Hopp til innhold

Opptrer på strømmefestival: – Gleder meg til å bidra med noe ordentlig hyggelig

Sigrid er blant artistene som inviterer publikum over på en norsk strømmetjeneste til festival i påsken, og festivalsjefen tror de digitale konsertene vil bestå også etter koronakrisen.

Jugendfest 2018

Sigrid på scenen under Jugendfest i 2018, i påsken spiller hun festivalkonsert strømmet til publikum hjemme fremfor i salen.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Koronatiltakene har gitt teknologi-boom i Norge. Det gjelder også kulturarrangementer, og artister har både strømmet konserter fra egen stue og fra tomme konsertarenaer.

I påsken tas det ett steg videre med strømmefestivalen «Et helt annet sted», med åtte norske artister, fra åtte forskjellige steder. Festivalarrangørene utelukker ikke at det kan bli flere artister innen festivalstart 9. april.

Hver husstand kan kjøpe tilgang til konsertene på plattformen vierlive.no, og på plakaten finner man navn som Sigrid og Aurora.

– Dette blir Norges fellesplattform for kulturstrømming. Og vi starter med konserter og Norges største strømme-festival «Et helt annet sted», skriver festivalsjef Kristoffer Lo i en e-post.

Sigrid Raabe syns dette er spennende å ta del i.

– Og jeg håper folk vil synes det er kult. Jeg gleder meg til å kunne bidra med noe ordentlig hyggelig oppi alt som foregår om dagen, skriver hun i en e-post.

– Vi må tilbake på jobb

Da regjeringen innførte koronatiltakene, kom det også forbud mot kulturarrangementer. Tiltakene er nå videreført til 13. april. Ifølge Virke var det da flere aktører som gikk fra full drift til full stans.

For å kompensere for tapene fikk kulturlivet 300 millioner kroner i en krisepakke fra regjeringen, men den møtte blandede reaksjoner fra næringen.

Lo opplyser at festivalen nå har mer enn 300 mennesker i arbeid, i tillegg til artistene.

kristoffer lo

Festivalsjef Kristoffer Lo mener de digitale konsertene vil bestå, også etter koronakrisen.

Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpix

– Og det er litt av poenget. Vi må tilbake på jobb, sier han.

Lo ønsker at publikum skal få tilgang til konsertene og kulturopplevelsene på en norsk plattform, og beskriver denne festivalen som «en ekte moderne festival».

De siste ukene har flere i kulturnæringene tydd til kreative løsninger for å opprettholde aktivitet.

Se Kringkastingsorkestret øve sammen til tross for at musikerne har hjemmekontor:

Musikerne i Kringkastingsorkestret lar seg ikke stoppe av korona-tiltakene.

Musikerne i Kringkastingsorkestret lar seg ikke stoppe av korona-tiltakene.

Rock mot rus mønstringen i Nordland ble avlyst av korona, men byttet navn til Rock mot virus og arrangerte den likevel på Skype. På Litteraturhuset har de hatt lesestund for barn på internett.

Unngå forventning om at kultur er gratis

Festivalsjef Lo beskriver tiltakene i det siste som kanskje det beste som har kommet ut av krisen, men understreker at det er viktig at løsningene er bærekraftige over tid.

–. Vi kan ikke skape forventninger om at kultur, musikk, og kunst er gratis. Da blir det mindre av det, slår han fast.

– Vil denne måten å ha konserter på fortsette etter koronatiltakene er opphevet?

– Absolutt. Historien har vist at store kriser endrer brukervaner. Vi tror dette gir mersmak, svarer han og legger til:

– Vi skal selvsagt ikke slutte å gå på konsert, og vi gleder oss til å hoppe, klemme og danse sammen. Men alle kan ikke alltid møtes eller gå på konsert. Jeg tror dette vil fortsette, fordi både artister bransje og folk vinner på slike løsninger.

Kulturstrøm

 • Vil filme BBC-serie med kjente komikere i Lofoten

  I oktober planlegges det innspilling av scener til en TV-serie for BBC i Lofoten. Det kommer fram i en søknad sendt til Flakstad kommune.

  Det er selskapet Owl power TV som vil filme scener for BBC-serien «Mortimer and Whitehouse: Gone Fishing». De britiske komikerne Bob Mortimer og Paul Whitehouse er med i serien. Det er lagd fire sesonger av serien så langt. Det skriver Lofotposten.

  – Planen er å filme noen sekvenser i Nappstraumen og Nesland, skriver Marianne Wie på vegne av selskapet

  Nappstraumen. Er det begynnelsen på haust-storman?
  Foto: TORIL IRENE WAHL
 • Medietilsynet ber om mindre spillreklame på TV

  Det er langt mindre utenlandsk pengespillreklame på norsk TV enn før. Nå vil Medietilsynet og Lotteritilsynet at også norske selskaper skal ta ansvar.

  – Den nye lovreguleringen har resultert i et stort fall i utenlandsk pengespillreklame. Nå bør også norske aktører redusere sitt reklametrykk på TV, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.

  Sammen med Lotteritilsynet ber de nå de norske spillselskapene om å trappe ned tilstedeværelsen på norske TV-skjermer.

  Tall Medietilsynet har fått fra Nielsen Media Research, viser at markedet for pengespillreklame på norsk TV har falt fra 581 millioner til 444 millioner kroner det siste året. Det skyldes blant annet at Viasat sluttet å sende utenlandsk pengespillreklame 1. januar 2021, da dette ble forbudt etter norsk lov.

  Mandag ble det også midlertidig satt en stopper for utenlandsk spillreklame på Discovery-gruppens kanaler, selv om selskapet har stevnet staten for retten fordi de mener loven bryter mot EØS-retten.

  (NTB)

 • Filmregissør Wolfgang Petersen er død

  Den kjente regissøren Wolfgang Petersen er død. Han ble 81 år gammel, melder tyske medier. Hans mest kjente verk er «Das Boot» («Ubåten») fra 1981, som skildrer livet – og klaustrofobien – om bord på en tysk ubåt under andre verdenskrig.

  Petersens assistent opplyser til det tyske nyhetsbyrået DPA at Petersen døde av kreft fredag.

  Petersen sto også bak en rekke andre filmer, blant annet «Air Force One» fra 1997, der Harrison Ford spiller amerikansk president og «Troja» med Brad Pitt.

  Brad Pitt og Wolfgang Petersen
  Foto: JAN BAUER / Ap