Nå kommer siste sesong av «Skam»

Sana blir hovedpersonen når sesong 4 av «Skam» starter på mandag. Dette blir samtidig siste sesong for den populære NRK-serien.

Sana

Sana, spilt av Iman Meskini, er hovedfiguren i det som blir den aller siste sesongen av «Skam».

Foto: NRK

Fredag formiddag la NRK P3 ut et klipp på sine sider, som viser at startskuddet nå går for en ny «Skam»-sesong.

Se klippet her

Mandag klokka 13.28 kommer første klipp fra sesong 4 av den enormt populære NRK-serien, som har blitt en kulthit over hele verden.

Denne gang er det Sana Bakkoush, spilt av Iman Meskini, som blir hovedpersonen.

Samtidig varsler serieskaper og regissør Julie Andem at hun gir seg etter denne sesongen.

– Norge trenger Sana

Redaksjonssjef Håkon Moslet i NRK P3 sier at det har vært en ekstremsport å lage disse fire sesongene, og at det nå føltes naturlig for Andem å runde av.

Julie Andem har lagt ut en melding på Instagram for å forklare hvorfor hun nå gir seg.

Skam har vært en 24-timersjobb. Det har hele tiden vært gøy å lage, og jeg tror det har sikret at serien har et overskudd, og at det som skjer i Skam-universet føles overraskende og morsomt. Nå har vi bestemt at det ikke blir mer Skam til høsten. Og selv om jeg vet at en del kanskje blir opprørt og triste der ute, er jeg helt sikker på at det er en riktig beslutning, skriver hun (se hele innlegget lengre ned i saken).

Håkon Moslet forventer at mange er triste over at vi snart har sett det siste av vennegjengen på Hartvig Nissen videregående skole i Oslo.

– Helt sikkert. Samtidig er jeg glad for at vi har fått laget dette. Det har vært med på å berike oss og sette Norge på kartet, sier Moslet.

I sesong 4 ønsker serieskaperne å vise «Skam»-universet fra Sanas perspektiv.

– Hun er en sterk karakter, og kanskje seriens mest fascinerende. Hun har ett bein i norsk og ett i muslimsk kultur. Sana har sin tro samtidig som hun har venner som er opptatte av gutter og festing, sier Moslet.

Han tror Norge har godt av Sana, og mener at det er på tide å få framstilt en muslimsk jente som en sterk karakter.

– Det er ofte en stereotyp framstilling av muslimske jenter, og mange av dem anses som ofre, blant annet når de bruker hijab, sier Moslet.

Even og Isak liggende på sengen i en scene fra den tredje sesongen av Skam

Even (Henrik Holm) og Isak (Tarjei Sandvik Moe) har blitt hyllet for fremstillingen av et homofilt kjærlighetsforhold i tredje sesong av «Skam».

Foto: Skam / NRK P3

Snakket om gudstroen

I et intervju med Universitas har Iman Meskini, som har tunisisk far og norsk mor, snakket om sin gudstro.

– Hijaben vil jeg gå med, ikke bare er den vakker, den er ofte også en samtalestarter. Siden jeg går med hijab blir det litt lettere å komme i kontakt med folk. Den viser at jeg tilhører en religion som tror på en gud og da regner folk med at det er et tema som interesserer meg. Hvis de også tror på en gud, har man automatisk noe til felles, sa hun blant annet i intervjuet.

I tillegg til å være skuespiller studerer Meskini arabisk og Midtøsten-studier på Universitetet i Oslo, og hun spiller basketball i toppserien for Høybråten.

Vilde

Vilde, spilt av Ulrikke Falch, er fortsatt en av de sentrale karakterene i sesong fire av «Skam».

Foto: NRK

Stor suksess

Første episode av «Skam» ble vist på NRK i september 2015. Det var ingen medieoppmerksomhet rundt serien, og målet til NRK var at unge skulle oppdage serien selv på egne premisser. I fjor sommer tok serien av, og slo bredt an i Skandinavia.

Serien er den mest strømmede noensinne i nettspillerne hos både den svenske og den danske allmennkringkasteren. Samtidig har den status som kultserie i flere andre land.

«Skam» har blitt hyllet for sin realistiske framstilling av ungdomslivet. Særlig har superlativene haglet over fremstillingen av kjærlighetsforholdet mellom Even og Isak i forrige sesong. Det amerikanske underholdningsnettstedet E! News kåret dem nylig til årets TV-par.

Like før jul ble det kjent at den verdenskjente tv-produsenten Simon Fuller har kjøpt rettighetene til NRK-serien, og den amerikanske versjonen kan komme allerede i år.

– «Skam» har potensial til å bli en innflytelsesrik serie i Nord-Amerika, hvor vi ikke har noe lignende. Det viser at Norge og Skandinavia er i front på innovasjon og kreativitet, og jeg er stolt av å være med å gjøre «Skam» tilgjengelig for et mye større publikum enn i dag, har Fuller sagt til NRK.

View this post on Instagram

I don't remember who it was that asked me, but it was very early on, during a shoot for the first season. "How big do you think this show is going to be?", one of the actors asked me, a little skeptically. We were standing in the schoolyard at Nissen High School, a small, low budget production crew, one photographer, the sound engineer and me. "Who knows, but I think we should aim for world domination", I said. We all laughed, 'cos I was obviously joking. None of us understood then how big Skam would turn out to be. This experience has been completely unreal, and a joy to be a part of. Skam has been a 24/7 job. It has also been amazingly fun to work on, and I really believe that has given the series a unique energy, and ensured that Skam continues to surprise and entertain. We recently decided that we won't be making a new season this fall. I know many of you out there will be upset and disappointed to hear this, but I'm confident this is the right decision. Please don't be sad, dear SKAM fans, the coolest fan base on earth! I'm moved by you all each and every day. The way you keep up with and defend Skam. The way you look for clues, interpret and analyze everything you see. If you only knew how I contort my brain to keep you on your toes. I'm touched by all that you share, and the way you look out for each other. Many people have asked me what aspect of working on Skam has left the strongest impression on me. you left the strongest impression. The comments under ”Vært litt spess i det siste” still make me *cries in Norwegian* A heartfelt thank you to all of you. I'm going to miss you when SKAM is over. But first. Are you ready for Sana? Cuz shits bout to go down yo

A post shared by julieandem (@julieandem) on

Ulrikke Falch
Musikalen Robin Hood - Rai Rai i Sherwoodskogen har premiere på Trøndelag teater. Mange er spente på debuten til Josefine Pettersen, best kjent som Noora i megasuksessen Skam.
Utdrag fra skuespiller Josefine Frida Pettersens besøk i Skavlan 16. september 2016.

Kulturstrøm

 • Slik blir Kim Friele-skulpturen

  Kunstner Lina Viste Grønli skal lage skulpturen til ære for Kim Friele, Norges første åpent homofile. Grønli vant konkurransen som er første i en satsing for å få flere kvinner på sokkel i Bergen. Skulpturen er formet som tre benker med bokstavene KIM, og er en referanse til at Friele i sin ungdom satt på en benk og speidet etter andre homofile.

  Skisse av tre benker formet som bokstavene KIM som skal settes opp i Bergen
  Foto: Bergen kommune / Linda Viste Grønli
 • Brita Blomquist er død

  Brita Blomquist er død, 88 år gammal. Blomquist var journalist og jobba i NRK i 25 år. Den tidlegare programleiaren var frå Oslo, men har sidan 1994 budd i Ålesund.

  Brita Blomquist
  Foto: Terje Reite / NRK
 • Jimmy Lais selskap stiger 788 %

  Jimmy Lais medieselskap Next Digital har steget kraftig på børsen etter pågripelsen av ham mandag. Selskapet har steget 788 prosent, ifølge nyhetsbyrået AFP. Pågripelsen av demokratiforkjemperen anses som en trussel mot Hongkongs pressefrihet.