Popcorn Time fortsatt pop blant nordmenn

I oktober i år ble den ulovlige strømmetjenesten Popcorn Time angivelig lagt ned. I november oppga fortsatt fire prosent av nordmenn at de bruker tjenesten ukentlig.

Popcorn Time

HOLDER KOKEN: Popcorn Time er fortsatt en populær strømmetjeneste blant norske nettbrukere, til tross for forbud og nedleggelser.

Foto: ELLEN ULRICHSEN / NRK

Nordmenn lå lenge på nedlastingstoppen for den ulovlige strømmetjenesten Popcorn Time, som tilbød alle verdens filmer og serier på ett brett.

I oktober ga skaperne av tjenesten selv beskjed om at Popcorn Time stenger dørene, men fortsatt er diverse avarter av tjenesten lett tilgjengelig på nett.

Laster Twitter-innhold

Sakte nedgang

Willy Johansen

HAR TROA: Willy Johansen i Rettighetsalliansen har tro på at de klarer å stoppe brorparten av den ulovlige fildelinga.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Ferske tall fra TNS Gallup viser at fire prosent oppgir å bruke Popcorn Time daglig eller ukentlig. Dermed er tjenesten nesten like mye brukt som Cmores lovlige strømmetjeneste.

I den samme undersøkelse utført i juli i år, svarte seks prosent at de brukte Popcorn Time daglig eller ukentlig. I målingen gjort i vår, før Kulturdepartementet slo fast at tjenesten var ulovlig, var tallet åtte prosent.

At antallet brukere går ned, gleder leder Willy Johansen i Rettighetsalliansen, som representerer flere store rettighetshavere. Han tror likevel ikke kampen mot ulovlig fildeling kan stoppes helt.

– Det er ikke umulig, men jeg skal være ærlig nok til å innrømme at vi ikke klarer å stoppe alle ulovligheter. Men vi jobber aktivt for å ta størsteparten, og tror vi skal lykkes med det.

– Hvorfor tror du så mange nordmenn fortsatt bruker en ulovlig tjeneste?

– Fordi det er gratis. Det er så enkelt, mener Johansen.

– Brukerne er bortskjemte

Hallvar Witzø

BLOD, SVETTE OG TÅRER: Filmregissør Hallvar Witzø mener det er synd hvis mange ser film uten å betale for det.

Foto: Morten Andersen / NRK

Filmregissør Hallvar Witzø står bak filmer som «Ja, vi elsker» og «Tuba Atlantic». Som filmskaper er han ikke begeistret over at folk ser film uten å betale for det.

– Det er i utgangspunktet synd, fordi dette er gratis bruk av noe som koster veldig mye penger å lage. En film koster mye blod, svette og tårer å lage, og det er synd hvis man ikke engang får tilbake pengene, sier Witzø.

Samtidig har han forståelse for at folk ønsker seg bedre tilgang på filmer og serier enn dagens oppsplittede strømmemarked kan tilby.

– Vi er nok litt bortskjemte med hvor stor tilgang vi har på musikk, og skulle ønske vi hadde den samme tilgangen på film.

– Hvordan kan man få brukerne over på lovlige løsninger?

– Jeg tror det er flere enn meg som er interessert i å betale for filmtjenester. Jeg har selv Netflix og HBO og betaler lisensen med glede, så jeg tror ikke det er betalingsviljen det står på. Det handler nok om å få en tilfredsstillende mengde filmer tilgjengelig på kort nok tid, da tror jeg folk er villige til å betale.

Kulturstrøm

 • Spielberg inngår avtale med Netflix

  Den amerikanske stjerneregissøren Steven Spielberg har inngått en samarbeidsavtale med Netflix, melder nyhetsbyrået AP. Ifølge avtalen skal Speilbergs produksjonsselskap, Amblin Partners, lage en rekke spillefilmer for streaminggiganten de neste årene.

  Spielberg står blant annet bak filmene «Jurrassic Park», «Haisommer», «ET», «Schindlers liste», og «Tilbake til fremtiden».

  FILE PHOTO: Director Steven Spielberg speaks during an Apple special event at the Steve Jobs Theater in Cupertino
  Foto: Stephen Lam / Reuters
 • Nytt styre i Nasjonalmuseet

  Mandag 21. juni har staten oppnevnt nye styremedlemmer til Nasjonalmuseet. Ny styreleder er Maria Moræus Hanssen. Styreendringene gjelder fra 1. juli 2021. Det skriver Kulturdepartementet i en pressemelding.

  Professor Jan Grue oppnevnes som nytt styremedlem, og Ellen Tveit Klingenberg gjenoppnevnes som styremedlem.

  Nasjonalmuseets gjenåpning i nye lokaler har vært utsatt i tre år, og vil finne sted 11. juni 2022.

  Maria Moræus Hanssen
  Foto: Lise Åserud / NTB

Flere kulturnyheter

En liten del av kjølen til Gjellestadskipet løftes ut av bakken i Halden

Her løfter de ut over 1000 år gammel historie

Deler av kjølen til Gjellestadskipet løftes ut i dag. Skipet har ligget nedgravd i over 1000 år.