NRK Meny
Normal

Seerne raser etter «Downton Abbey»-episode

Sjokkerte og overrumplede britiske seere raser mot TV-kanalen ITV og serieskaper Julian Fellowes etter helgens episode av «Downton Abbey». IKKE les videre hvis du ikke vil vite hva som skjer!

Downton Abbey, Anna Bates (Joanne Froggatt)

En hendelse i tredje episode som omhandler Anna Bates (Joanne Froggatt) har skapt ramaskrik i Storbritannia. Episoden sendes 10. november i Norge, og du må ikke lese saken hvis du vil fortsette å leve i spenning frem til dette.

Foto: ITV/NRK/Fotomontasje

Julian Fellowes møtte norsk og internasjonal presse i London i august for å snakke om den kommende fjerde sesongen av suksess-serien «Downton Abbey».

Da forsikret de om at vi ikke kom til å se flere dramatiske dødsfall i serien, etter at den sjokkerende avslutningen på tredje sesong fikk både britiske og norske TV-seere til å sette julemiddagen i halsen.

Les også: Dette kan vi forvente oss av sesong fire i «Downton Abbey»

Sjokkerende voldtekt

Anna Bates i Downton Abbey, spilt av Joanne Foggatt

Anna Bates (Joanne Froggatt) blir brutalt overfalt i første etasje, mens ektemannen John Bates og de andre i tjenerskapet jobber på festlighetene i hovedetasjen.

Foto: ITV/NRK

Dødsfall eller ikke, faktum er at serieskaperne i alle fall har klart å tirre på seg hjemmepublikummet etter bare tre episoder ut i fjerde sesong, som hadde premiere i Storbritannia 22. september.

I søndagens episode, som ble fulgt av 9,2 millioner seere, ble nemlig den svært så populære rollefiguren Anna Bates (Joanne Froggatt) brutalt overfalt og voldtatt av en kollega, skriver BBC.

Les også: Slik takler Mary livet som mor og enke

På forhånd advarte ITV seerne om at episoden inneholdt støtende scener, likevel var ikke det nok til å forberede folk på den brutale «virkeligheten» som nå har funnet veien til det staselige godset på den britiske landsbygda.

– Jeg tror jeg aldri kommer til å tilgi «Downton Abbey»-forfatterne for hva de gjorde mot Anna, tvitrer Jennifer Durie.

«Som drap i Teletubbies»

Heller ikke TV-kritikerne var spesielt begeistret for hendelsen som brutalt røsket dem ut fra fantasiverdenen med perlebroderte kreasjoner og kurtiserende gentlemen i etasjen ovenfor.

– Vi vred oss i sofaen i vantro og ubehag, skriver journalisten Katy Rink i avisen The Telegraph.

Les også: – «Downton Abbey» forandret alt

Andre igjen sammenligner episoden med å vise et drap i barneprogrammet «Teletubbies».

Sent søndag kveld hadde ITV og Ofcom, det britiske medietilsynet, allerede mottatt nærmere hundre klager fra rasende TV-seere.

Mange seere uttrykker på sosiale medier at de finner det svært unødvendig av ITV å lage underholdning ut av vold mot kvinner. Flere mener det er et desperat grep fra Julian Fellowes for å beholde seere.

– At et familiedrama som «Downton Abbey» bruker vold mot kvinner som et poeng i historien, synes jeg er moralsk forkastelig. Jeg kan ikke støtte Julian Fellowes' valg i å trekke voldtekt inn i en serie som hittil har behandlet forsvunne smokingskjorter som en stor krise, skriver brukeren Gehenna på Twitter.

Se det første klippet fra sesong 4 av «Downton Abbey»: (Artikkelen fortsetter under videoen)

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Downton Abbey Ep1S4» i nytt vindu

Slanger i Paradis

Da NRK.no møtte Downton Abbey-skuespiller Joanne Froggatt i London tidligere i høst, ville hun naturlig nok ikke avsløre noe om handlingen i den kommende sesongen. Men hun la ikke skjul på at Anna og John Bates’ ekteskapelige lykke ville støte på nye prøvelser:

– De er fortsatt veldig forelsket. Det er fint å se at de har det bra, men som alltid på Downton vil det nok komme flere utfordringer og hindre på veien, fortalte skuespilleren.

Les også: – «Downton Abbey» forandret alt

Why is there a rape scene on my television? This is horrible. Definitely not watching Downton Abbey again.

TV-seer Francesca Williams / The Mirror

Hun har spilt rollen som Anna, lady Marys kammerpike, helt siden første sesong, og seerne har fulgt den alltid like vennlige og stillfarne hushjelpen gjennom hennes tålmodige arbeid med å frifinne ektemannen, som satt uskyldig fengslet for drapet på sin tidligere kone.

Snart NRK-premiere

Mens friere, døtre og svigersønner har kommet, gått og omkommet i hovedetasjen på Downton Abbey, er Anna og Bates det paret «alle» har heiet på siden første sesong.

– Det virker som om de er skjebnebestemt for hverandre. De er lojale, har det samme moralske kompasset og kjenner hverandre så godt at de vet at ingenting kan endre på dette, sier Froggatt.

Så gjenstår det jo bare å se om det populære paret også kommer seg gjennom den tilsynelatende mest sjokkerende hendelsen på britisk TV på lenge.

Fjerde sesong av «Downton Abbey» har premiere på NRK1 søndag 27. oktober. Den omtalte episoden vil dermed vises 10. november her i Norge.

Anna (Joanne Foggatt), Jimmy (Ed Speelers) og Rose (Lily James) I Downton Abbey s4

Anna Bates (Joanne Foggatt), Jimmy Kent (Ed Speelers) og Lady Rose (Lily James) i en situasjon fra fjerde sesong av Downton Abbey.

Foto: ITV/NRK

Kulturstrøm

  • Politiet undersøker Avicii-dødsfall

    Politiet i Oman undersøker dødsfallet til den svenske DJ-en, musikeren og produsenten Tim Bergling, kjent som Avicii. – Vi har ikke mer informasjon om dødsfallet ennå, men jobber videre med det. Det er en prioritert sak, sier politiet til Expressen.

  • Madonna sørger over Avicii

    Tragisk, skriver popstjernen Madonna om den svenske DJ-en Aviciis død. De to samarbeidet om flere musikkprosjekter. Madonna delte et bilde av de to på sin Instagram-konto fredag kveld.

    Laster Instagram-innhold