Debatten om norskfaget: Hva er greia?

Hørt om VØL-skjema, bison og lesestrategi? Dette krangler de om i norskfagstriden.

NRK Ytring inviterer til debatt. Direkte fra Parkteatret i Oslo, med bl.a. kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, litteraturkritiker Knut Hoem, lærere og elever.

1) Hoem leser sønnens norskbok – skjønner ingenting

Litteraturkritiker i NRK, Knut Hoem, setter seg ned og leser norskpensumboka til sønnen i 8. klasse.

Sønnen synes plutselig norskfaget er kjedelig. I det Hoem omtaler som en «abstrakt begrepsjungel med innholdstomme vendinger» finner han «kjeltringen»; pensumboka «Kontekst» utgitt av Gyldendal Undervisning.

Hoem er mannen som slapp norskfagbomben – ytringen Norskpensum på villspor.

Litteraturkritiker i NRK, Knut Hoem.

STARTET DET HELE: Knut Hoem.

Foto: NRK
Utdrag fra ytringen Norskpensum på villspor

Reaksjonene på Twitter lot ikke vente på seg:

Laster Twitter-innhold

2) Hoem vs. Gyldendal

Litt senere samme dag satte Hoem seg i Dagsnytt atten-studioet på Marienlyst.

Laster Giphy-innhold

Konstituert forlagssjef i Gyldendal Undervisning, Alexander Henriksen, mente Hoems kritikk var lite begrunnet da litteraturkritikeren kun hadde tatt utgangspunkt i én av fire norskbøker for ungdomstrinnet.

Men det var bare denne ene boken sønnen hadde på skolen, svarte Hoem. Flerbindsverket til Gyldendal hadde antakelig ikke skolen råd til å kjøpe inn.

Norskpensum

Dersom boka kom ut i ny utgave burde den komme med denne advarselen, mente Hoem. Foto: Gyldendal undervisning (bildet er manipulert)

Forfatteren av boka (og ungdomsskolelærer), Kathinka Blichfeldt, mente det samme som Henriksen. Hun forklarte til Kulturnytt at hun hadde fått mange positive tilbakemeldinger:

– Vi setter pris på tilbakemeldinger, men vil understreke at Hoem bare har sett på en del av verket.

Innboksen til Hoem fylte seg etter hvert opp med e-poster fra lærere og foreldre. Flere kunne fortelle at de heller ikke skjønte hva som stod i lærerbøkene.

3) Skivebom?

Men var det egentlig boka som var problemet?

Replikken Hva skal norsk være

Dagen etter Hoems litterære grilling av pensumboka svarte lærer Assad Nasir med replikken Hva skal norsk være?.

Nasir mente kritikken til Hoem var adressert feil – det var læreplanen det var noe galt med.

«Man skal presentere norskfaget og tverrfaglige emner med relevant terminologi».

Gir denne setningen hentet fra læreplanen i norsk på ungdomstrinnet noe mening? Nei, mener Hoem og skrev ytringen «Læreplan uten innhold», som kan oppsummeres slik:

Språket i læreplanen i norsk ligner egentlig til forveksling det språket jeg møtte i min sønns lærebok.

Andre medier fulgte også striden. Hoem møtte motbør i blant annet Morgenbladet:

Utdrag fra Morgenbladet

Mens en lærer ikke visste om hun skulle klappe i hendene eller dunke hodet i pulten i Klassekampen: «Klapp, klapp for interessen og dunk, dunk for konklusjonen», skrev hun.

4) Mer motbør

Det var ikke læreplanen eller boka, men Hoem som var på villspor, mente en norsklærertrio fra Hartvig Nissen videregående skole i Oslo.

De svarte Knut Hoem i replikken «Litteraturkritiker på villspor»:

Vi tror at litteraturkritikeren har tatt en nostalgipille for mye.

5) Møtes i debatt

Knut Hoems siste kronikk i saken, «Vitaminitilførsel i norsk», ble publisert denne uken og handler om hvordan man kan sprite opp norskfaget.

Onsdag møttes de, kritiker Knut Hoem og lærere, elever og norskfagets øverste sjef, kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Sammen skulle de prøve å besvare spørsmålet; hva er galt med norskfaget?

Du kan se NRK Ytring-debatten HER.

Kulturstrøm

 • «Ringeren i Notre Dame» nr. 1

  Victor Hugos berømte roman fra 1831 topper bestselgerlistene i Frankrike etter brannen i katedralen. Hele fire versjoner av boken er å finne på blant topp ti: I tillegg til forlaget Livre de Poches utgave på førsteplassen, er romanen også å finne som nummer tre, fire og ti, ifølge The Bookseller. Det skriver Bok365.

  Illustration av Ringeren i Notre-Dame de Paris (1881)
  Foto: Luc-Olivier Merson / Wikimedia Commons
 • Dave Grohl + Brandi Carlile på gata

  De to spilte låter av Foo Fighters og Beatles da Carlile fikk lyst å dra innom sitt gamle sted i Seattle som gatemusikant. Det 20 minutter lange settet ble streamet på Facebooksiden hennes. Nå kan du se seansen på NME.

 • Kunne Stonehenge bli bygget slik?

  Forskerne ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) har eksperimentert med gigantiske betong-strukturer på opptil 25 tonn som kan flyttes for hånd. Muligens var det kunnskap om balanse som gjorde at oldtidens ingeniører kunne reise gigantiske Stonehenge og steinstøttene på Påskeøya lenge før kranene ble oppfunnet, skriver Gizmodo.