Hopp til innhold

«Ingen grenser»-Birgit vil bli arbeidsminister

I «Skavlan» forteller «Ingen grenser»-deltageren om sine fremtidige ambisjoner. Får hun det som hun vil, vil Norges arbeidsminister om noen år hete Birgit Røkkum Skarstein.

Video Birgit Røkkum Skarstein

Birgit Røkkum Skarstein har det ikke travelt med å nå ministerstillingen, men hun satser på en karriere innen politikken.

Birgit ble skadet under et opphold i Thailand. Hun knakk benet etter en badeulykke, og det var starten på et skademareritt. Etter flere komplikasjoner og 16 operasjoner, ble hun til slutt lam fra livet og ned. Men 22-åringen har ikke dempet ambisjonene av den grunn.

– Mamma tok nyhetene om at jeg ikke kom til å gå igjen veldig tungt. Men jeg forklarte henne at jeg ikke trenger bein når jeg blir minister, så det ville gå bra, forklarer Birgit i programmet.

– Har viktige erfaringer

Hun sier at noe av det vanskeligste ved å være lam, er å måtte be om hjelp. Men hun har veldig lyst til å hjelpe andre i rollen som statsråd.

– Mine erfaringer og kunnskap tror jeg absolutt vil være en stor fordel i en slik jobb. Personer med forskjellig bakgrunn er viktig for å ha en god sammensetning, sier Birgit, som har alt pekt ut sin fanesak.

– Det er viktig for både samfunnet og enkeltindivider at så mange som mulig er ute i jobb. Jobb er en såpass stor del av livene våre at så mange som mulig bør ta del, uansett hva slags forutsetninger de har, forklarer hun til NRK.no.

Birgit røkkum Skarstein

I likhet med de andre deltagerne i Ingen grenser, fikk Birgit det tøft i den norske villmarka.

Foto: Håvard Jenssen / NRK

Har stort lederansvar

I dag er hun leder for studentorganisasjonen Velferdstinget i Oslo og Akershus, med ansvar for 23 studieinstitusjoner og 60.000 studenter.

Birgit mener funksjonshemningen ikke vil være et hinder på veien mot ministerposten, snarere tvert imot.

– Jeg har veldig lyst til å jobbe med politikk, og jeg har ikke noen mindre sjanse til det enn de jeg studerer sammen med.

– Dessuten vil jeg vise at jeg har mer å by på enn det som møter ved første øyekast, og jeg tror at en funksjonshemmet statsråd kan være med på å bryte ned mange fordommer.

Kulturstrøm

 • Norsk dokumentar fikk pris på italiensk festival

  Regissør Emilie Beck fra Horten var blant prisvinnerne på festivalen Bergamo film meeting, som ble avsluttet søndag.

  Beck fikk prisen for dokumentarfilmen «Veien hjem» om en norsk kvinne som er adoptert fra Sri Lanka.

  Hun har lengtet etter sin biologiske familie, men letingen gir henne ikke den sinnsroen hun hadde håpet. I stedet blir det en jakt som avslører hemmelighold og løgner knyttet til utenlandsadopsjon.

  Spanske Irene M. Borrego fikk pris i samme kategori for filmen «The visitt and a secret garden».

  (©NTB)