Hopp til innhold

Svensk Ingen grenser-deltager døde

Få uker før den svenske serien skulle sendes på SVT, døde deltageren Madelene Lundgren (26) i en rideulykke. Nå sendes «Mot alla odds» som planlagt på TV.

Mot alla odds

Madelene Lundgren (innfelt) omkom kun to uker før «Mot alla odds» skulle sendes på SVT.

Foto: SVT

Madelene Lundgren i Mot alla odds

Madelene Lundgren på vei gjennom ørkenen i serien «Mot alla odds».

Foto: SVT

Den svenske versjonen av NRK-serien «Ingen grenser» skulle egentlig hatt premiere i november.

To uker før premieredatoen kom imidlertid sjokkbeskjeden om at en av deltagerne, 26 år gamle Madelene Lundgren, hadde omkommet i en rideulykke. SVT ble enige med Lundgrens familie om å utsette TV-serien til en stund etter begravelsen, men at «Mot alla odds» likevel kunne sendes i sin opprinnelige form på et senere tidspunkt.

Les også: Dramatisk start på den norske villmarksturen

Nett-TV: Se «Ingen grenser» her

1,1 millioner seere

– Midt i sorgen etter Madelene føles det godt å tenke på at ett av mange bevis på hennes usedvanlige styrke og vilje, var nettopp deltagelsen i «Mot alla odds». Vi vet at hun var glad og stolt over sine prestasjoner, og derfor ønsker vi at serien skal sendes, uttalte familien i en pressemelding.

Også de andre deltagerne ønsket at serien skulle vises som et siste minne over den blide 26-åringen.

– Hun var virkelig verdens vakreste menneske. Dyp og varm, alt på samme gang. Madelene var virkelig inspirerende, og jeg har lært svært mye av henne som jeg tar med meg videre, sier ekspedisjonsvenninnen Anna Sköld til Aftonbladet.

Tirsdag kveld sendte derfor SVT første episode av serien, og 1,1 millioner svensker samlet seg foran TV-apparatene for å få med seg premieren.

Les også: Kari får støtte etter mobbehistorie

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Deltagerne i Mot alla odds

Deltagerne i «Mot alla odds», den svenske versjonen av «Ingen grenser».

Foto: SVT

Afrika på tvers

Som i norske «Ingen grenser» består «Mot alla odds» av deltagere med forskjellige funksjonshemminger. Ekspedisjonsleder er storviltjegeren Natasha Illum Berg. Men der de norske deltagerne i år skal ta seg gjennom Femundsmarka og over til Snøhetta sammen med Lars Monsen, er svenskenes utfordring å ta seg over Afrika på tvers.

1500 kilometer gjennom ørkener og jungler, fra Victoriafallene i Zambia til Skjelettkysten i Namibia, skal forseres med og uten proteser og rullestoler.

TV-serien har imidlertid skapt debatt på grunn av sitt konsept. Flere svensker har uttalt at «Mot alla odds» er «et freak show», og mener at SVT kun har laget programmet for å fylle opp «funksjonshemmetkvoten» sin og øke seertallene.

Les også: Tok lederoppdraget fra Monsen

«Freak show»-debatt

Blant de som tar til motmæle, er blant annet den funksjonshemmede politikeren David Lega. Han påpeker at programmet handler om hva man velger å gjøre med sin funksjonshemming, og ikke bare at man har et handicap.

– Å være imot «Mot alla odds» blir nesten det samme som å være imot Paralympics, som jo også er et arrangement kun for funksjonshemmede. Mener kritikerne at Paralympics også er et freak show? Spør politikeren i sitt leserinnlegg.

Lars Monsen og Aleksander Øverland Berg

Aleksander fra første sesong av «Ingen grenser» reagerte på freak show-uttalelsen som kom den gang.

Foto: Geir Evensen / NRK

Også i Norge fikk vi en «freak show»-debatt under første sesong av «Ingen grenser» i 2010. Den gang var det en høyskoleprofessor som gikk ut og mente at deltagerne både ble stigmatisert og segregert i programmet.

Det fikk flere av deltagerne til å rase, blant annet CP-rammede Aleksander Øverland Berg.

– Det er helt på grensen til støtende. Det han i realiteten sier er at vi er freaks, sa en opprørt Aleksander til NRK.no.

Les også: «Ingen grenser»-deltakere raser mot freakshow-uttalelse

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Deltakerne i Ingen grenser 2

Årets deltagere i «Ingen grenser» skal ta seg fra svenskegrensen, gjennom Femundsmarka og opp på Snøhetta.

Foto: Håvard Jenssen / Mastiff

Bestiger Snøhetta

Deltager Geir Arne Hageland hadde også en helt annen oppfatning av programmet enn professoren.

– Det jeg synes er hensikten med serien er å vise at det går an å tøye grensene sine, og da blir det litt defensivt å si det er et freak show. Dette skal jo synliggjøre mestring. Det viktige er å tøye egne grenser, uttalte han.

Den andre sesongen av «Ingen grenser» går for tiden på NRK1 hver søndag. Denne gangen skal ti deltagere ta seg opp på toppen av Snøhetta, Norges høyeste fjell utenfor Jotunheimen.

Også i år er serien svært populær blant publikum, med over én million seere i snitt på de tre episodene som hittil er vist.

Nett-TV: Se tidligere sendte episoder av «Ingen grenser» her

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober