NRK Meny
Normal

Slik takler Mary livet som mor og enke

Om én måned starter den svært så etterlengtede fjerde sesongen av «Downton Abbey» på NRK, nesten ett år etter Matthew Crawleys uventede og sjokkerende dødsfall.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Downton Abbey Ep1S4» i nytt vindu

Downton Abbey, Matthew (Dan Stevens) og Mary (Michelle Dockery)

Matthew (Dan Stevens) og lady Mary (Michelle Dockery) fikk endelig hverandre i sesong 3. Men lykken varte ikke lenge.

Foto: ITV

Premieren i Storbritannia er imidlertid allerede nå på mandag, og for én måned siden var internasjonal presse fra hele verden invitert til en eksklusiv visning av den første episoden i fjerde sesong av «Downton Abbey».

I den private kinosalen til fornemme The May Fair Hotel i London fikk journalistene den første sniktitten på hvordan livet skal gå videre på den erkebritiske herregården etter tapet av både lady Sybil og arvingen Matthew Crawley i forrige sesong.

Les også: Downton-forfatter: – Jeg var like lei meg som TV-seerne

Les også: Slik blir Downton Abbey sesong fire

ITV publiserte tirsdag et kort klipp fra første episode, se det i toppen av artikkelen. Seriens offisielle trailer kan også sees på Youtube.

Nedstemt stemning

For å ta det første med én gang: Seerne trenger ikke være redde for at Matthews kjappe utgang på tampen av forrige sesong betyr at han er «gjemt og glemt» når historien plukkes opp igjen et halvt år senere i sesong fire.

I løpet av den timelange visningen i mørket på The May Fair Hotel var det svært mye snufsing og diskret «kløing» i ansiktet blant mediebransjens utsendte mens Crawley-familiens tragedie utspilte seg videre på lerretet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Downton Abbey (Skjermdump Vimeo)

Hushjelpen Anna forsøker å hjelpe lady Mary ut av den mørkeste sorgen, der hun har vært siden ektemannen Matthew døde et halv år tidligere.

Les også: Grevinne påpeker "Downton Abbey"-feil

Marys vei tilbake

Serieskaper Julian Fellowes har tidligere uttalt at han ikke ønsket å ta livet av Matthew Crawley på denne måten, men at produsentene ikke hadde noe annet valg ettersom skuespiller Dan Stevens ønsket å forlate serien umiddelbart etter at kontrakten hans gikk ut høsten 2012.

Julian Fellowes, Downton Abbey

Julian Fellowes er fornøyd med utgangspunktet for sesong fire, tross alt.

Foto: Frazer Harrison / Afp

– Jeg ville ikke at Matthews død skulle dominere hele julespesialen, derfor drepte vi ham slik vi gjorde, helt på slutten av episoden. På et vis syns jeg det fungerer bra fordi vi starter sesong fire et halvt år senere. Vi slipper å vise begravelser og alt sånt. Det er historie nå, har Fellowes tidligere uttalt.

Les også: – «Downton Abbey» forandret alt

Det kommer godt frem at den 64 år gamle briten har et svært sterkt eierskap til serien. Under en felles «spørretime» med produsentene Liz Trubridge og Gareth Neame hoppet den ivrige serieskaperen stadig inn og «overtok» de andres resonnementer.

Uten å avsløre for mange detaljer, har Fellowes flere ganger sagt at den kommende sesongen av «Downton Abbey» fokuserer på Marys vei tilbake. Som vi kan se av klippet øverst i artikkelen sliter den nybakte moren fortsatt med å takle tapet av sin ektemann. Hun har også vansker med å knytte seg til sønnen George, som ble født bare timer før Matthew døde i en bilulykke, på vei tilbake til Downton for å fortelle familien den gledelige nyheten.

Den fjerde sesongen av «Downton Abbey» har premiere på NRK1 søndag 27. oktober.

Downton Abbey sesong 4

Vil Mary finne støtte i svogeren Tom Branson, nå som de begge er aleneforeldre i fjerde sesong av 'Downton Abbey'?

Foto: ITV/NRK

Kulturstrøm

  • Ny sesong av The Handmaid's Tale

    The Handmaid’s Tale var noe av det dystreste, men også beste vi har sett på TV de siste årene, ifølge Filmpolitiet på NRK. I dag er det premiere på ny sesong, og Filmpolitiets anmelder mener serien fortsetter å fenge med sterke rollefigurer, spenning og praktfull estetikk. Les anmeldelsen her.

    The Handmaid’s Tale fortsetter å utvikle sin sterke visuelle signatur i sesong 2. (Foto: HBO Nordic)
    Foto: HBO Nordic