NRK Meny
Normal

Pulitzerpris til The Guardian og The Washington Post

The Washington Post og The Guardian USA mottok i kveld den gjeveste av Pulitzerprisene for sine rapporteringer om Edward Snowden-lekkasjene.

Pulitzer Prizes Edward Snowden

De to avisene delte den prestisjetunge amerikanske prisen for rapportering basert på dokumenter lekket av tidligere National Security Agency entreprenør Edward Snowden.

Foto: Uncredited / Ap

Mandag kveld ble The Washington Post og The Guardian USA tildelt den høythengende Pulitzerprisen for avsløringene om hemmelige amerikanske overvåkingsprogrammer.

– De to avisene deler den prestisjetunge amerikanske prisen for rapportering basert på dokumenter lekket av tidligere National Security Agency-varsler Edward Snowden, sa Pulitzer-komiteen ved Columbia University ifølge nyhetsbyrået AFP.

Rusbridger er stolt

Den amerikanske varsleren Edward Snowden har fått midlertidig opphold i Russland, men er siktet for spionasje i USA. Amerikanske myndigheter ønsker ham utlevert og stilt for retten.

Det var derfor langt fra sikkert om amerikanerne ville gi sin aller gjeveste journalistpris til journalistikk basert på Snowden-lekkasjene.

Britiske The Guardian er flere ganger beskyldt for å skade rikets sikkerhet ved sine avsløringer om hva etterretningstjenestene holder på med.

Redaktør Alan Rusbridger måtte stille i det britiske underhuset for å svare på spørsmål om publiseringen av de hemmeligstemplede dokumentene avisen har fått av Edward Snowden.

I går uttrykket han stor takknemlighet for å ha mottatt prisen.

– Vi er særlig takknemlig overfor kolleger rundt om i verden som støttet Guardian i en tid der vår rapportering kunne vært truet, sier Alan Rusbridger ifølge NTB.

The Guardian-redaktør Alan Rusbridger uttrykker sin stolthet på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Sparket i gang debatt

I begrunnelsen skriver Pulitzer-styret at avisen Guardians artikler hjalp til med å sparke i gang debatten om USAs myndighet og offentligheten og temaer som sikkerhet og privatsfæren. Samtidig som The Washington Posts reportasje forklarte hvordan avsløringen passer inn i det større bildet om nasjonal sikkerhet.

Artiklene om lekkasjen, som ble publisert fra juni, startet en offentlig debatt om grensene for myndighetenes overvåking og førte til at USAs president Barack Obama tidligere i år innførte restriksjoner for overvåking.

Totalt deles det ut 14 Pulitzerpriser i ulike kategorier. The Boston Globe ble blant annet tildelt en Pulitzer i kategorien «breaking news», og The New York Times ble tildelt to fotografipriser.

Kulturstrøm

 • BBC tapte men anker ikke

  BBC filmet og navnga Cliff Richard da hjemmet hans ble stormet av politiet i 2014 etter mistake om seksuelle overgrep. Artisten ble aldri arrestert eller tiltalt, og saksøkte selskapet for brudd på privatlivets fred. Richard vant i retten, og det var ventet at BBC ville anke. Men i stedet vil kringkastingsselskapet be Parlamentet vurdere prinsippene for pressefrihet i landet, melder BBC selv.

  Cliff Richard
  Foto: Scanpix, STR
 • Ny redaktør i Klassekampen

  Mari Skurdal er ny ansvarlig redaktør i Klassekampen. Hun overtar etter Bjørgulv Braanen. Hun sier det nå vil bli satset mer på analyserende kommentarer og utenriksstoff. Skurdal har vært vaktsjef, nyhetsleder, redaksjonssjef og featureredaktør i avisa. Hun overtar som redaktør i løpet av noen uker. – Da Bjørgulv bestemte seg for å gå av, føltes det vel egentlig som om det var min tur til å ta over. Jeg har vært med på å lede denne avisa i ti år, og Klassekampen er på sett og vis blitt min store oppgave i livet, sier hun i avisas sak om lederskiftet.

  Mari Skurdal
  Foto: Siv Dolmen / Klassekampen
 • Ikonisk musikkfilm relanseres

  En omarbeidet versjon av John Lennon og Yoko Onos legendariske musikkfilm «Imagine» fra 1972 slippes på amerikanske kinoer i september. Den nye versjonen inneholder klipp og bilder som ikke var med i originalen. Også soundtracket fra filmen, albumet «Imagine» fra 1971, kommer i ny remikset versjon, melder NME

  John Lennon/Yoko Ono
  Foto: AP