Opptrer på strømmefestival: – Gleder meg til å bidra med noe ordentlig hyggelig

Sigrid er blant artistene som inviterer publikum over på en norsk strømmetjeneste til festival i påsken, og festivalsjefen tror de digitale konsertene vil bestå også etter koronakrisen.

Jugendfest 2018

Sigrid på scenen under Jugendfest i 2018, i påsken spiller hun festivalkonsert strømmet til publikum hjemme fremfor i salen.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Koronatiltakene har gitt teknologi-boom i Norge. Det gjelder også kulturarrangementer, og artister har både strømmet konserter fra egen stue og fra tomme konsertarenaer.

I påsken tas det ett steg videre med strømmefestivalen «Et helt annet sted», med åtte norske artister, fra åtte forskjellige steder. Festivalarrangørene utelukker ikke at det kan bli flere artister innen festivalstart 9. april.

Hver husstand kan kjøpe tilgang til konsertene på plattformen vierlive.no, og på plakaten finner man navn som Sigrid og Aurora.

– Dette blir Norges fellesplattform for kulturstrømming. Og vi starter med konserter og Norges største strømme-festival «Et helt annet sted», skriver festivalsjef Kristoffer Lo i en e-post.

Sigrid Raabe syns dette er spennende å ta del i.

– Og jeg håper folk vil synes det er kult. Jeg gleder meg til å kunne bidra med noe ordentlig hyggelig oppi alt som foregår om dagen, skriver hun i en e-post.

– Vi må tilbake på jobb

Da regjeringen innførte koronatiltakene, kom det også forbud mot kulturarrangementer. Tiltakene er nå videreført til 13. april. Ifølge Virke var det da flere aktører som gikk fra full drift til full stans.

For å kompensere for tapene fikk kulturlivet 300 millioner kroner i en krisepakke fra regjeringen, men den møtte blandede reaksjoner fra næringen.

Lo opplyser at festivalen nå har mer enn 300 mennesker i arbeid, i tillegg til artistene.

kristoffer lo

Festivalsjef Kristoffer Lo mener de digitale konsertene vil bestå, også etter koronakrisen.

Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpix

– Og det er litt av poenget. Vi må tilbake på jobb, sier han.

Lo ønsker at publikum skal få tilgang til konsertene og kulturopplevelsene på en norsk plattform, og beskriver denne festivalen som «en ekte moderne festival».

De siste ukene har flere i kulturnæringene tydd til kreative løsninger for å opprettholde aktivitet.

Se Kringkastingsorkestret øve sammen til tross for at musikerne har hjemmekontor:

Musikerne i Kringkastingsorkestret lar seg ikke stoppe av korona-tiltakene.

Musikerne i Kringkastingsorkestret lar seg ikke stoppe av korona-tiltakene.

Rock mot rus mønstringen i Nordland ble avlyst av korona, men byttet navn til Rock mot virus og arrangerte den likevel på Skype. På Litteraturhuset har de hatt lesestund for barn på internett.

Unngå forventning om at kultur er gratis

Festivalsjef Lo beskriver tiltakene i det siste som kanskje det beste som har kommet ut av krisen, men understreker at det er viktig at løsningene er bærekraftige over tid.

–. Vi kan ikke skape forventninger om at kultur, musikk, og kunst er gratis. Da blir det mindre av det, slår han fast.

– Vil denne måten å ha konserter på fortsette etter koronatiltakene er opphevet?

– Absolutt. Historien har vist at store kriser endrer brukervaner. Vi tror dette gir mersmak, svarer han og legger til:

– Vi skal selvsagt ikke slutte å gå på konsert, og vi gleder oss til å hoppe, klemme og danse sammen. Men alle kan ikke alltid møtes eller gå på konsert. Jeg tror dette vil fortsette, fordi både artister bransje og folk vinner på slike løsninger.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 09.07.2020
8954
Smittet
7
Innlagt
251
Døde

Kulturstrøm

 • Kanyes selskap fikk millionstøtte

  Kanye Wests selskap Yeezy har fått mellom to og fem millioner dollar i føderale lån som del av en koronastøttepakke som Trump-administrasjonen står bak. Selskapet hevder at 160 arbeidsplasser ble reddet takket være lånene (NTB).

  Kim Kardashian og Kanye West
  Foto: Danny Moloshok / Reuters
 • Mange funn ved Gjellestadskipet

  Bare to uker etter at utgravingene av Gjellestadskipet utenfor Halden begynte, har arkeologene gjort hundrevis av funn, skriver Demokraten. Det vil ta rundt fem måneder før arkeologene er ferdig med utgravningen av skipet, som er omtrent like stort som Gokstadskipet og Osebergskipet.

  Camilla Cecilie Wenn (stående med ryggen til) tar de første spadetakene på Gjellestadskipet
  Foto: Christian Nicolai Bjørke/NRK