Hopp til innhold

Dette er TV-seriene du bør se i høst (og dette kommer det til å koste deg å se dem lovlig)

Vi spurte seriekjennerne om hvilke TV-serier som er best akkurat nå. Deretter sjekket vi hvor du finner seriene og hva du må ut med for å se dem.

Fargo, The Knick, The Leftovers, Dag

HETEST I HØST: F.v.: Ted Danson i «Fargo», Clive Owen i «The Knick», Justin Theroux og Carrie Coon i «The Leftovers» og Atle Antonsen i «Dag».

Foto: HBO Nordic / TV 2

Vinteren kommer. Det er på tide å skalke lukene, fyre i peisen og sette av tid til seriemaraton.

Men hva skal du se? Og hvordan?

Pirate Bay er blokkert. DVD-spilleren støver ned i boden. Nå ligger seriegullet spredt utover et stort antall strømmetjenester, de fleste av dem basert på abonnement.

Vi spurte et knippe seriekjennere om hva de mener er høstens beste serier. Deretter sjekket vi hvordan du enklest får sett dem på nett på lovlig vis, og hvor mye det kommer til å koste deg.

Skal du se absolutt alt, blir det fort kostbart. Men hvis du er påpasselig med hva du skal se og når du vil se det, kan du komme billigere unna ved å takke ja til gratis eller rabatterte prøveabonnementer hos de tjenestene som tilbyr det, forutsatt at du ikke allerede er abonnent.

Vi har heller ikke tatt med løsninger som omgår geoblokkeringer, siden det er i en juridisk gråsone, og NRK selv tilbyr innhold vi ikke har rettigheter til utenfor Norges grenser.

I tillegg forutsetter noen av tipsene for øyeblikket at du har en amerikansk Itunes-konto. Det finnes flere oppskrifter på nett for hvordan man registrerer seg, men vær obs på at moroa må finansieres med gavekort kjøpt på nett.

Asbjørn Slettemark

Asbjørn Slettemark

Foto: Kagge Forlag

Asbjørn Slettemark (OP5)

Asbjørn Slettemark driver TV-, film- og krimbloggen OP-5 sammen med Aslak Nore. Sammen med makkeren har han nettopp gitt ut boka «101 TV-serier», en guide til de beste TV-seriene gjennom tidene.

Asbjørns fem serietips for høsten er «Deutschland 83» (Itunes USA/NRK), The Leftovers (HBO), Olive Kitteridge (HBO), The Knick (HBO) og Dag (Sumo).

Vil du følge Asbjørns anbefalinger, slipper du altså unna med et HBO-abonnement til 79 kroner måneden og et TV2 Sumo-abonnement til 129 kroner måneden.

Hvis du ikke har tålmodighet til å vente til «Deutschland 83» kommer på NRK (etter planen i desember), kan du i tillegg laste ned hele sesongen fra amerikanske Itunes for rundt 165 kroner.

Marte Hedenstad - Filmpolitiet

Marte Hedenstad

Foto: NRK / Erlend Laanke Solbu

Marte Hedenstad (Filmpolitiet)

Marte Hedenstad er journalist og anmelder i NRKs Filmpolitiet.

Martes heteste tips for høsten er «The Leftovers» (HBO), «Show Me a Hero» (HBO), «Mr. Robot» (Itunes USA), «Rectify» (Netflix/Itunes USA) og «Fargo» (HBO).

Vil du følge Martes anbefalinger, må du i utgangspunktet ha et HBO-abonnement (79 kroner måneden) og et Netflix-abonnement (99 kroner måneden).

I tillegg må du ha en amerikansk Itunes-konto for å se «Mr. Robot» (rundt 210 kroner for første sesong) og nyere sesonger av «Rectify» (rundt 210 kroner for andre sesong, 125 kroner for tredje sesong).

Vidar Daatland

Vidar Daatland

Foto: Privat

Vidar Daatland (Serienytt)

Vidar Daatland er redaktør for serienettstedet Serienytt.

Han anbefaler «Fargo» (HBO), «Rectify» (Netflix/Itunes USA), «Bojack Horseman» (Netflix), «Les Revenants» (Netflix/NRK) og «The Affair» (HBO).

Her kan du altså komme unna med et Netflix-abonnement til 99 i måneden og et HBO Nordic-abonnement til 79 i måneden.

Men hvis du også skal se nyere sesonger av «Rectify», er foreløpig beste løsning å skaffe deg en amerikansk Itunes-konto og betale henholdsvis 210 og 125 kroner for andre og tredje sesong.

Cecilie Asker

Cecilie Asker

Foto: Mariell Amélie Lind Hansen / Aftenposten

Cecilie Asker (Aftenposten)

Cecilie Asker er anmelder og kommentator i Aftenposten, der hun blant annet skriver om TV-serier.

På hennes best-akkurat-nå-liste står «Fargo» (HBO), «Unreal» (Sumo), «The Knick» (HBO), «Dag» (Sumo) og «Mr. Robot» (Itunes USA).

Vil du følge Cecilies anbefalinger, trenger du en TV 2 Sumo-konto til 129 kroner måneden og en HBO Nordic-konto til 79 kroner måneden. Skal du se «Mr. Robot», må du altså for øyeblikket ha en amerikansk Itunes-konto og punge ut rundt 210 norske kroner for første sesong.

Marco Reinertsen og Daniel Vatsvåg (Filter)

Marco Reinertsen og Daniel Vatsvåg skriver for TV- og seriemagasinet Filter.

På deres må-se-liste i høst står «Unreal» (Sumo), «Nathan for You» (Itunes USA), «Rick & Morty» (Itunes USA), «The Last Man on Earth» (Itunes USA) og «The Leftovers» (HBO).

Her må du altså ha et HBO-abonnement til 79 kroner måneden, et Sumo-abonnement til 129 kroner måneden, og i tillegg være villig til å betale for «Rick & Morty» (rundt 180 kroner for første og 165 kroner for andre sesong), «The Last Man on Earth» (rundt 240 kroner for første og rundt 290 kroner for andre sesong) og «Nathan 4 You» (rundt 165 kroner for første og andre og rundt 150 kroner for tredje sesong).

Er det noen av høstens serier du føler er forbigått? Del det med oss i kommentarfeltet.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.