Hopp til innhold

Selv folk med eksem vil gå med Lars Monsen

Mange hundre vil være med på NRK-programmet «Ingen grenser». I dag er siste frist for å melde seg på.

Ingen grenser

Tett oppunder en million nordmenn lott seg fenglse av de funksjonshemmedes tur over Nordkalotten i første sesong av «Ingen grenser». Blant deltakerne var Siv Toverød, Aleksander Øverland Berg (foran) og Geir Arne Hageland.

Foto: Geir Evensen / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det ble i fjor høst klart at NRK satset på en ny sesong av programmet «Ingen grenser», etter at førstesesongen ble en gedigen seersuksess på NRK1. Tett oppunder en million nordmenn så 11 deltakere med forskjellige funksjonsnedsettelse gikk 500 kilometer over Nordkalotten med Lars Monsen som turleder og motivator.

Her melder du deg på

Da NRK la ut søknadsskjema for den nye sesongen i januar i år fikk de umiddelbart en enorm respons. I løpet av to døgn fikk produksjonsselskapet Mastiff inn over 500 søknader, og søknadene har fortsatt å strømme inn. I dag er siste frist om du vil være med.

Her ser du hele første sesong av «Ingen grenser» i NRKs nett-tv

LES OGSÅ: Enorm interesse for «Ingen grenser»
LES OGSÅ: Aleksander er Aksel Lund Svindals nye helt

Hjelpemannskap og folk med eksem vil være med

Liza Behncke Priestley er ansvarlig for å finne deltakere til programmet i Mastiff. Hun forteller om en helt eventyrlig pågang.

Les bloggen fra programmet her

– Det har kommet inn mange hundre søknader. Hvor mange er vanskelig å anslå, for vi får også søknader fra folk som vil være med og hjelpe til, sier Priestley til nrk.no.

LES OGSÅ: Nå vil alle på Monsen-tur
LES OGSÅ: – Vil på nye ekspedisjoner

Det er mailer fra leger og sykepleiere som vil være med på det de oppfatter som et godt tiltak, og det er folk som vil være med som støtteapparat, i tillegg til de vanlige søknadene. Og det er også en del som melder seg på uten funksjonsnedsettelse, fordi de vil ha en tur med Lars Monsen, forteller Priestley.

– Vi har til og med noen som melder seg på med eksem for å få seg en tur. Jeg mener vi ønsker oss noen med litt større utfordringer enn det, sier hun.

SE KLIPP FRA FØRSTE SESONG AV «INGEN GRENSER» HER:

Video nsps_upload_2010_3_6_10_25_55_146.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Testes fysisk og psykisk

Barbara Jahn er prosjektleder for programmet i NRK. Hun er begeistret over pågangen.

– Det er veldig hyggelig at folk melder seg på for å hjelpe, det ser du ikke hver dag. Og det er også strålende at så mange vil være med på ekspedisjonen, sier hun.

Pågangen denne gangen er langt større enn ved første sesongen. Det stiller helt nye krav til utvelgelsesprosessen.

– I begynnelsen av april skal vi gjøre dybdeintervjuer med deltakerne, hvor de snakker med produksjonsselskapet, og de skal snakke med psykolog og gå gjennom flere fysiske tester så vi se hva da kan klare, sier hun.

Til slutt vil Jahn og kollegaene sitte igjen med mange flere kandidater enn de som skal på tur. Først 19. april er deltakerne klare.

– Vi må lage en gruppe der folk er folk er forskjellige. Det skal være en spredning i alder, kjønn og funksjonsnedsettelse, og så er det spørsmål om hva man kan utsette folk for, det er derfor vi tar fysiske og psykiske tester også, sier hun.

– Det som er annerledes med denne turen er at de som er med skal gjennomføre alle, ingen skal reise hjem, derfor bruker vi god tid på testene. Det blir ingen tur rundt Sognsvann det her, sier Jahn.

Ser etter «alle»

Da NRK oppsummerte forrige sesong var det spesielt castingen som ble fremhevet. Nordmenn fikk møte en rekke inspirerende turdeltakere, blant dem den kreftskadde Trondheimsjenta Siv Toverød og Aleksander Øverland Berg, som til tross for sin cerebrale parese fullførte den 500 kilometer lange turen. Det fikk alpinstjernen Aksel Lund Svindal til å hylle ham som sin nye helt.

LES OGSÅ: Ros til «Ingen grenser»-deltakerne Per Christian og Grethe
LES OGSÅ: Vil du være med Lars Monsen på tur?

Castingansvarlig Liza Behncke Priestley vil ha en ny suksess, og også hun legger vekt på at deltakerne skal være forskjellige.

– Likevel må de ha noe felles?

– Ja, de må ha motivasjon. Vi vil ha folk som lengter tilbake til naturen. Det savnet der, og ønsket om en skikkelig naturopplevelse er viktig, sier Priestley.

– Søkerne tryggere på konseptet

Før første sesong var en del av søkerne engstelige for at programmet ville være bygd over samme lest som vanlige realityprogrammer. Etter at den sesongen var unnagjort merker Priestley nå at søkerne er mer frampå.

LES OGSÅ: Trenger sponsorer til Sørpolen
LES OGSÅ: Siv og Tare er årets trøndere 2010

– Motivasjonen er ikke å komme på tv, dette er mennesker som vil tilbake til naturen og dra på tur med Lars. Nå kjenner de konseptet og vet at det ikke er noen som skal stemmes ut, eller sendes hjem. Målet er at alle skal frem, og det gjør at søkerne er tryggere på hva de vil være med på, sier hun.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober