NRK Meny
Normal

Slaget om Narvik blir film

Slaget om Narvik i 1940 skal bli film. - Viktigere enn Max Manus-filmen, sier filmskaperne i Målselv.

Slaget om Narvik
Foto: Scanpix / SCANPIX

Hør reportasjen: Slaget om Narvik blir film

Det er fimfolkene i FilmCamp i Målselv som legger fram ideen. Fra før kan de skilte med braksuksessen om Kautokeino-opprøret, og nå er de inspirert av krigsfilm-feberen som herjer i Norge.

Se flere historiske bilder fra slaget om Narvik

Inspirert av Max Manus

- Det var i Narvik det eneste store slaget sto under den andre verdenskrigen her i landet, forteller Svein Andersen som er filmfaglig ansvarlig i FilmCamp.

- Nå har vi latt oss inspirere av filmen om Max Manus og den gode mottakelsen den har fått, sier Andersen. Han planlegger både spillefilm og TV-serie.

FilmCamps hovedmål er å få realisert filmprosjekter som er skapt på nordnorsk råmateriale og nordnorsk historie.

Les også: Beste kvinnelige hovedrolle

Internasjonal appell

Andersen hevder Narvik er Norges mest kjente by på grunn av krigen. Han forteller at det ved militærakademi rundt om i verden faktisk undervises om slaget om Narvik.

- Dette er storpolitisk interessant, og her gjorde norske styrker en imponerende innsats, sier Andersen. Filmen vil ha internasjonal appell, og dette er krigshistorie som rett og slett bobler over etter å bli film!

Les også: Avdekker den vonde arven

Filmen om Kautokeino-opprøret kostet 50 millioner kroner å lage, og Svein Andersen mener denne vil komme til å koste det doble.

- Men det skal vi klare, sier Andersen.

FilmCamp har tro på at man i løpet av et par år kan starte innspillingen av en spillefilm om kampene ved Narvik for 69 år siden.

Kulturstrøm

  • Jobbar mot neste års festival

    Om eitt døgn startar den internasjonale fotofestivalen Nordic Light i Kristiansund. Og medan enkelte stressar for å rekke morgondagen, har ei gruppe unge fotografar fått eit oppdrag med ein heilt annan deadline. Dei skal nemleg jobbe mot ei utstilling i Finland til hausten og neste års Nordic Light. – Vi har samla nordiske fotografar som skal samarbeide og fotografere temaet «Heim», fortel Clare Gallagher. Sjå innslaget her:

  • Se NRKs dokumentar om Pushwagner

    I 2008 fikk Pushwagner mer enn ti henvendelser fra produsenter som ville lage dokumentar om kunstneren. Mannen som hadde mistet alt, og som ingen trodde ville kunne reise seg igjen. Men i 2008 skjer det ingen trodde var mulig, Pushwagner fikk sitt internasjonale gjennombrudd. NRK-regissør Kristin Rosenløw Eeg fulgte ham gjennom dette fantastiske året.