten grenser

Likevel var det ingen som la seg ned og ba om en hviledag. Arbeidshestene Kenneth Birkenes (31) og Ingvill Bruland Vadla (22) var blant deltagerne som kastet opp og var syke, og til slutt måtte ekspedisjonsleder Lars Monsen kommandere dem til å ta det roligere og la de andre deltagerne ta seg av rullestoltrekking og sekkebæring.

Måtte koke vannet

Tidligere i ekspedisjonen opplevde flere av deltagerne å slite seg helt ut og kollapse på grunn av for lite næring , men ifølge legen lærte de etter hvert å ta bedre vare på seg selv.

– Det er jo en så lang ekspedisjon at man virkelig lærer kroppen å kjenne. De ble etter hvert flinkere til å ta hensyn til sine egne behov, og fikk i seg nok drikke og næring.

Les også: Svensk Ingen grenser-deltager døde

Hun oppfordret også deltagerne til å koke drikkevannet, samt drikke av spesialflasker med filter for å unngå at de fikk i seg flere lignende bakterier.

Mister beinet

Det er imidlertid ikke bare sykdom og elendighet som råder i denne ukens episode av «Ingen grenser».

På en humpete sti gjennom skogen bryter flere av deltagerne sammen i latterkrampe når Anne Marie Hagerup (65) gjør noe så absurd som å miste beinet etter å ha tråkket ned i et hull.

Se klippet her:

Video Ingen Grenser: Anne Marie mister beinet

Anne Marie mister beinet midt ute i skogen. Se klipp fra søndagens episode.

«Ingen grenser» sendes på NRK1 hver søndag klokken 20.15.

Kulturstrøm