Hopp til innhold

Nå kommer siste sesong av «Skam»

Sana blir hovedpersonen når sesong 4 av «Skam» starter på mandag. Dette blir samtidig siste sesong for den populære NRK-serien.

Sana

Sana, spilt av Iman Meskini, er hovedfiguren i det som blir den aller siste sesongen av «Skam».

Foto: NRK

Fredag formiddag la NRK P3 ut et klipp på sine sider, som viser at startskuddet nå går for en ny «Skam»-sesong.

Se klippet her

Mandag klokka 13.28 kommer første klipp fra sesong 4 av den enormt populære NRK-serien, som har blitt en kulthit over hele verden.

Denne gang er det Sana Bakkoush, spilt av Iman Meskini, som blir hovedpersonen.

Samtidig varsler serieskaper og regissør Julie Andem at hun gir seg etter denne sesongen.

– Norge trenger Sana

Redaksjonssjef Håkon Moslet i NRK P3 sier at det har vært en ekstremsport å lage disse fire sesongene, og at det nå føltes naturlig for Andem å runde av.

Julie Andem har lagt ut en melding på Instagram for å forklare hvorfor hun nå gir seg.

Skam har vært en 24-timersjobb. Det har hele tiden vært gøy å lage, og jeg tror det har sikret at serien har et overskudd, og at det som skjer i Skam-universet føles overraskende og morsomt. Nå har vi bestemt at det ikke blir mer Skam til høsten. Og selv om jeg vet at en del kanskje blir opprørt og triste der ute, er jeg helt sikker på at det er en riktig beslutning, skriver hun (se hele innlegget lengre ned i saken).

Håkon Moslet forventer at mange er triste over at vi snart har sett det siste av vennegjengen på Hartvig Nissen videregående skole i Oslo.

– Helt sikkert. Samtidig er jeg glad for at vi har fått laget dette. Det har vært med på å berike oss og sette Norge på kartet, sier Moslet.

I sesong 4 ønsker serieskaperne å vise «Skam»-universet fra Sanas perspektiv.

– Hun er en sterk karakter, og kanskje seriens mest fascinerende. Hun har ett bein i norsk og ett i muslimsk kultur. Sana har sin tro samtidig som hun har venner som er opptatte av gutter og festing, sier Moslet.

Han tror Norge har godt av Sana, og mener at det er på tide å få framstilt en muslimsk jente som en sterk karakter.

– Det er ofte en stereotyp framstilling av muslimske jenter, og mange av dem anses som ofre, blant annet når de bruker hijab, sier Moslet.

Even og Isak liggende på sengen i en scene fra den tredje sesongen av Skam

Even (Henrik Holm) og Isak (Tarjei Sandvik Moe) har blitt hyllet for fremstillingen av et homofilt kjærlighetsforhold i tredje sesong av «Skam».

Foto: Skam / NRK P3

Snakket om gudstroen

I et intervju med Universitas har Iman Meskini, som har tunisisk far og norsk mor, snakket om sin gudstro.

– Hijaben vil jeg gå med, ikke bare er den vakker, den er ofte også en samtalestarter. Siden jeg går med hijab blir det litt lettere å komme i kontakt med folk. Den viser at jeg tilhører en religion som tror på en gud og da regner folk med at det er et tema som interesserer meg. Hvis de også tror på en gud, har man automatisk noe til felles, sa hun blant annet i intervjuet.

I tillegg til å være skuespiller studerer Meskini arabisk og Midtøsten-studier på Universitetet i Oslo, og hun spiller basketball i toppserien for Høybråten.

Vilde

Vilde, spilt av Ulrikke Falch, er fortsatt en av de sentrale karakterene i sesong fire av «Skam».

Foto: NRK

Stor suksess

Første episode av «Skam» ble vist på NRK i september 2015. Det var ingen medieoppmerksomhet rundt serien, og målet til NRK var at unge skulle oppdage serien selv på egne premisser. I fjor sommer tok serien av, og slo bredt an i Skandinavia.

Serien er den mest strømmede noensinne i nettspillerne hos både den svenske og den danske allmennkringkasteren. Samtidig har den status som kultserie i flere andre land.

«Skam» har blitt hyllet for sin realistiske framstilling av ungdomslivet. Særlig har superlativene haglet over fremstillingen av kjærlighetsforholdet mellom Even og Isak i forrige sesong. Det amerikanske underholdningsnettstedet E! News kåret dem nylig til årets TV-par.

Like før jul ble det kjent at den verdenskjente tv-produsenten Simon Fuller har kjøpt rettighetene til NRK-serien, og den amerikanske versjonen kan komme allerede i år.

– «Skam» har potensial til å bli en innflytelsesrik serie i Nord-Amerika, hvor vi ikke har noe lignende. Det viser at Norge og Skandinavia er i front på innovasjon og kreativitet, og jeg er stolt av å være med å gjøre «Skam» tilgjengelig for et mye større publikum enn i dag, har Fuller sagt til NRK.

Ulrikke Falch
Musikalen Robin Hood - Rai Rai i Sherwoodskogen har premiere på Trøndelag teater. Mange er spente på debuten til Josefine Pettersen, best kjent som Noora i megasuksessen Skam.
Utdrag fra skuespiller Josefine Frida Pettersens besøk i Skavlan 16. september 2016.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters