315.000 nordmenn bruker «pirat-Netflix»

Mer enn én av tolv nordmenn bruker Popcorn Time ukentlig, ifølge en fersk undersøkelse. Det gjør den ulovlige strømmetjenesten til en av de største i Norge.

TNS Gallup har for første gang spurt brukerne om hvor ofte de bruker den ulovlige Netflix-konkurrenten Popcorn Time. Undersøkelsen viser at så mange som 315.000 bruker tjenesten ukentlig.

ILLEGAL MORO: Strømmetjenesten Popcorn Time har på kort tid blitt blant de mest populære blant nordmenn. Nå håper rettighetshaverne at regjeringen rydder opp.

Under ett døgn etter at Kulturdepartementet bekreftet overfor E24 at strømmetjenesten Popcorn Time er ulovlig, viser en undersøkelse at tjenesten er blant de største i Norge målt i daglig og ukentlig bruk.

Analysebyrået TNS Gallup har for første gang spurt norske brukere om «gratistjenesten» Popcorn Time, og resultatet er slående.

Tjenesten, som de færreste hadde hørt om for ett år siden, er på kort tid blitt blant de største strømmetjenestene i Norge.

Les: Netflix: Piratene er vår største konkurrent

Yngre er ivrigst

Willy Johansen, Norsk Videogram Forening

FRIR TIL WIDVEY: Willy Johansen i Rettighetsalliansen vil ha departementet på banen for å stanse strømmetjenesten.

Foto: Privat
Bjørgulv Vinje Borgundvaag

VISER TIL LOVEN: Statssekretær Bjørgulv Borgundvaag sier lovendringen som ble gjort i 2013 også rammer tjenester som Popcorn Time.

Foto: Ina Eftestøl / NRK

Åtte prosent av de spurte svarer at de bruker tjenesten ukentlig, mens tre prosent sier de bruker den daglig. Det tilsvarer rundt 315.000 norske seere, og plasserer tjenesten under NRK, Netflix og VGTV, på nivå med TV 2 Sumo.

Det er i aldersgruppen 15–29 bruken er mest markant. Sju prosent av de spurte i dette alderssjiktet svarte at de bruker Popcorn Time daglig, mens 19 prosent bruker tjenesten ukentlig.

Til sammenligning er det fem prosent av 15-29-åringene som bruker VGTV daglig, mens 11 prosent bruker NRK daglig.

At ungdommer flokker til ulovlige gratisalternativer til Netflix og lignende tjenester, bekymrer rettighetshavere.

– At nordmenn bruker Popcorn Time, gir store økonomiske tap for rettighetshaverne. Her snakker vi om titalls millioner kroner bare i Norge, sier Willy Johansen, leder for Rettighetsalliansen.

Han mener myndighetene nå må handle for å stoppe strømmetjenesten.

– Det er viktig at man informerer om at dette er ulovlig, og at departementet gjør det de kan for å stoppe denne tjenesten, mener Johansen.

– Synd at så mange bryter loven

– Om disse tallene stemmer, er det synd at så mange velger å bruke en ulovlig tjeneste, sier statssekretær Bjørgulv Borgundvaag i Kulturdepartementet til NRK tirsdag.

Statssekretæren vil ikke love noen egne tiltak mot den nye Netflix-utfordreren, men peker på at åndsverkloven allerede gir rettighetshavere mulighet til selv å registrere og forfølge brukere som deler deres åndsverk ulovlig.

– Etter at åndsverkloven ble endret i 2013 kan de som eier rettighetene til åndsverk registrere IP-adressene ved lovbrudd, og gjennom domstolene få utlevert identiteten til eier av IP-adressen. Rettighetshaverne kan så velge om de vil politianmelde, eller selv vil kreve erstatning gjennom domstolene, forteller Borgundvaag.

Kulturstrøm

 • Filmpolitiets guide til HBO-seriene

  «Better Things» og «Billions» er blant seriene Filmpolitiet mener du absolutt ikke bør bla forbi i HBO Nordic-spilleren. Hør hvorfor, og hvilke andre serier du bør få med deg her:

  Det kan være vanskelig å finne frem i seriejungelen, og jungelen hos HBO Nordic er tett. Vi vet om noen skatter du absolutt ikke bør bla forbi! Her snakker vi ikke om de mest opplagte seriene som for eksempel «Game of Thrones» og «Fargo», men har funnet frem noen av våre favoritter som har gått litt under radaren for mange. Vi tar for oss «The Magicians» (2 min), «Better Things» (9 min), «Billions» (15 min), «Tales from the Tour Bus» (24 min), «The Leftovers» (31 min), «Mr Inbetween» (39 min), «Killing Eve» (46 min).
 • Skuespilleren Bruno Ganz er død

  Den sveitsiske skuespilleren Bruno Ganz er død, 77 år gammel. Ganz ble født i Zürich, hvor han også døde lørdag. Det skriver blant annet Deutsche Welle. Ganz er blant annet kjent for rollen som Adolf Hitler i den Oscar-nominerte filmen Der Untergang i 2004, en rolle han høstet en rekke priser for. (NTB)

  Bruno Ganz
  Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
 • Oscar-akademiet snur

  Etter protester i Hollywood går Oscar-akademiet bort fra planen om å spare sendetid ved å dele ut fire priser i reklamepausene. Et åpent brev signert av 100 filmskapere sier det er en fornærmelse mot viktige fagfunksjoner å ikke inkluderes i sendingen. Det var prisene for kinematografi, redigering, kortfilm og hår og makeup som var planlagt skjøvet under reklamen.

  Oscarstatuetten
  Foto: Skjermdump