Hopp til innhold

Svensk hoffreporter: – Hva er Märtha, hvis hun ikke er prinsesse?

Sjefredaktøren i svenske «Kungliga magasinet» synes diskusjonen rundt Martha Louises påståtte rolleblanding er merkelig. I kveld flyr han til Norge for å kaste seg inn i debatten.

Forsker og kommentator Asle Toje mener at prinsesse Märtha Louise ikke har gått over noen grense ved å bruke prinsessetittelen i kommersiell virksomhet.

Forsker og kommentator Asle Toje mener at prinsesse Märtha Louise ikke har gått over noen grense ved å bruke prinsessetittelen i kommersiell virksomhet.

Mediestormen rundt prinsesse Märtha Louise har vært enorm etter at det ble kjent at hun er kjæreste med sjamanen Durek Verrett, som hun også er på foredragsturné sammen med.

Fædrelandsvennen var tidlig ute og skrev på lederplass at hun bør si fra seg prinsessetittelen fordi de mener den ikke bør brukes i kommersiell sammenheng.

Roger Lundgren

Sjefredaktør i Kungliga Magasinet, Roger Lundgren, har ingen problemer med at Märtha Louise bruker prinsessetittelen i kommersiell sammenheng.

Foto: privat

Det får sjefredaktøren i det svenske kongehusmagasinet «Kungliga Magasinet» til å reagere.

– Hun har jo allerede tatt bort tittelen som «Hennes Kongelige Høyhet», og hun får ikke noe apanasje (årslønn fra statskassen til statsoverhode, journ. anm.). Hun er den hun er. Hvis man ikke synes det holder, så må man diskutere om man i det hele tatt skal ha et kongehus, sier sjefredaktør Roger Lundgren, som selv har intervjuet Märtha Louise flere ganger.

Norge har ingen adel

En undersøkelse Norstat gjorde for NRK i 2017, viser at det norske folk vil ha et kongehus. Hele 81 prosent av det norske folk støtter monarkiet.

Men selv om vi har samme styreform som våre naboer, er det en vesentlig forskjell. Lundgren påpeker at man i Norge ikke har noen adel, i motsetning til Sverige og Danmark.

Märtha Louise og Durek Verrett

Norges mest omtalte kjærestepar i 2019, Märtha Louise og Durek Verrett. Nå er de ute på foredragsturné.

Foto: Märtha Louises Instagram-profil

– Dere har ingen adel. Her i Sverige får man grevetittel når man gifter seg utenfor kongehuset. Da sier de fra seg tittel og apanasje, men er fortsatt adelige. Dette er helt annerledes for Märtha, hun har jo ikke noe etternavn. Hva er Märtha hvis hun ikke er prinsesse?

Märtha Louise har blitt sammenlignet med blant andre prins Carl Philip i Sverige, men Lundgren mener sammenligningen er urettferdig.

– Carl Philip tar navnet Bernadotte når han gjør kommersielle oppdrag. Alle vet det er prinsen, men han bruker det adelige navnet Bernadotte. Märthas tilfelle kan ikke sammenlignes med kongehusene i Sverige og Danmark. Egentlig kan hennes tilfelle ikke sammenlignes med noen. Og det passer jo fint, hun er jo «one of a kind»!

– Hun er ingen morder

Det norske systemet er altså annerledes enn det svenske, men det betyr ikke at Lundgren mener vi bør forandre på noe.

– Hvordan ser du for deg at man kunne løst denne situasjonen med Märthas prinsessetittel i Norge?

– Jeg synes man bør fortsette som man gjør i dag. Märtha går sin egen vei, men hun er ingen morder. Hun har bare blitt forelsket i en fyr, og det heier jeg på.

Monarkiet er i stadig utvikling, og resten av folket må bare følge med, mener Lundgren.

– For 20 år siden hadde vi en stor diskusjon om Mette Marit. Siden den gang har Victoria giftet seg med sin personlige trener og Carl Philip med en glamourmodell. Det hadde ikke vært mulig for 25 år siden. Monarkiet har utviklet seg, de kongelige har blitt mer kjendiser en faktisk kongelige.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober