Normal

Aleksander er Aksel Lund Svindals nye helt

Deltakerne på Lars Monsens ekspedisjon over Nordkalotten mottar en enorm respons. Alexander Berg Øverland er blitt Aksel Lund Svindals nye helt.

Lars Monsen og Aleksander Berg Øverland

Aksel Lund Svindals twitter-melding gjorde dagen for Aleksander.

Foto: NRK

”Ingen Grenser” – gjengen fra NRKs nye reality-serie på NRK 1 på søndager, forserer skog, vann og fjell på strekningen Luleå ved Botnviken i Østersjøen til Hellemobotn i Nordland.

Aksel Lund Svindal

Aksel Lund Svindal tvitret om sin nye helt.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Toppidrettsutøver og gullvinner fra OL i Vancouver, Aksel Lund Svindal, er imponert. I en twitter-melding skriver han at Aleksander Øverland Berg er hans nye helt.

Ble alpin-stjernens helt

Da Aleksander så meldingen som alpint-esset Aksel Lund Svindal hadde postet på Twitter, var det som om verden ble snudd litt på hodet.

–Jeg tenkte: Herregud, hva er det som skjer! Det er jo han som skal være min helt, sier Aleksander til NRK.no

Aleksander Øverland Berg har cerebral parese og må bruke tre ganger så mye energi på å gå som det funksjonsfriske gjør. Underveis på Lars Monsens ekspedisjon krysser han Nordkalotten og tilbakelegger 500 kilometer sammen med de ti andre deltakere.

–Bedre enn «71 grader nord»

Responsen etter TV-premieren på serien «Ingen grenser» har vært enorm, og ekspedisjonsdeltakerne har mottatt hundrevis av meldinger via digitale medier, som facebook, sms og mail.

Fra Nettmøte på NRK.no søndag kveld har vi sakset disse uttalelsene:

Jeg er mektig imponert over alle deltakerne - for et mot, for en innsats og for en eventyrlyst! Jeg gleder meg stort til å følge dere videre på ekspedisjonen.

Thomas Gundersen


–OL gull er ingenting

Gruppebilde Ingen Grenser

Hele gjengen fra Ingen Grenser underveis på ekspedisjon over nordkalotten

Foto: Geir Evensen / NRK

Espen skriver:

OL gull er ingenting mot deres prestasjoner. Dere er en inspirasjon for oss alle. Hvordan klarte dere å motivere dere for disse kraft anstrengelsene?

Espen

TV-serien sammenlignes ikke bare med OL, men også med «71 grader nord», serien som har gått i mange år på TVNorge.

Kimme skriver:

71 grader nord gjengen kan ikke måle seg med dere. Kjendiser, eller ikke kjendiser. :)

Kimme

Øverland Berg meldte seg på ekspedisjonen etter å ha sett Lars Monsen fortelle om den hos Grosvold på NRK1.

–Jeg ville teste mine egne grenser og se hvor langt jeg kunne nå. Det ble tøft også, jeg fikk senebetennelse i foten, sier han.

Han sier det var nervepirrende å se første episode, og at han var svært spent på tilbakemeldingene.

Siv fikk firerbrev blant 700 meldinger

Blant deltakerne NRK.no har spurt svarer alle at de har fått mengder med meldinger, og langt på vei alle er svært positive.

Siv Toverød

Siv Toverød har fått frierbrev og 700 meldinger etter premieren på TV-serien 'Ingen grenser'.

Foto: Geir Evensen / NRK

Siv Toverød er er helt overveldet. Hun studerer både på dagtid og kveldstid for tiden, og har ikke rukket å lese mer enn 50 av de rundt 700 henvendelsene hun har fått etter at hun også deltok i Nettmøte på NRK.no etter sending.

–Det er så koselig. Jeg får venneforespørsler på Facebook, mail og sms’er der folk skriver at det jeg har sagt og vist kan komme til å hjelpe hele hjelpe dem hele livet. Jeg må bare si tusen takk til alle. Jeg håpet nettopp at vi kunne være forbilder og hjelpe andre, sier Siv Toverød.

I går, mandag, avslørte hun i Stjørdalens Blad at de fleste mailene har kommet fra gutter, og overfor NRK.no i dag bekrefter hun at hun også har ligger frierbrev blant alle meldingene.

–Hva skal jeg si, jeg må jo bare fortelle dem at jeg bare er en jentunge, sier hun og vil ikke at noen skal tro hun er blitt innbilsk.

Etter å ha blitt rammet av kreft, måtte Siv Toverød amputere en fot som 12-åring, og for henne har den største barrieren vært å skulle vise andre at hun bare har en fot.

–Jeg ønsker å få et mer avslappet forhold til kroppen min, og det begynner å hjelpe nå. Det var så inspirerende med de mer voksne i serien som hadde et meravslappet forhold til det, sier hun.

Glad for å inspirere andre

Suzanna Tangen går også igjennom all tilbakemeldingen etter programmet.

Det gjør inntrykk, spesielt meldingene fra andre funksjonshemmede som er blitt inspirert, sier Suzanne Tangen.

Hun har svekket muskelstyrke i beina etter en betennelse i ryggmargen som liten, og er nødt til å trene for å beholde muskelmassen og styrken. Tangen har også tatt idrettsutdanning.

–Jeg er vant til å være tøff, sterk og rå, så det som gjør mest inntrykk nå, er at "Ingen grenser"-ekspedisjonen ser ut til å være så inspirerende for andre, sier hun.

Tare, Siv og Suzanna fra "Ingen grenser"

Tare, Siv og Suzanna er overveldet etter responsen de har fått fra publikum.

Foto: Deltakernes egne bilder - se flere bilder på blogg.nrk.no/ingengrenser
Ekspedisjonsbilde fra Ingen grenser

Deltakerne på Lars Monsens ekspedisjon 'Ingen grenser' må forsere vann, skog og fjell.

Foto: Geir Evensen

Klager ikke, men viser humør

Tare Teksum møtte også seerne på NRK.no etter søndagens episode, og han har blitt lagt spesielt merke til for sitt gode humør på ekspedisjonen. Han bekrefter at responsen har vært enorm.

–Mange sammenligner oss med deltakerne i 71 grader nord, som de sier begynte å klage etter to dager, mens vi viser humør og pågangsmot. Det er jo hyggelig, sier han til NRK.no


Kulturstrøm

 • Stranger-bok solgt til USA

  Simon Strangers siste roman «Leksikon om lys og mørke» ble først refusert av forfatterens eget forlag i Norge. Nå er boken solgt til det anerkjente storforlaget Knopf i USA, melder VG.

  Laster Instagram-innhold
 • Storbandpris til Shannon Mowday

  Musiker, komponist, arrangør, pedagog og bandleder Shannon Mowday er hedret med Norsk jazzforums Storbandpris 2018. Mowdays entusiasme og lidenskap for musikken er svært inspirerende, og hennes innsats for og samarbeid med storband, spesielt med unge musikere, tilfører miljøet enormt mye, heter det i begrunnelsen.

  Shannon Mowday (t.h)
  Foto: Kari Grete Jacobsen/Østnorsk jazzsenter
 • Nå får også kvinner skrive opera

  For første gang bestiller The Metropolitan Opera i New York nye verk fra kvinnelige komponister. De to komponistene Jeanine Tesori og Missy Mazzoli har begge fått i oppdrag å komponere operaer basert på romaner. – Med dette ønsker vi å sende et sterkt signal om at opera er for alle, sier operaens musikalske leder til The New York Times.

  Met Opera
  Foto: John Minchillo / AP