Hopp til innhold

Bernstein støtter Guardian-redaktør

Redaktøren i The Guardian må tirsdag svare for publiseringen av dokumentene fra Edward Snowden. Samtidig får avisen støtte av journalistlegenden Carl Bernstein.

Carl Bernstein og Bob Woodward

Carl Bernstein (til venstre) og Bob Woodward avslørte en av tidenes største politiske skandaler på 1970-tallet. Nå støtter Bernstein redaktøren i The Guardian, som har publisert Edward Snowdens lekkasjer.

Foto: WIN MCNAMEE / AFP

Bernstein ble verdenskjent da han avslørte Watergate-skandalen sammen med kollegaen Bob Woodward for Washington Post på 1970-tallet, og nå tar han The Guardians redaktør Alan Rusbridger i forsvar.

Alan Rusbridger

The Guardian-redaktør Alan Rusbridger må i dag svare for dekningen av Snowden-lekkasjene.

Foto: LEON NEAL / Afp

Rusbridger stiller tirsdag i det britiske underhuset for å svare på spørsmål om publiseringen av de hemmeligstemplede dokumentene avisen har fått av Edward Snowden.

Les: – Vi har publisert én prosent av Snowden-lekkasjene

«Du blir innkalt på et tidspunkt når regjeringene i Washington og London virker bestemt på å sette opp den mest alvorlige og selvhjelpende barrieren mot legitim nyhetsjournalistikk, spesielt om overdrevet hemmelighold, vi har sett på flere tiår», skriver Bernstein i et åpent brev til Rusbridger.

The Guardian er en av flere aviser som har publisert lekkasjene om NSAs omfattende overvåking og samarbeidet mellom britisk og amerikansk etterretning.

Les: – USA sponser britisk etterretning

Berømmer The Guardian

Bernstein mener britiske myndigheter forsøker å flytte fokuset vekk fra overvåkingsdebatten, og mener The Guardians dekning har vært både ansvarlig og beundringsverdig.

«Som vi lærte i USA gjennom vår erfaring med Pentagon-papirene og Watergate, er det essensielt at en fri presse ikke kan være underlagt begrensninger eller trusler fra myndighetene», skriver han.

Bernstein avviser at lekkasjene som har kommet ut i The Guardian, Washington Post og New York Times har noen stor verdi for potensielle terrorister.

«Terrorister er allerede klar over at de blir overvåket. De trenger ikke Snowden eller The Guardian til å fortelle dem det», skriver han.

Bernstein mener videre at myndighetene burde stoppe jakten på journalister, og heller delta i debatten på en konstruktiv måte.

– En gavepakke til terrorister

I november måtte Storbritannias etterretningssjefer stille i en offentlig høring for første gang, og forklare hva de drev med.

Toppsjefene for MI5 (innenlands etterretning), MI6 (utenlandsk etterretning) og GCHQ (elektronisk overvåkning) mente alle at publiseringen av Snowdens lekkasjer truet landets sikkerhet.

– De har satt virksomheten vår i fare. Det er helt klart at motstanderne våre gnir seg i hendene, sa MI6-sjef John Sawers.

MI5-sjef Andrew Parker kalte Snowden «en gavepakke til terrorister».

Les: Cameron truer aviser som skriver om spionlekkasjer
Les: Slik fikk Snowden tilgang til topp hemmelige dokumenter

Britiske spionsjefer svarer for første gang

De britiske etterretningssjefene stilte i en offentlig høring i november.

Foto: REUTERS TV / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt