Pulitzerpris til The Guardian og The Washington Post

The Washington Post og The Guardian USA mottok i kveld den gjeveste av Pulitzerprisene for sine rapporteringer om Edward Snowden-lekkasjene.

Pulitzer Prizes Edward Snowden

De to avisene delte den prestisjetunge amerikanske prisen for rapportering basert på dokumenter lekket av tidligere National Security Agency entreprenør Edward Snowden.

Foto: Uncredited / Ap

Mandag kveld ble The Washington Post og The Guardian USA tildelt den høythengende Pulitzerprisen for avsløringene om hemmelige amerikanske overvåkingsprogrammer.

– De to avisene deler den prestisjetunge amerikanske prisen for rapportering basert på dokumenter lekket av tidligere National Security Agency-varsler Edward Snowden, sa Pulitzer-komiteen ved Columbia University ifølge nyhetsbyrået AFP.

Rusbridger er stolt

Den amerikanske varsleren Edward Snowden har fått midlertidig opphold i Russland, men er siktet for spionasje i USA. Amerikanske myndigheter ønsker ham utlevert og stilt for retten.

Det var derfor langt fra sikkert om amerikanerne ville gi sin aller gjeveste journalistpris til journalistikk basert på Snowden-lekkasjene.

Britiske The Guardian er flere ganger beskyldt for å skade rikets sikkerhet ved sine avsløringer om hva etterretningstjenestene holder på med.

Redaktør Alan Rusbridger måtte stille i det britiske underhuset for å svare på spørsmål om publiseringen av de hemmeligstemplede dokumentene avisen har fått av Edward Snowden.

I går uttrykket han stor takknemlighet for å ha mottatt prisen.

– Vi er særlig takknemlig overfor kolleger rundt om i verden som støttet Guardian i en tid der vår rapportering kunne vært truet, sier Alan Rusbridger ifølge NTB.

The Guardian-redaktør Alan Rusbridger uttrykker sin stolthet på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Sparket i gang debatt

I begrunnelsen skriver Pulitzer-styret at avisen Guardians artikler hjalp til med å sparke i gang debatten om USAs myndighet og offentligheten og temaer som sikkerhet og privatsfæren. Samtidig som The Washington Posts reportasje forklarte hvordan avsløringen passer inn i det større bildet om nasjonal sikkerhet.

Artiklene om lekkasjen, som ble publisert fra juni, startet en offentlig debatt om grensene for myndighetenes overvåking og førte til at USAs president Barack Obama tidligere i år innførte restriksjoner for overvåking.

Totalt deles det ut 14 Pulitzerpriser i ulike kategorier. The Boston Globe ble blant annet tildelt en Pulitzer i kategorien «breaking news», og The New York Times ble tildelt to fotografipriser.

Kulturstrøm

  • Kan ha funnet graven til Romulus

    En gruppe arkeologer offentliggjorde fredag det oppsiktsvekkende funnet av det de tror kan være graven til Romas grunnlegger Romulus. Helligdommen som er avduket, stammer fra om lag 600 år før Kristus, og er dedisert til Romulus.