Hopp til innhold

Jon Almaas: – Må prøve å late som ingenting

«Nytt på nytt»-sjefen har vært sjefen for siste gang. – Nå starter livet mitt på nytt, forteller han.

Nytt på nytt Almaas slutt

SISTE KVELD SAMMEN: Det har vært mange inkarnasjoner av «Nytt på nytt»-gjengen. Her er de fleste samlet etter sending: Knut Nærum, Johan Golden, Pernille Sørensen, Linn Skåber, Ingrid Gjessing Linhave og Jon Almaas.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

– Nå er det bare å bruke opp all sminken du har nå på siste opptak, sier Jon Almaas i sminkestolen til sminkøren.

Kort tid etterpå satte han seg i «Nytt på nytt»-programlederstolen for aller siste gang - 484 sendinger senere.

Det ble nemlig klart i oktober at NRK-profilens siste arbeidsdag ville være i morgen, 2. desember. For etter 17 år i programmet skal Almaas neste år sette fot i TVNorges lokaler.

Personen han overleverer staffettpinnen til er Bård Tufte Johansen.

– Ikke nervøs

– Det kjennes som et vanlig opptak. Jeg må prøve å late som ingenting, fordi jeg blir jo rørt. Når noen minner meg på at dette er siste opptak, og preller det bare av, forteller han.

Han føler seg ikke nervøs, og forteller at han gleder seg til å se sine tidligere kollegaer Linn Skåber og Knut Nærum.

Nytt på nytt siste med Almaas

SISTE SENDING: Det var stor jubel i Studio 2 på Marienlyst da Jon Almaas, med nåværende og tidligere programkollegaer, åpnet hans siste program.

Foto: Nicolay Woldsdal / NRK

Og selv om det kan bli vemodig for Almaas, mener han at det er på tide at han finner noe nytt.

Opprinnelig britisk

– Jeg kom til et punkt der jeg følte at om jeg skal gjøre noe annet må jeg gjøre det nå - jeg følte meg mett og fikk lyst til å prøve noe annet. 17 år er altfor lenge for en ung mann som meg, sier han.

Underholdsningsprogrammet er basert på britiske «Have I Got News For You», som ble startet opp i 1990 og går på tv-kanalen BBC One i dag.

Ni år senere hadde den norske versjonen premiere på NRK med Jon Almaas, Knut Nærum og Anne-Kat. Hærland.

Nytt på nytt samlet

FERDIG: 484 sendinger senere er det slutt for Jon Almaas i «Nytt på nytt».

Foto: Nicolay Woldsdal / NRK

Når «Nytt på nytt» kommer tilbake på skjermen over nyttår, er det for første gang siden 9. april 1999 at det er uten noen av de originale paneldeltakerne.

Nærum takket for seg i fjor, mens Hærland gikk ut av programmet i 2007.

– En luksussituasjon

I tillegg til dagens faste paneldeltakere, Pernille Sørensen og Johan Golden, har både Linn Skåber og Ingrid Gjessing Linhave vært med etter Hærland gikk ut.

Almaas sier han ser på tiden han har hatt «Nytt på nytt» som en luksussituasjon, og at det kan hende han vil savne det.

– Jeg har fått en lang sjekkliste med ting jeg må gjøre, som jeg ikke har sett på fordi det forsterker at jeg slutter; Rydde kontoret, levere ansattkort, parkeringstillatelse og mobil, sier han og legger til:

– Livet mitt opphører, rett og slett, og starter på nytt i 2017.

Bård Tufte Johansen tar over som programleder i Nytt på Nytt etter Jon Almaas.
NRKs julekalender gir deg 24 humorluker fullstappet med moro fra NRKs kjente og kjære profiler, men også noen nye talenter! (1:24)

VIDEO: Se Jon Almaas gi opplæring til Bård Tufte Johansen i første episode av NRKs humorkalender.

Første Nytt på nytt-sending

VIDEO: Slik var den aller første åpningen av «Nytt på nytt».

Kulturstrøm

 • To norske forfattere kjemper om nordisk råds litteraturpris

  13 romaner, diktsamlinger og historier er med i kampen om nordisk råds litteraturpris. To norske forfattare kjemper om den gjeve prisen.

  Niels Fredrik Dahl er et av de to norske håpene. Han er nominert for romanen «Fars rygg». Maria Navarro Skaranger er også nominert til den gjeve prisen med boka «Jeg plystrer i den mørke vinden».

  Prisene fra Nordisk råd er regnet for å vare blant de mest prestisjefylte i Norden. Forrige gang Norge vant var i 2015, med Jon Fosse og «Trilogien».

 • Martin Scorsese fikk æres-Gullbjørn i Berlin

  Mesterregissøren Martin Scorsese (81) uttrykte optimisme for filmens fremtid da han fikk en Æres-Gullbjørn i Berlin tirsdag kveld.

  – Jeg tror ikke den er i ferd med å dø … den transformerer seg. Den var aldri ment å være én ting, sa Scorsese, som også formante til ikke å frykte teknologien:

  – Den individuelle stemmen kan uttrykke seg selv på Tiktok eller i en fire timers film eller en to timer lang miniserie.

  Martin Scorsese har fått nye og unge fans takket være sin medvirkning i regissørdatteren Francescas lekne filmsnutter på Tiktok, skriver NTB.