NRK Meny
Normal

Forfatteren: – Boka er godt mottatt

Litteraturanmelder mener prisvinnende norskbok dreper leselysten. Forfatteren av boka avviser kritikken, og sier de bare forbereder elevene på yrkeslivet.

Bokomslag av norsklærebøker i Kontekst-serien

SKAPER SPLID: Pensumbøkene i norsk for ungdomsskolen.

Foto: Gyldendal Undervisning

Da jeg leste min sønns norskbok, forstod jeg hvorfor han ikke likte norskfaget, skriver litteraturanmelder Knut Hoem i en kronikk på NRK Ytring, om boka «Kontekst», som fikk Brageprisen i kategorien Åpen klasse i 2006.

Knut Hoem

KRITISERER: Knut Hoem er kritisk til pensumboka i norsk som sønnen hans har fått.

Foto: NRK

Her kaller Hoem språket i boka for «byråkratspråk for ungdomsskolen», og beskriver hvordan den ellers så leseglade sønnen plutselig syntes at norsk var et kjedelig fag.

​Litteraturanmelderen synes det er rart at det ikke er nok å være opptatt av lesing på ungdomsskolen. For boka peker på at man må være strategisk når man leser. Han er kritisk til at elever oppfordres til å tenke strategisk når de leser, skumlese og ta tiden på seg selv.

Les også: Norskpensum på villspor

– Kjedelig norskfag

Forfatterne står på sitt, og forsvarer boka. De mener Hoem har lest for lite i den når han uttaler seg.

– Vi setter pris på tilbakemeldinger, men vil understreke at Hoem bare har sett på en del av verket. Læreplanen er delt i to, hvor en del handler om ferdigheter og teori og den andre består av kulturbygging og identitet, sier konstituert forlagsdirektør for undervisning, Alexander Henriksen.

Forfatteren, Kathinka Blichfeldt, er selv rektor ved en ungdomsskole har reist landet rundt og presentert boka. Hun har fått mange positive tilbakemeldinger, forteller hun.

– Vi har bare lagt til rette for det læreplanen krever i denne læreboka, sier Kathinka Blichfeldt.

– Boka er godt mottatt. Vi prøver å legge til rette for det som er viktig i arbeidslivet, fortsetter hun. Og muntlig kommunikasjon som det første kapittelet handler om, er viktig for elevene.

Kritisk til boka

Knut Hoem er kritisk til at det første kapittelet handler nettopp om muntlig kommunikasjon, og ikke om litteratur.

– Å lære ungene å bli foredragsholdere er blitt så vesentlig at de får det presentert først i sin lærebok i norsk, mener han.

I innlegget på NRK Ytring skriver han også at sønnen hadde alle gode utgangspunkt for å elske norskfaget.

«Hvordan kunne det ha seg? Var han ikke født i en bokhylle? Lå han ikke på sofaen så lang som han etter hvert hadde blitt og slukte bøker? Dessuten likte han jo læreren. Det skortet altså ikke på hverken evne eller lærer – hvorfor var da faget så kjedelig?»

Kulturstrøm

 • Skal gjenoppbygge historisk moské

  En avtale om gjenoppbyggingen av Mosuls historiske al-Nuri-moské ble undertegnet i nationalmuseet i Baghdad mandag. Avtalen mellom De forente arabiske emirater og Irak innebærer en støtte til gjenoppbyggingen på over 50 millioner dollar. Den over 800 år gamle moskeen og dens berømte minaret ble sprengt i forbindelse med kampene om Mosul sommeren 2017. Les også «Urix forklarer»: Fem ting du må vire om sprengingen av den berømte moskeen

  Pressekonferanse i forbindelse med avtale om gjenoppbygging av moskeen i Mosul
  Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP/Scanpix
 • Aviciis foreldre takker for støtten

  Foreldrene til Avicii (Tim Bergling) publiserte mandag kveld et åpent brev via pressekontakten Ebba Lindqvist: «Vi vil takke for støtten vi har fått, alle kjærlighetsfulle ord om vår sønn og bror. Takk for hedringen av Tim», ifølge Aftonbladet.

 • «The Crown»: Vi burde ha lik lønn

  Matt Smith støtter kravet om at Claire Foy og han selv burde hatt lik lønn for arbeidet i serien. – Jeg er glad for at dette har løst seg, og i fremtiden må vi jobbe for at ting som dette blir bedre og mer rettferdig, ikke bare i vår bransje, men i alle, sier han til Hollywood Reporter. Serieskaperne har beklaget lønnsforskjellen etter at det ble kjent at Smith tjener mer på Netflix-serien enn hovedrolleinnehaveren Foy.

  Claire Foy og Matt Smith fra permieren på sesong to av The Crown
  Foto: Grant Pollard / AP