Hopp til innhold

NRKs reporter på prinsesse-workshop: Krampegråt, risting og skriking

KØBENHAVN (NRK): I dag startet Märtha Louise og Durek Verretts mye omtalte foredragsturné «The Princess and The Shaman», i København.

Märtha Louise og Durek Verrett ankom i bil til workshopen i København.

Märtha Louise og Durek Verrett ankom i bil til workshopen i København.

Ifølge utleieselskapet der workshopen ble arrangert, var det solgt 45 billetter til arrangementet. Et stort antall av de oppmøtte er pressefolk, der minst 15 av journalistene er fra Norge, i tillegg til noen fra Danmark.

Utleieselskapet har tidligere opplyst til Dagbladet at det var 160 ledige plasser til arrangementet.

Prinsesse Märtha og Durek Verrett i København.

TAUSE: Märtha Louise og Durek Verrett ankom lokalene i København tause og med bøyde hoder.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

NRKs reporter på stedet: Krampegråt, skriking og risting

Turnéens første workshop ble avsluttet i 17-tiden, etter nesten tre timer med sjamanisme. Det var fotoforbud under hele seansen.

Ifølge NRKs reporter på stedet utførte sjaman Durek Verrett to øvelser på de oppmøtte. Den ene var en såkalt renselse av det han omtalte som «en tilfeldig utvalgt» fra publikum.

– Jeg gjør denne øvelsen fordi jeg er så lei av at det blir påstått at det ikke er ekte, sa Verrett til forsamlingen.

Han befalte så åndene om å ta ut det onde kvinnen hadde opplevd gjennom livet. Seansen endte med at kvinnen gråt voldsomt.

På slutten av arrangementet skulle alle de oppmøtte rense seg selv ved hjelp av to fingre, en rist og pusten. Flere i publikum skrek, hostet, gråt og lo gjennom øvelsen. På det dypeste i den så kalte selvrenselsen, sa Verrett at han skulle «laste ned» kjærlighet i alle.

Både Märtha Louise og Durek Verrett kritiserte pressen gjentatte ganger for ikke å akseptere at de er annerledes.

Märtha Louise fortalte også om hvor mye vondt hun har hatt det i kampen om å finne sin plass som prinsesse før hun aksepterte de spirituelle sidene ved seg selv.

Deltager: – Det var helt fantastisk

– Det var helt fantastisk, jeg har aldri opplevd noe lignende, forteller danske Josefa Pedersen.

Hun var den som ble utvalgt til å gjennomføre renselsesøvelsen.

– Kroppslig opplevde jeg at hendene, leppene og magen min begynte å skjelve. Jeg kunne ikke styre det. Jeg opplevde varme og kulde, glede og sorg. Jeg begynte å gråte veldig, forteller Pedersen til NRK.

– Var det skremmende?

– Nei, det føltes veldig naturlig. Jeg har drevet en del med sjamanisme selv, men aldri på denne måten.

– Jeg vil bare si til hele det norske folk at dere har en modig og fantastisk prinsesse, sier svenske Pamela Von Sabljar til NRK idet hun er på vei ut av lokalene der arrangementet foregikk.

Deltager: – En overraskende sterk opplevelse

NRK møtte tidligere Aftenposten-journalist og nåværende blogger Bodil Fuhr, før arrangementet startet.

– Jeg kom til København fordi det var utsolgt i Fredrikstad. Jeg er veldig nysgjerrig på sjaman Durek Verrett. Jeg synes han virker som en veldig fin fyr, og en spennende mann som jeg gjerne ville oppleve.

Fuhr i København

SPENNENDE: Bodil Fuhr skal delta og blogge om workshopen til Märtha Louise og Durek Verrett i København.

Foto: NRK/Henrik Myhr Nielsen

Hun fortalte at hun forventet at sjamanen skulle jobbe med den så kalte «guddommelige gnisten».

– Det er den gnisten som skal aktiveres. Jeg regner med at gnisten inne i meg blir aktivert sammen med andre, fordi vi er flere. Jo færre skeptiske pressefolk det er der, og jo flere positive og åpne mennesker, jo bedre blir det, sa Fuhr til NRK før workshopen.

– Hva synes du nå etter arrangementet?

– Jeg synes det var en fin opplevelse. Det var en overraskende sterk opplevelse i forhold til hva jeg hadde forestilt meg, sier Fuhr.

– Holder sjamanen seg «innenfor» med tanke på å utnytte såbare mennesker?

– Ja, det vil jeg absolutt si. Folk gir ikke mer av seg selv enn det de vil. Noen ga seg helt hen, mens andre satt helt stille og smilte.

Publikum på Sjaman-workshop

45 DELTAGERE: Det skal være 45 mennesker som har meldt seg på workshopen til Märtha Louise og Durek Verrett i København.

Foto: NRK/Kristi Marie Skrede

– Vi trenger å se ting fra andre perspektiver

Kevin Caspersen Gunilla fra Norge hadde også kjøpt billett til workshopen.

– Jeg synes dette er interessant, jeg vil gjerne se hvordan de jobber. Jeg er interessert i psykoanalyse, og har lyst til å se om det er noe jeg kan lære av dem. Jeg tror vi har mangel på kontakt med sjelene våre i Norge, og jeg tror prinsessen kan bidra til å bedre det, sa han til NRK før workshopen.

Kaspar som skal delta på workshop i København

NØDVENDIG: Kevin Caspersen Gunilla fra Norge mener det er viktig å ha andre syn og perspektiver, og synes prinsessen representerer en bra side av Norge.

Foto: NRK/Henrik Myhr Nielsen

– Hva tenker du om at det er flere journalister enn publikum som har møtt opp her?

– Jeg tror dette trengs å vises på TV. Vi har mye politisk aktivitet i Norge og vi trenger å se ting fra andre perspektiver. Jeg mener prinsessen fyller opp noe vi mangler i Norge.

Avlyste planlagt pressekonferanse

Foredragsturneen handler om selvrealisering, og etter startskuddet i København skulle paret opprinnelig holde en pressekonferanse. Lørdag ble det imidlertid kjent at pressekonferansen er avlyst ettersom de fryktet det ble forstyrrende for de andre deltakerne

– Det blir for massivt og forstyrrende for de andre deltakerne, skrev prinsessens manager Carina Scheele Carlsen.

Mandag går turen videre til Stavanger, der biskopen satte foten ned for at arrangementet kunne holdes i St. Petri menighet som planlagt.

Prinsesse Märtha Louise og hennes kjæreste, Durek Verrett, får ikke holde foredrag i St. Petri kirke likevel.

Prinsesse Märtha Louise og hennes kjæreste, Durek Verrett, får ikke holde foredrag i St. Petri kirke likevel.

Medietrykket mot prinsessen og hennes nye kjæreste har vært enormt den siste uken, særlig på grunn av Märtha Louises bruk av prinsessetittelen i kommersiell sammenheng. Det har fått flere, blant andre avisen Fædrelandsvennen på lederplass, til å kreve at hun sier fra seg prinsessetittelen.

– Det er ikke noe jeg vurderer. Jeg er en del av den familien, og skal fremdeles være en del av den, sa hun i et intervju på God morgen Norge TV 2 torsdag.

Kritikken mot Verrett har kommet blant annet på grunn av hans påståtte evner til å snu atomer og reversere aldringsprosessen. Han skal også ha hevdet at leukemi skyldes dårlig balanse i blodet, og at han har kreftene til å gjenopprette denne balansen.

I et intervju med TV 2 onsdag ettermiddag, sa Verrett følgende:

– Jeg tror at mange av de reaksjonene som har kommet i Norge, har kommet fordi folk ikke forstår hvem jeg er – hva mine intensjoner er. De er skeptiske, men skepsis er bra, fordi da leter man etter trygghet, en ønsker mer kunnskap og informasjon. Kunnskap og informasjon er med på å utvikle oss som mennesker, og gjør oss tryggere og mer komfortable.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ