Hopp til innhold

Danskene leder an i kampen mot ulovlige strømmetjenester

Ifølge Kulturdepartementet er strømmetjenesten Popcorn Time ulovlig, men det er ikke lovet noen tiltak mot nettstedet. Danskene derimot gikk tirsdag til aksjon mot to menn bak tjenesten.

Popcorn Time

ULOVLIG: Kulturdepartementet har slått fast at det er ulovlig å bruke «pirat-Netflixen» Popcorn Time.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Over 300.000 nordmenn bruker strømmetjenesten Popcorn Time, og talspersoner for selskapet har tidligere sagt til NRK at Norge ligger i verdenstoppen av nedlasting av programmet.

Kulturdepartementet har slått fast at tjenesten er ulovlig, men norske myndigheter har likevel ikke kommet med lovnader om egne tiltak mot Netflix-utfordreren.

I Danmark derimot har arbeidet med å bekjempe tjenesten startet for fullt. Dansk TV 2 skriver at dansk politi på tirsdag ransakte en adresse på øya Fyn og siktet to menn i 30-årene for å veilede og dele kunnskap om hvordan man ser film på Popcorn Time.

– Saken er viktig fordi den viser at det man formidler er ulovlig og at det er mulig å bli avslørt av politiet. Dermed har aksjonen forhåpentligvis også en avskrekkende virkning, sier politiinspektør i danske bagmandspolitiet, Michael Hellensberg.

Stengte nettsteder

To nettdomener, popcorntime.dk og popcorn-time.dk, ble beslaglagt av bagmandspolitiet, også kjent som Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet.

Beslagleggelsen har ført til at nettstedenes oppskrift for å bruke Popcorn Time er blitt byttet ut med en tekst som forklarer at domenene er beslaglagt av danske myndigheter.

Begge mennene har ifølge Danmarks Radio erkjent at de gjennom disse nettstedene har gjort det mulig å laste ned verktøy for å kunne se film gratis.

– Etter ransakingene og innsamling av bevismateriale skal det nå avgjøres om de to mennene kan bli dømt for lovbrudd, sier Hellensberg.

20 nettsteder

Rettighedsalliancen i Danmark er likevel ikke helt fornøyde. På torsdag håper de å få medhold i Frederiksberg byrett til å få blokkert tilgangen til 20 internasjonale strømmenettsteder.

– Dette er første gang vi har en sak med så mange ulovlige sider. Det er fordi det er utrolig viktig at man ikke bare går etter én nettside om gangen. Så nå går vi etter å få blokkert de tjue mest populære piratsidene, sier leder av Rettighedsalliancen, Maria Fredenslund til TV 2.

I fjor ble tolv lignende nettsteder blokkert i Danmark.

Vanskelig

I kampen for å forfølge de som bruker den ulovlige tjenesten i Norge har Kulturdepartementet vist til at rettighetshavere kan spore opp IP-adresser til brukerne og deretter politianmelde eller kreve erstatning.

Willy Johansen i Rettighetsalliansen ønsket i mai at myndighetene satt sammen en egen komité som vurderte lovbrudd på nettet og tok nødvendige grep.

– Vi ønsker at det blir opprettet en nemnd som kan ta avgjørelser for ulovligheter på internett. Hvis man får dette til, slipper man å gå veien om domstolene. Dermed blir samfunnet og rettighetshavere spart for store, store penger, sa Johansen den gang.

TNS Gallup har for første gang spurt brukerne om hvor ofte de bruker den ulovlige Netflix-konkurrenten Popcorn Time. Undersøkelsen viser at så mange som 315.000 bruker tjenesten ukentlig.

ILLEGALT: Denne saken ble laget tidligere i sommer for å finne ut hvor mange nordmenn som bruker Popcorn time.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.